©  BELGA

Van Aert verdient “prijs van de domste”, Van der Poel “had geen overschot”

Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Tom Pidcock maakten er in Namen een cross van om duimen en vingers bij af te likken. Uiteindelijk was het de wereldkampioen die aan het langste eind trok, maar voor Van der Poel ging het absoluut niet vanzelf. “Het was zeker geen tactische beslissing om Wout het gaatje op Pidcock te laten dichten, ik had gewoon geen overschot”, vertelde de Nederlander na afloop.

Sam Varewyck

LEES OOK: Mathieu van der Poel wint razend spannende Wereldbekercross in Namen na strijd met Wout van Aert en Tom Pidcock

Mathieu van der Poel: “Ik had geen overschot”

“Ik was goed vertrokken op de tweede rij, maar bovenaan de helling schoot ik uit mijn pedaal en moest ik even te voet verder”, begon Mathieu van der Poel zijn verhaal. “Ik had nooit het gevoel dat ik overschot had en ben ook een paar keer bijna gevallen. Het was echt op de limiet rijden, ik zat overal redelijk kapot. Er waren veel risico’s bij vandaag.”

Het liep dus helemaal niet van een leien dakje bij de wereldkampioen. “Het is ook niet zo dat ik tactisch heb gereden. Het was zeker geen tactische beslissing om Wout het gaatje op Pidcock te laten dichtrijden, ik had geen overschot. En op mijn eentje kreeg ik het gat niet dicht. Wout en ik moesten allebei ons tempo rijden om terug te komen.”

“Ik denk ook niet dat Pidcock zijn troeven te vroeg heeft uitgespeeld. Hij heeft gewoon zijn eigen koers gereden. En als je dat kan op dit parcours, dan moet je dat zeker doen”, vertelde Van der Poel nog. “Of wij drieën nu favorieten zijn voor het WK? Oostende is een heel ander parcours en het is nog een tijdje. Op dit moment zijn wij drieën wel de beteren, denk ik, maar dat is zeker geen garantie op WK-succes.”

Wout van Aert: “Ik krijg de prijs van de domste”

“Ik krijg de prijs van de domste vandaag”, zei Wout van Aert in een eerste reactie. De drievoudig wereldkampioen was streng voor zichzelf. “Ik breng Mathieu terug in koers door het gaatje dicht te rijden, ik had beter moeten weten. Ik had een beetje een gebrek aan vertrouwen, ik was te weinig bezig met de overwinning. En in de laatste ronde stootte ik op de kwaliteit van Mathieu.”

“Ik weet dat Mathieu het wel durft laten lijken alsof het beste eraf is, maar ik schatte hem en Tom Pidcock vandaag sterker in. Toen Michael Vanthourenhout loste, heb ik een ronde te lang gedacht om op het podium te proberen eindigen. Als ik dan zie hoe dichtbij ik eindig, dan had ik dat nooit mogen doen en had ik minstens Mathieu het gat moeten laten dichten op Pidcock”, vertelde Van Aert.

 ©  Photo News

“Over het algemeen heb ik te veel met die mannen rondgereden, te veel gaten gedicht en het te weinig zelf geprobeerd. Ik had ook wel een paar sterke punten op dit parcours, zoals de loopstrook. Die ging altijd goed. Maar eigenlijk heb ik daar nooit iets mee proberen doen. Dat moet ik volgende keer wel proberen”, rondde Van Aert zijn analyse van de wedstrijd af.

Ondanks dat hij zichzelf voor de kop sloeg, heerste er ook enige tevredenheid bij de drievoudig wereldkampioen. “Hier kan ik echt wel op bouwen. Ik ben heel blij dat ik zo’n cross heb kunnen rijden, en het vertrouwen dat ik vandaag miste, dat moet ik hieruit putten en volgende keer wel hebben.

Thomas Pidcock: “Racete met de twee koningen van de cross, dat is een troost”

Thomas Pidcock boekte vorige week een schitterende overwinning in Gavere-Asper, maar in Namen moest hij deze keer wel zijn meerdere erkennen in Van der Poel en Van Aert. “Ik heb geen perfecte race gereden, maar op dit moment denk ik dat het voor mezelf het beste is om gewoon mijn eigen wedstrijd te rijden. Met een beetje geluk en wat meer energie in de slotronde had ik misschien tweede kunnen worden, maar winnen zat er niet in.”

“Ik rij altijd beter wanneer ik op kop zit, omdat ik bij de junioren en beloften zo heb leren rijden”, legde de 21-jarige Brit uit. “Als ik in het wiel zou zitten, zou ik niet zo goed zijn. Dus ik denk dat ik op de juiste manier heb gereden vandaag.”

“Of het voor mij een troost is dat Van der Poel en Van Aert moesten samenwerken om mij terug te halen? Ik denk het. Ik hoopte dat ze misschien naar elkaar zouden kijken. In die ronde waar ze samenkwamen, bleef ik doorgaan en dacht ik ‘als ze nu op een recht stuk naar elkaar kijken, zal het gat groot genoeg zijn’. Maar toen knapte Wout het werk op en verschalkte Mathieu ons allebei. Maar het podium is goed en ik racete vandaag met de twee koningen van de cross, dus dat is wel een troost”, sloot Pidcock met een positieve noot af.

Mathieu van der Poel en Wout van Aert, door Tom Pidcock omschreven als de koningen van de cross. ©  Maarten Delvaux

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Veldrijden