©  ISOPIX

Als één op vijf zondigt tegen coronaregels tijdens feestdagen, kunnen we pas versoepelen in maart

Voor wie er nog aan twijfelde, op Kerstmis en Nieuwjaar veel volk uitnodigen is spelen met vuur. Uit een nieuwe studie blijkt dat als zelfs maar één op de vijf gezinnen vier mensen over de vloer krijgt, de curve onmiddellijk weer opveert. “Dan zitten we met een joekel van een derde golf”, waarschuwt premier Alexander De Croo (Open Vld).

Arnout Gyssels

U bent gewaarschuwd. “Als één gezin op vijf vier mensen uitnodigt met kerstmis, dan zitten we tegen januari met een joekel van een derde golf”, zegt premier Alexander De Croo in De zevende dag. Daarvoor baseert hij zich op een studie van de UHasselt, die de scenario’s tegen de loep hielden voor kerstmis en nieuwjaar.

 ©  UHasselt

Ze gaan uit van 50% kans op besmetting. Voor kerstmis lieten ze een simulatie lopen, voor nieuwjaar en voor beide feestdagen zelf. Het resultaat laat zich raden. Vanaf begin januari kent de grafiek weer een stevig piek. “En als op zowel kerstmis als nieuwjaar meer volk wordt ontvangen, dan schiet die hoger omhoog dan de som van de twee dagen”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt). “Tussen die twee feestdagen zit maar een week, ongeveer de incubatieperiode van het virus. Dus dan is het virus weer helemaal vertrokken.”

Dat betekent meteen ook weer dat het een pak langer zal duren voor we weer onder de symbolische grens van 75 ziekenhuisopnames per dag zullen zitten. Als alles goed gaat, zouden we daar nu tussen 10 en 28 januari moeten landen. Als één op de vijf vier mensen inviteert, dan duurt het al snel tot 10 maart.

Grensstreek

Op zich is dat al onrustwekkend, maar de huidige cijfers zitten ook al niet goed. Op zondag steeg het zevendaags gemiddelde voor het aantal besmettingen al naar 2.535,3, 15% meer dan de week daarvoor. Ondertussen valt de daling bij het aantal ziekenhuisopnames (186,4 of +4%) en het aantal sterfgevallen (94,7 of +2,2%) weer helemaal stil.

Het is een dubbeltje op zijn kant om te voorspellen hoe de curve zich zal doorzetten. “Ik vergelijk het altijd met een balpen die rechtop staat”, zegt Molenberghs. “Het is bijna onmogelijk om te voorspellen naar welke kant die zal vallen. Tot ze effectief begint te vallen.”

Hij wijst erop dat de cijfers in de herfstvakantie wel afkoelden, maar toen waren de nieuwe regels nog maar net afgekondigd. “Nu gelden die ook en zien we toch een stijging. Als je vergelijkt met Nederland valt het hier wel nog goed mee, maar vooral in de grensstreken zien we wel weer een forse stijging.” Alles staat of valt met kerst of nieuw.