Coronacijfers stijgen al voor de zevende dag op rij in Limburg

Hasselt -

Voor de zevende dag op rij gaan de coronacijfers in Limburg omhoog. Het beetje goede nieuws is dat de stijging al enkele dagen blijft schommelen rond de tien procent terwijl in Antwerpen het aantal besmettingen lijkt te exploderen met 29 procent.

Geert Houben

De voorbije zeven dagen legden 1.164 Limburgers of 166 per dag een positieve test af. Dat is 9 procent meer dan de week voordien terwijl een dag eerder de toename nog 13 procent bedroeg. Daar tegenover staat wel dat het aantal afgenomen testen ook al een tijdje in de hoogte gaat. Tussen 10 en 16 december waren er dat 20.224 in Limburg, waarvan 6,5 procent een positief resultaat optekende. Het is al een maand geleden dat er meer 20.000 stalen onderzocht werden. In absolute aantallen is Genk met 188 besmettingen op twee weken tijd het zwaarst getroffen. Ook in Hasselt (164), Lommel (130), Maasmechelen (126) en Beringen (95) is het virus heel actief. Vergeleken met het aantal inwoners doen Bocholt, Hoeselt en Kortessem het slecht. De oorzaak is hoofdzakelijk terug te brengen tot uitbraken in een rusthuis. Beste leerlingen van de Limburgse klas zijn naast het piepkleine en coronavrije Herstappe, Nieuwerkerken, Gingelom, Voeren en Lummen.

LEES OOK. “De derde golf is al begonnen”: intensivist Geert Meyfroidt trekt aan alarmbel

Meer overlijdens

Als wij kijken naar de andere provincies doet Limburg het nog relatief goed. Vooral in Antwerpen (+29%), Namen (+28%) en West-Vlaanderen (+24%) lijkt het virus meer dan een versnelling hoger te schakelen. Opmerkelijk is Brussel na een periode van groene cijfers, nu ook weer in het rood zit met een stijging van vijftien procent. Ook Luik dat het tijdens de tweede golf zwaar te verduren kreeg, kan geen groene cijfers meer voorleggen. Er is een stijging met 7 procent of 176 besmettingen per dag. Vermoedelijk ligt dat aantal nog een stuk hoger, want Luik test momenteel aanzienlijk minder dan de andere provincies. Enkel in Vlaams-Brabant (-2 %) en in Luxemburg (-10%) vertoont het aantal besmettingen nog een dalende curve. Het nationale daggemiddelde loopt intussen op met vijftien procent of 2.535 positieve gevallen per dag. Dat resulteert in 186,4 ziekenhuisopnames per dag. In Limburg zakt bij Jessa in Hasselt het aantal opnames: 30 zondag (8 op intensieve) tegenover 37 een week geleden. Het ZOL in Genk telt 27 Covid-patiënten of 4 meer dan vorige week zondag. De andere Limburgse ziekenhuizen laten eveneens een stijging noteren. Verontrustend tot slot is dat het aantal corona-overlijdens in België voor het eerst sinds dagen weer stijgt naar dagelijks 95 personen of 2,2 % meer vergeleken met de cijfers de week voordien.

KAART. Bekijk hier het aantal coronabesmettingen in uw gemeente

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer