© Vroom.be

De autoverzekering: alles wat je moet weten

Ben je van plan om een nieuwe auto aan te schaffen tijdens de 95ste editie van het Autosalon? Ontdek hier alles wat je moet weten over een autoverzekering.

(mt/kv)

1. Aansprakelijkheidsverzekering

Voertuigen in België zijn enkel op de wegen toegelaten van zodra er voor dat voertuig een polis burgerlijke aansprakelijkheid is afgesloten. Deze verzekering is van toepassing in het geval dat je materiële, morele of lichamelijke schade veroorzaakt aan derden tijdens een ongeval. In fout zijn is geen noodzakelijke voorwaarde, als een andere betrokken partij een zwakke weggebruiker is zal de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering van het voertuig moeten tussenkomen voor diens lichamelijke schade, ook wanneer de bestuurder van het voertuig niet aansprakelijk is. Bovendien zullen de verwondingen die je oploopt als bestuurder ook niet verzekerd zijn door de burgerlijke aansprakelijkheidsverzekering.

Hou er rekening mee dat deze verzekering de schade aan jouw voertuig niet zal dekken. Als je wenst dat deze kosten wel gedekt worden, zal je een aanvullende verzekering moeten aangaan (omnium). De premie van zo’n verzekering varieert in functie van jouw verzekeringsmaatschappij, leeftijd, de kracht van de motor en van jouw bonus malus (systeem dat een persoon afstraft die een ongeval veroorzaakt).

2. Omnium verzekering

Er bestaan drie verschillende vormen van omnium: de volledige omnium tegen aangenomen en werkelijke waarde en de mini omnium. Deze verzekeringen zijn niet verplicht maar kunnen wel van pas komen als je betrokken geraakt bij een ongeval. Deze verzekeringen gelden wel niet als je onder invloed van alcohol bent tijdens het ongeval.

De volledige omnium dekt alle schade aan jouw voertuig, zelfs als je verantwoordelijk bent voor het ongeval. Deze verzekering komt ook tussen als er schade is aan jouw voertuig veroorzaakt door vandalisme, glasbreuk of brand en schade dat het gevolg is van een storm, hagel of een overstroming, etc. Twee verschillende vormen van de volledige omnium kunnen onderscheiden worden: aangenomen en werkelijke waarde.

  • Werkelijke waarde: op het moment van het ongeval zal de vergoeding bepaald worden aan de hand van de verkoopprijs van jouw voertuig die voor het ongeval van toepassing is. Hierbij spelen 3 factoren een belangrijke rol: de ouderdom van de wagen, hat aantal gereden kilometers en de algemene toestand van het voertuig. Voor deze omniumverzekering betaal je dus een lagere premie, vanwege een lagere schatting van de waarde van jouw wagen.
  • Aangenomen waarde: deze is de waarde die vastgesteld is in een overeenkomst tussen de verzekerde en de verzekeraar, die ook in het contract wordt opgenomen. Voor nieuwe wagens is er een degressieve waarde van toepassing: de eerste 12 maanden bedraagt de waardevermindering 0%, daarna zal de waarde van jouw wagen beginnen te dalen. Elke verzekeringsmaatschappij bepaalt hierbij haar eigen formule. Voor deze omniumverzekering betaal je dus een hogere premie, vanwege een hogere schatting van de waarde van jouw wagen.

De mini omnium biedt verschillende verzekeringen voor schade aan jouw voertuig bovenop de aansprakelijksheidsverzekering; bijvoorbeeld schade dat het gevolg is van diefstal, glasbreuk of een natuurramp. Je bent niet gedekt als je verantwoordelijk bent voor een ongeval, als de schade aan jouw voertuig het gevolg is van vandalisme, in geval van betwisting van aansprakelijkheid of wanneer de tegenpartij onbekend is. Sommige verzekeraars bieden een uitgebreide mini omnium aan waarbij je gedekt wordt in geval van brand, diefstal, glasbreuk of natuurramp; deze laatste dekt alle schade aan jouw voertuig in geval van total loss, ook als je verantwoordelijk bent voor het ongeval.

Het is van groot belang om de voorwaarden in verband met schade aan jouw voertuig die in de contracten worden vermeld, steeds goed na te lezen. Verzekeraars zullen weigeren om compensaties uit te betalen als er niet aan de voorwaarden wordt voldaan. Bovendien is het belangrijk om te weten wanneer en in welke gevallen een franchise van toepassing is.

Aangeboden door Voila.be

Betaal jij te veel voor je verzekeringen?
Op voila.be kan je snel en eenvoudig je familiale
of autoverzekering vergelijken. Zonder zever.

>

>

>

>

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER