©  Photo News

 ©  BELGA

 ©  BELGA

 ©  BELGA

1 / 4
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  
thumbnail:  

KV Mechelen redt kerst met zege bij OH Leuven

De kalkoen zal deze week dan toch niet al te bitter smaken. Met een totaalprestatie en goals van Mrabti en Van Damme nam KV Mechelen de maat van seizoensrevelatie OH Leuven, al maakte het zichzelf door een resem gemiste kansen nog knap lastig. Zo redde Malinwa zijn kerst, al dient er komende zondag in de zespuntenmatch tegen Moeskroen absoluut bevestigd te worden.

Yannick De Boeck

ONS OORDEEL. Sterke partij van Mrabti, Mechelse verdediging op punt

KV Mechelen wist wat hen te doen stond aan Den Dreef. De zege van Sint-Truiden had de acute puntennood weer wat scherper gesteld. Dat OH Leuven thuis 17 op 24 pakte en nog maar één keer verloor (tegen Charleroi) maakte het er niet makkelijker op.

Voor de clash tegen de Leuvenaars was er alvast één opsteker voor Malinwa. Aanjager Joachim Van Damme keerde terug uit quarantaine en dat was geen dag te laat. Die andere nummer zes, Steven Defour, viel tegen Club Brugge immers opnieuw geblesseerd uit. Verder nam Bateau de plaats in van Bushiri, die eveneens uitviel afgelopen donderdag. Grootste verrassing was de terugkeer van Bijker in het elftal. Wernersson verdween naar de bank. Bij OHL keerde Maertens terug uit schorsing en kreeg Raemaekers de voorkeur op Kotysch. En verder haalde Brys zijn gekende truukje boven: Henry – niet bij de elf op het wedstrijdblad – startte, Vekemans begon op de bank.

Beste start voor KVM

Onder leiding van Van Damme nam geel-rood de beste start. Uit een van zijn gekende dieptepasjes puurde Storm een hoekschop, die door Van Damme zelf in de handen van Romo gekopt werd. Ook zijn ploegmakker Storm zat meteen goed in de match. Toch was het al snel hart vasthouden voor de Mechelaars. Vranckx ging na een mindere controle stevig door op Maertens, maar ref Boterberg hield het bij een gele kaart.

De goede Mechelse start werd even in de kiem gesmoord. Bijker miste zijn interceptie en Sowah zonderde Henry af. Thoelen redde in twee tijden. De Nederlandse linksachter reageerde met een prima aanvallende actie. Vranckx kon net niet bij zijn voorzet. KVM pakte het duel weer in handen. Schoofs schoot op zijn ploegmakker Vranckx, Hairemans volleyde in de herneming over. De Mechelse druk bleef aanhouden. Na een goede actie van Van Damme bediende Walsh Vranckx. Romo redde met één hand. Mrabti zag de voet van Leuvense doelman dan weer redding brengen op een volgende uitbraak. OHL reageerde met een kans voor Henry, maar de sluipschutter moest te ver uitwijken.

Aanval uit het boekje

KV Mechelen profileerde zich alweer niet als een geslagen hond. Of wat gezegd van de aanval die de 0-1 inleidde. In plaats van het leer lukraak weg te keilen zet Van Damme een prachtige aanval op, die via Schoofs en Storm tot bij Mrabti kwam. De Zweed omspeelde Romo en werkte rustig af. Een verdiende voorsprong voor een sterk Malinwa op dat moment.

Bijna elke Mechelse aanval verliep langs links en het was dan ook geen verrassing dat ook de 0-2 langs die flank tot stand kwam. Schoofs zette voor en Van Damme tikte de bal via Hubert aan de eerste paal binnen. Zou het dan toch een keertje lukken voor Kavé? Het zat alleszins mee, want de daaropvolgende kans voor Henry op pass van Vlietinck, mist de Fransman doorgaans niet. Al verdiende Thoelen een pluim voor diens fantastische beenveeg. KVM ging zo met 59% balbezit en 16 doelpogingen tegenover 7 de rust in.

Engvall voor Vranckx

Ondanks de goede eerste helft viel er tijdens de rust toch één wissel te noteren aan Mechelse kant. Engvall verving Vranckx. OHL startte gretig, maar het was Storm die Romo het eerst tot een zweefduik dwong. De thuisploeg moest risico’s nemen en zo viel er ruimte achteraan. Storm en Engvall speelden een goede mogelijkheid op 0-3 echter slecht uit. Mrabti had op zijn beurt geen oog voor de vrijstaande Engvall, Walsh knalde een dot van een kans op Romo, Van Damme kopte over en Engvall scoorde vanuit buitenspel. Het hoeft dus geen betoog: een derde Mechelse treffer hing meer in de lucht dan de aansluitingstreffer. Achteraan viel vooral de sterke prestatie van Bateau op. Steeds alert en stevig in de duels.

De vraag rees echter meer en meer of de gemiste kansen KVM uiteindelijk zuur zouden opbreken. Rond het halfuur liet Hairemans De Norre lopen en via de hand van Thoelen kon Henry zijn dertiende van het seizoen makkelijk binnen duwen. Waarnemend T1 Sven Swinnen besloot een brok efficiëntie in de strijd te werpen en trok de troefkaart De Camargo. Storm ging naar de kant.

In de laatste twintig minuten claimde OHL het balbezit en moesten de bezoekers noodgedwongen achteruit. Écht grote kansen kreeg het niet meer. Henry kopte nog eens over doel, de ingevallen Shved besloot aan de overkant in het zijnet. Kavé bleef finaal overeind en pakte zo een verdiende en deugddoende zege. Het ideale antwoord op de driepunter van STVV, maar niettemin is ook een zege tegen Moeskroen komende zondag van cruciaal belang in de degradatiestrijd. De overgave en het voetbal aan Den Dreef doen alvast het beste vermoeden, al zal er efficiënter met de kansen omgesprongen moeten worden.

    MEER OVER KV Mechelen