Experts ontgoocheld door beslissingen Overlegcomité: “Gemiste kans” en “Ik blijf op mijn honger zitten”

Met name over de niet-uniformisering van de avondklok in Vlaanderen met de rest van het land klinken teleurgestelde geluiden bij de experts. ©  BELGA

Het Overlegcomité heeft vrijdagavond weinig tot geen nieuwe maatregelen tegen het coronavirus aangekondigd, maar zet vooral in op strengere toepassing van de huidige maatregelen. De eerste geluiden uit de hoek van de experts klinken dan ook overwegend negatief. Dat de avondklok niet vervroegd is in Vlaanderen, kan op weinig begrip rekenen. Viroloog Marc Van Ranst heeft het over een “gemiste kans”, en blijft VUB-decaan Dirk Devroey naar eigen zeggen “op zijn honger zitten”.

jvh
Bron: BELGA

Van Ranst is met name teleurgesteld dat de avondklok in Vlaanderen niet vervroegd wordt tot 22 uur, zoals in de rest van het land al het geval is. Dat verandert niet, is beslist op het Overlegcomité. Als de avondklok wel was vervroegd, zouden mensen twee uur per dag minder onderweg zijn en zouden ze ook minder lang feestjes kunnen houden, aldus Van Ranst.

Hij is wel tevreden dat er strengere maatregelen opgelegd worden voor mensen die ons land binnenkomen. “Maar de duivel zit in de details. Hoe dit gaat gecontroleerd worden, is belangrijk”, stelt de viroloog. “Grensverkeer controleren is gemakkelijker gezegd dan gedaan, zeker als mensen over de weg komen.” Bovendien ligt er op het vlak van quarantaineregels nu een grotere verantwoordelijkheid bij de lokale besturen en burgemeesters, wat Van Ranst een belangrijke en goede stap vindt. Hij vermoedt dat hogere boetes, ook voor bijvoorbeeld het organiseren van lockdown-feestjes, wel hun effect zullen hebben.

Over een mogelijke verlenging van de kerstvakantie had men zich eerder al uitgesproken. Volgens de viroloog was het daarom moeilijk om daar op terug te komen. De algemene communicatie van onder meer premier Alexander De Croo (Open VLD) vond Van Ranst wel oké. “Het duurde allemaal wat lang, maar men spreekt wel vanuit het hart, ik vind dat goed.”

Van Ranst stond ook stil bij de dagelijkse coronacijfers. Het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens daalt, maar steeds trager. “We mogen ons niet in slaap laten wiegen door dalingen in de cijfers”, stelde hij. “In Vlaanderen is er overal een stijging.” Hij maakt zich ook zorgen over de uitbraken in de woon-zorgcentra. “Het is goed dat zij als eerste gevaccineerd worden.”

Marc Van Ranst ©  ISOPIX

Dirk Devroey (VUB): “Ik ben ontgoocheld, ik blijf op mijn honger zitten”

Ook Dirk Devroey, VUB-decaan geneeskunde, is ontgoocheld over de beslissingen van het Overlegcomité. Hij pleitte eerder deze week nog voor een volledige lockdown. “Sinds 24 november zijn de coronacijfers niet meer gedaald”, zegt Devroey. “De handhavingsmaatregelen waar men nu over spreekt, hadden toen genomen moeten worden. Er zijn zo veel maatregelen die werken, nu blijf ik op mijn honger zitten. Deze toespraak had twee weken geleden gegeven moeten worden.”

Ook Devroey heeft het met name over de avondklok in Vlaanderen. “De wetenschap toont dat de avondklok werkt. Het zou ook net die personen treffen die het nu niet zo nauw nemen met de regels. Bovendien was de klok dan tenminste overal in België hetzelfde geweest.”

Het ontbreken van perspectief blijft volgens Devroey een groot probleem. “Om mensen te motiveren moet je hen een perspectief aanbieden. Ik hoop dat ik ongelijk heb, maar ik vrees dat dit de mensen er niet toe zal aanzetten om de regels extra te volgen.”

Dirk Devroey ©  BART DEWAELE

Marc Noppen: “Ik hoopte op een uniforme avondklok”

Ook Marc Noppen, CEO van UZ Brussel, hoopte dat er een uniforme avondklok in heel België zou ingesteld worden. “In zo’n klein landje als het onze is dat wel wenselijk”, klinkt het.

Daarnaast had er volgens Noppen ook misschien moeten ingegrepen worden in het onderwijs. Het Overlegcomité besliste om de kerstvakantie niet te verlengen. “Maar ik begrijp ook de standpunten van ouders en scholen. Ik spreek vanuit mijn eigen expertise als ziekenhuisdirecteur: wij zien de opnames van coronapatiënten amper nog dalen, dat maakt me erg ongerust.”

Dat er meer gefocust wordt op handhaving bij de regels rond reizen vindt Noppen goed. Hij vraagt zich wel af waarom een negatieve coronatest enkel verplicht wordt voor niet-Belgen die ons land binnenkomen. “Belgen komen toch ook ons land binnen? Daar zou een striktere controle op moeten zijn.”

Marc Noppen ©  BELGA

bekijk ook

OVERZICHT. Strengere controles op telewerk en aan grenzen, avondklok niet vervroegd: dit heeft het Overlegcomité beslist

Premier De Croo: “Dit zou begin derde golf kunnen zijn, maar we kunnen dit nog vermijden. Ons gedrag bepaalt alles”

Premier De Croo kribbig tegen Franstalige journalist: “Als u aan politiek wil doen, moet u op een lijst gaan staan”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen