Direct naar artikelinhoud
Coronacijfers

Aantal nieuwe coronabesmettingen blijft stijgen: nu al met 15 procent

Aantal nieuwe coronabesmettingen blijft stijgen: nu al met 15 procent
Beeld Photo News

Het aantal nieuwe coronabesmettingen blijft toenemen en het gaat elke dag een beetje sneller. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van wetenschappelijk instituut Sciensano. Tussen 9 en 15 december werden er gemiddeld 2.519 nieuwe coronabesmettingen per dag geregistreerd, een stijging met 15 procent tegenover dezelfde periode een week eerder. Gisteren was er sprake van een stijging van 12 procent, de dag daarvoor van 9 procent. Het aantal ziekenhuisopnames en overlijdens blijven wel min of meer stabiel. 

Bij het bekijken van de reeds bevestigde dagcijfers, zien we deze week een piek in het aantal nieuwe gevallen op maandag 14 december. Toen werden er 3.831 bevestigde besmettingen geregistreerd. Het is van 23 november dat het er nog zo veel waren. Toen werd afgeklokt op 3.953 gevallen. Op 15 december - de recentste dag dat er bevestigde dagcijfers zijn - daalde dat aantal een beetje, tot 3.211. Maandag was de jongste weken wel altijd de dag van de week met de slechtste cijfers. 

In totaal raakten nu al 621.039 mensen met het virus besmet.

Meer testen

Er worden weliswaar elke dag meer testen afgenomen, gemiddeld nu meer dan 35.000 per dag. Onduidelijk is echter of dat er meer getest wordt omdat er meer besmettingen zijn, of dat er omgekeerd meer besmettingen zijn omdat er meer getest wordt.

Want terwijl er meer getest wordt, blijft de positiviteitsratio stabiel. Op elke honderd uitgevoerde testen zijn er nu gemiddeld 8,15 positief, terwijl de drempel hier op maximaal 3 procent ligt. Vandaag is er sprake van een zeer lichte daling van 0,2 procent.

Ziekenhuizen

Ondertussen treedt er ook een stabilisatie op in het aantal ziekenhuisopnames. Er is sprake van een lichte stijging van 1 procent op weekniveau. Elke dag komen er nu gemiddeld 185,9 nieuwe patiënten bij. Gisteren werden er 195 patiënten opgenomen, een dag ervoor waren het er 204.

De totale ziekenhuisbezetting daalt voorlopig wel nog verder, aangezien er meer mensen het ziekenhuis mogen verlaten. In totaal liggen er nu 2.618 patiënten met het coronavirus in het ziekenhuis.

Op de afdelingen intensieve zorg gaat het nog om 546 patiënten.

Overlijdens

Het aantal overlijdens blijft ook relatief stabiel en ligt nu op gemiddeld 93,57 per dag. Dat is tegenover een week geleden nog wel een daling, maar op dagbasis gaat het om de vierde stijging op rij, zoals op de curve te zien is. In totaal stierven al 18.455 aan de gevolgen van een coronabesmetting.