Direct naar artikelinhoud
CoronavirusAntwerpen

Cijfers stijgen sneller in Antwerpen: ‘We moeten vermijden dat Antwerpen het nieuwe Luik wordt’

Cijfers stijgen sneller in Antwerpen: ‘We moeten vermijden dat Antwerpen het nieuwe Luik wordt’
Beeld ANP

Voor het eerst sinds de piek eind oktober ligt het reproductiegetal in België hoger dan 1. In heel het land nemen de besmettingen toe, maar het snelst in Antwerpen. ‘We moeten vermijden dat Antwerpen het nieuwe Luik wordt’, zegt Geert Molenberghs.

De coronabesmettingen nemen in het hele land steeds sneller toe. Voor het eerst sinds de piek op 28 oktober ligt het reproductiegetal in heel België weer boven de 1. Een r-waarde hoger dan 1 betekent dat de epidemie aan kracht toeneemt. Het geeft weer hoe hard de verspreiding van het virus versnelt.

Met een schatting van 1,182 ligt de r-waarde het hoogst in de provincie Antwerpen. “We moeten absoluut vermijden dat Antwerpen het nieuwe Luik wordt”, zegt bio-statisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KU Leuven).

Luik had het in de tweede golf het zwaarst te verduren. Ziekenhuizen werden overspoeld en stootten er op hun limieten. Luik was in oktober de ‘coronahoofdstad van Europa’. Molenberghs wil geen paniek zaaien, maar wel waarschuwen: “Houd die provincie in de gaten.”

Op het eerste gezicht lijkt het reproductiegetal in Antwerpen (1,182) niet zo veel hoger te liggen dan in pakweg Limburg (1,081), maar naast een hogere versnelling van de epidemie, start Antwerpen ook van een hogere besmettingsgraad. Er zijn meer personen per honderdduizend inwoners besmet in Antwerpen. 

“Het verschil in r-waarde is niet zo groot, maar in Antwerpen is de initiële besmettingsgraad al hoger, dus verdere stijgingen zullen snel een zwaardere belasting geven”, zegt Steven Van Gucht, viroloog bij Sciensano. “Dat vertaalt zich nu al in een hoger aantal patiënten in het ziekenhuis.”

Waarom neemt het virus vooral in de provincie Antwerpen zo’n vaart? Afgelopen zomer was er ook een sterke stijging in Antwerpen, maar met strikte maatregelen en een avondklok werd het virus toen de kop ingedrukt. 

“De voorbije weken was er wat ongerustheid over randgemeentes aan de grens met Nederland”, zegt Van Gucht. “Er gingen mensen in Nederland shoppen en naar de kapper en dat heeft toch wat effect gehad.  Maar nu zijn die zaken in Nederland ook dicht, dus zou dat effect moeten verdwijnen. Probleemzones verschuiven. De dynamiek van het virus maakt dat soms gebieden oplichten en daarna weer andere gebieden, zonder dat we echt een verklaring hebben.”