Direct naar artikelinhoud
DM Zapt

‘I Hate Suzie’: een piemelgate die u niet mag ontgaan

‘I Hate Suzie’: een piemelgate die u niet mag ontgaan
Beeld Streamz

Elmo Lê van zet de blik op oneindig. Vandaag: de Britse tragikomedie I Hate Suzie op Streamz.

Het uitlekken van foto’s van zwaardgevechten in de privésfeer hoeft niet altijd tot een collectief trauma te leiden. In I Hate Suzie is een piemelgate de aanzet van een diepgravende, humoristische Britse dramareeks over een voormalige kindster die een inzinking doormaakt.

I Hate Suzie komt uit de koker van schrijfster Lucy Prebble en hoofdrolspeelster Billie Piper, een duo dat eerder al schouderklopjes in ontvangst nam voor The Secret Diary of a Call Girl, dat bij ons bij Vitaya te zien was en een betere zender verdiende. Hun laatste samenwerking grijpt de kijker meteen bij de haren wanneer een foto van Suzie Pickels (Billie Piper) uitlekt met een fluit in haar hand die niet aan haar echtgenoot toebehoort.

Billie Piper speelt in I Hate Suzie een gewezen kindster die in scifi-kringen bekend is als Captain Brea uit de scifi-reeks Quo Vadis. In de tweede aflevering wordt ze op een Comic Con-achtig evenement geconfronteerd met de gelekte beelden en krijgt ze rake vragen naar haar hoofd geslingerd. De levens van Suzie Pickles en van Billie Piper lopen in grote lijnen parallel. Piper scoorde als vijftienjarige een nummereenhit (googel het niet!), acteerde in een horrorreeks en trouwde als 18-jarige met een bekende radio-dj die zeventien jaar ouder was, wat haar tot een prooi van de tabloids maakte.

Met ander woorden: Piper wéét hoe het is om continu bekeken en bekritiseerd te worden, en is om die reden op haar plaats als Suzie Pickles. In de Britse pers vertelde Piper onlangs hoe ze was opgebrand in de periode na haar kindsterrendom en tijdens haar eerste huwelijk. Ook in I Hate Suzie zwalpt ze door het leven, en grijpt ze de piemelgate aan om een diepgravende studie te maken over de verschillende fases die een mens doormaakt wanneer de fut uit je leven wordt gezogen.

De acht afleveringen lichten telkens één emotie uit: shock, denial, fear, shame, bargaining, guilt, anger en acceptance. I Hate Suzie maakt er een punt van om oppervlakkigheid te allen tijde te mijden, maar boort op een verrijkende manier thema’s als seksualiteit aan. Piper speelt indrukwekkend, al stelen haar manager Naomi (een ijzersterke Leila Farzad) en haar steeds schouderophalende echtgenoot Cob (een sterke Daniel Ings) evenzeer de show.

I Hate Suzie is een langgerekte, boeiende (en vaak absurdistische) rondleiding in de hersenpan van Billie Piper. Er is evenveel ruimte voor bezinning als voor humor, wat deze reeks oer-Brits maakt. Het zal om die reden ook geen spek voor ieders bek zijn, al is er ongetwijfeld iets fout gelopen in de eindejaarlijsten van de Vlaamse media, waar zelden een spoor is te bekennen van I Hate Suzie.

Bij deze een kleine rechtzetting: I Hate Suzie is dik de moeite.

I Hate Suzie is beschikbaar op Streamz.