Direct naar artikelinhoud
Verenigd Koninkrijk

Nieuwe, besmettelijkere variant van het coronavirus zorgt voor nieuwe lockdown in Londen en omgeving

De Britse premier Boris Johnson.Beeld AFP

Londen, het zuidoosten en oosten van Engeland gaan vanaf zondagochtend opnieuw op slot. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson gezegd. De beperkingen duren twee weken en worden op 30 december herzien. Boris Johnson had het zaterdag ook over de nieuwe variant van het virus die circuleert. Hij zei dat die mogelijk 70 procent besmettelijker is dan de huidige.

De nieuwe stam van het coronavirus, die vooral in Londen en het zuidoosten van Engeland is opgedoken, kan zich weleens sneller verspreiden dan eerdere varianten van het virus, waarschuwen de Britse gezondheidsautoriteiten. Ze hebben de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) hiervoor gewaarschuwd, maakte gezondheidsadviseur Chris Whitty eerder op de dag bekend.

Whitty is de belangrijkste gezondheidsadviseur van de Britse regering. De ontdekking van de nieuwe stam was maandag al bekendgemaakt. Op basis van de eerste analyse van gegevens erover, constateert een speciale adviesgroep dat de nieuwe stam zich mogelijk sneller verspreidt. Nader onderzoek moet daarover meer duidelijk maken.

Er zijn geen tekenen die erop wijzen dat de nieuwe variant van SARS-CoV-2 dodelijker is of minder goed te voorkomen met de nieuwe vaccins.

Nieuwe lockdown

De Britse premier Boris Johnson had zaterdag dan ook een overleg met zijn belangrijkste ministers om te bekijken of de nieuwe coronavariant extra maatregelen noodzakelijk maakt. Na afloop van dat overleg kondigde Johnson aan dat inwoners van Londen, het zuidoosten en het oosten van Engeland vanaf zondag opnieuw in lockdown moeten. Verplaatsingen moeten zoveel mogelijk worden beperkt, niet-essentiële winkels moeten sluiten en ook fitnesscentra gaan dicht. Mensen mogen de gebieden in lockdown niet betreden of verlaten, kondigde Johnson aan.

Ook de regels rond sociale contacten worden strenger in de getroffen gebieden. Inwoners van Londen en de andere regio’s, mogen geen contact hebben met mensen buiten hun eigen huishouden, ook niet met Kerstmis. Britten die in een andere, minder zwaar getroffen regio wonen, mogen een ‘Kerstbubbel’ vormen met maximaal drie andere gezinnen, maar wel enkel op kerstdag.

“We kunnen niet doorgaan met Kerstmis zoals gepland”, aldus Boris Johnson. Drie dagen geleden zei de premier nog dat het “onmenselijk” zou zijn om Kerst af te gelasten. “Als de feiten veranderen, moet je je aanpak veranderen”, zei Johnson daarover. De transmissiesnelheid van de nieuwe variant mag volgens hem niet genegeerd worden. “Als het virus zijn aanvalsmethode verandert, moeten we onze verdedigingsmethode veranderen”, zegt de premier.

‘Virussen muteren constant’

De nieuwe variant van het virus die in Londen en het zuidoosten van Engeland zorgt voor nieuwe en strengere maatregelen, is de voorbije maanden ook al in België opgedoken. Dat zegt viroloog Marc Van Ranst. “Virussen muteren constant”.

Het gaat volgens Van Ranst om een “mineure” variant, die de voorbije maanden ook al bij ons is opgedoken. “We zagen de voorbije maanden 4 gevallen in ons labo”, klinkt het.

“Virussen muteren continu, en als ze dat doen worden ze vaak eerder overdraagbaarder dan ziekteverwekkender”, legt Van Ranst uit. Het is niet zo dat de nieuwe variant in Engeland zorgt voor bijkomende bezorgdheid. “We zijn vooral bezorgd over de stijgende cijfers in ons land”, aldus de viroloog.

Dat Engeland over gaat tot strengere maatregelen is volgens hem vooral een gevolg van de grote stijging van het aantal gevallen, en komt niet zozeer door de nieuwe variant.