Direct naar artikelinhoud
Overzicht

Dit besliste Overlegcomité: strengere controles en verplichte quarantaine voor wie terugkeert uit rode zone

Dit besliste Overlegcomité: strengere controles en verplichte quarantaine voor wie terugkeert uit rode zone
Beeld Getty Images

Het Overlegcomité zat vanmiddag sinds 14 uur samen om te beraadslagen over de huidige maatregelen en of er al dan niet nieuwe maatregelen nodig zijn. Maar veel zal er niet veranderen: de huidige maatregelen zullen vooral strenger opgevolgd worden. Een overzicht.

Video wordt geladen...

Reizen

• Reizen wordt nog steeds sterk afgeraden. “Ga niet reizen. In de meeste landen is de situatie slechter”, zo waarschuwde De Croo. “Wie geen gehoor geeft aan deze oproep en langer dan 48 uur in het buitenland verblijft, wordt voortaan beschouwd als een hoogrisicocontact.”  Wie terugkeert uit een rode zone moet daarom verplicht zeven dagen in quarantaine gaan. Ook wordt er voortaan op de luchthavens streng gecontroleerd of het Passenger Locator Form (PLF) correct werd ingevuld. 

• Daarnaast moeten buitenlandse reizigers een negatieve coronatest kunnen voorleggen alvorens ze ons land betreden.

Telewerk

• Er komen ook meer controles en wordt de handhaving van de huidige coronamaatregelen aangescherpt op vlak van telewerk. “We zien dat het naleven van de regels daar verslapt. De bedrijven die de regels niet naleven zullen daarom strenger bestraft worden. Telewerk is geen optie maar een verplichting.”

Avondklok

• De avondklok blijft ongewijzigd. Dat betekent dat Vlamingen moeten binnenblijven tussen middernacht en 5 uur ‘s morgens. In Brussel gaat de avondklok reeds om 22 uur in, alsook in Wallonië.

Sociale contacten

• Ook de regels rondom sociale contacten blijven gelden: elk gezinslid heeft recht op één knuffelcontact. Dat is een persoon waarmee een duurzaam nauw contact wordt onderhouden, waarmee de sociale afstand niet gerespecteerd moet worden en die je bij je thuis kan uitnodigen. Opgelet: meerdere knuffelcontacten kunnen niet gelijktijdig in hetzelfde huis/gezin uitgenodigd worden. Wie alleen woont, mag een tweede persoon uitnodigen, maar niet tegelijkertijd.

Voor Kerstmis gelden dezelfde regels: huishoudens mogen slechts één knuffelcontact uitnodigen. Singles mogen hun twee knuffelcontacten per uitzondering samen uitnodigen. 

• De kerstvakantie zal gewoon twee weken duren. De scholen zullen op 4 januari openen, mits ze rekening houden met de maatregelen die de afgelopen weken ook al golden.