Foto: Virginie Lefour

Batopin wordt nieuw bankneutraal netwerk van cash-automaten, aantal cash-afhalingen blijft sterk dalen

Het aantal cash-opvragingen aan cash-automaten is de laatste jaren sterk gedaald en betalingen met kaart namen dan weer fors toe. Enkele grootbanken beslisten onder andere daarom al om een aantal bankkantoren te sluiten. De vier Belgische grootbanken lanceren nu met "Batopin" een nieuw netwerk van geldautomaten. De bedoeling is dat elke Belg binnen een straal van 5 kilometer rond zijn woonplaats een cash-automaat vindt.

De laatste jaren is de consument zijn betalingsgedrag sterk veranderd. Mensen betalen meer met de kaart in de winkel, meer contactloos ook of via allerlei bankapps of Qr-codes. Daarom gaan banken hun structuur aanpassen aan die nieuwe manier van betalen. Begin december kondigde ING bijvoorbeeld aan om 62 bankkantoren te sluiten. Nu hebben de vier grootbanken in ons land (ING, KBC, Belfius en BNP Paribas Fortis) beslist om onder de naam "Batopin" een nieuw netwerk van geldautomaten uit te rollen.

Geldautomaat op minder dan 5 kilometer

"Door de veranderingen in de sector is er op bepaalde plekken een overaanbod van automaten, op andere punten zijn er dan automaten tekort", zegt Kris De Ryck, CEO van Batopin.  "De missie van Batopin is om een nieuw netwerk, gelijkmatig verdeeld over het landschap neer te zetten zodat we aan elke Belg de garantie kunnen geven dat die op minder dan 5 kilometer van zijn deur cash kan afhalen." 

De automaten zullen bankneutraal zijn, dus iedereen kan bij de automaten terecht, ongeacht bij welke bank men klant is. De bedoeling is om het netwerk vanaf midden 2021 uit te rollen. Het gebruik van cash zal de komende jaren wel blijven dalen, maar helemaal verdwijnen zal het zeker niet en daarom blijven geldautomaten nodig.

Op 7 jaar tijd is het aantal cashafhalingen met 20 procent afgenomen

Steven De Meyer, betalingsspecialist ING

De veranderingen in ons betalingsgedrag werden al enkele jaren duidelijk. Sinds 2012 nemen we jaar na jaar minder cash geld op, dat blijkt uit cijfers van Febelfin, de Belgische federatie van de financiële sector. Op 7 jaar tijd is het aantal cashafhalingen met 20 procent afgenomen. Tegelijkertijd stijgt het aantal betalingen met de bankkaart, een verdubbeling sinds 2012.

De coronacrisis dit jaar heeft die trend nog extra versterkt. Dat stelt Steven De Meyer, betalingsspecialist van ING, vast. "We zien 30 tot 35 procent minder cash afhalingen in eerste 10 maanden van 2020 tegenover vorig jaar", zegt De Meyer.

De lockdown deed er nog een schepje bovenop en veranderde zoals zo veel zaken, ook onze manier van betalen. "Tijdens de eerste lockdown, hebben we de grootste daling gezien met 67 procent minder geldopnames aan de automaten dan in dezelfde periode vorig jaar", zegt De Meyer.  

Nieuwe technologieën

In dit bijzondere jaar zijn er nog wel wat veranderingen in de manier waarop we betalen vast te stellen volgens De Meyer. "Het aantal betalingen met de kaart is dit jaar fors toegenomen, met een aantal markante verschillen tegenover vroeger: betalingen in de winkel met de kaart zijn gemiddeld met 10  procent toegenomen (behalve natuurlijk tijdens de lockdown, dan was het een stuk minder)." 

"Als je kijkt naar de e-commerce en betalingen op het internet, zien we een stijging van 60 procent en de betalingen via nieuwe technologieën zoals QR-codes of Payconiq zijn verdubbeld" gaat De Meyer verder.

Contactloos

Een laatste opvallende trend is de enorme toename van contactloos betalen. "we hebben bij ING in de eerste 10 maanden van 2020  zo’n 60 miljoen contactloze betalingen verwerkt en dat is drie keer zo veel als vorig jaar.", zegt De Meyer daarover. "Nu zien we dat 45 procent van de betalingen met de kaart contactloos gebeurt en dat dat percentage elke maand verder blijft stijgen. We zien dat mensen steeds meer met de kaart en contactloos betalen en dat zal zo blijven."

Daarbij moet wel opgemerkt dat de limiet van het bedrag dat je contactloos kan betalen is opgetrokken van 25 euro naar 50 euro per betaling en dat je nu tot 100 euro aan opeenvolgende contactloze kaartbetalingen kan doen in plaats van 50 euro vroeger.

Meest gelezen