Direct naar artikelinhoud
Hack in VSUpdate

Trump: China zit mogelijk achter cyberaanval

Donald Trump.Beeld REUTERS

China zit mogelijk achter de massale cyberaanval op Amerikaanse overheidsinstellingen, zegt president Donald Trump. De president gaat daarmee in tegen zijn minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo, die eerder op de dag zei ‘dat we nu vrij duidelijk kunnen zeggen dat het de Russen waren die zich met deze activiteit bezighielden’. Trump minimaliseerde de aanval ook.

Vorig weekend kwam naar buiten dat buitenlandse hackers maandenlang toegang hadden tot de netwerken van meerdere Amerikaanse ministeries, overheidsagentschappen en bedrijven. Aanleiding was een hack in het netwerk van leverancier SolarWinds, waarvan ook de Amerikaanse overheid afnemer is. Naast de ministeries van Handel, Financiën, Binnenlandse Veiligheid en Buitenlandse Zaken zijn ook de Nationale Gezondheidsinstituten (NIH) en softwaregigant Microsoft getroffen.

Van veel kanten is gezegd dat het waarschijnlijk gaat om Russische aanvallers. De daders behoren naar verluidt tot de hackersgroep die bekendstaat onder namen als APT29 en Cozy Bear.

Trump zegt volledig te zijn gebrieft, en volgens hem is “alles goed onder controle”. Hij beschuldigt media ervan “vooral om financiële redenen” niet naar China te wijzen als mogelijke dader. Maar het zou toch echt China kunnen zijn, aldus Trump. De cyberhack is door “fakenews media” veel groter voorgespiegeld dan die in werkelijkheid is, twitterde Trump.

Twitter bericht wordt geladen...

Eerder op de dag had Pompeo het nog expliciet over de Russen. “Dit was een enorme operatie en ik denk dat het vrij duidelijk is dat de Russen erachter zitten”, aldus Pompeo. “Ik kan er niet veel meer over zeggen, omdat we nog onderzoeken wat het precies is. In het belang van de nationale veiligheid maken we eerst ons werk af.”

Twitter bericht wordt geladen...

De hack zou in maart al zijn begonnen en naast de ministeries zijn ook softwaregigant Microsoft en het beveiligingsbedrijf FireEye getroffen. Hierbij konden ze onder andere het mailverkeer onderscheppen. Omdat de daders maandenlang toegang hebben gehad tot de systemen, kan de schade groot zijn.

Lees ook:

Grootschalige Russische hack doet VS naar adem happen, maar Trump blijft zwijgen

Aankomend president Biden waarschuwde de Russen al in ferme taal. Hij beloofde dat het aanpakken van de daders direct na zijn beëdiging op 20 januari ‘topprioriteit’ zal zijn.

Moskou ontkent

In het interview verduidelijkte Pompeo niet welke tak van de Russische overheid bij de operatie was betrokken, maar volgens bronnen bij de Washington Post en de New York Times gaat het om de Russische buitenlandse inlichtingendienst SVR. Moskou heeft alle betrokkenheid ontkent. De Russische ambassadeur in de Verenigde Staten, Anatoly Antonov, zei woensdag al dat Amerikaanse media ‘ongefundeerde pogingen’ deden om Rusland de schuld te geven van de aanvallen.