Direct naar artikelinhoud
Vraagtekens over privacy bij registratie vaccinaties
Coronacrisis

Vraagtekens over privacy bij registratie vaccinaties

Beeld Photo News

Bijhouden wie de prik heeft gekregen, wordt een essentieel punt van de vaccinatiecampagne tegen corona. Maar de Gegevensbeschermingsautoriteit (GBA) zet in een nieuw advies behoorlijke vraagtekens bij de registratie van de gevaccineerden.  

Op vraag van minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) onderzocht de GBA met uiterste hoogdringendheid het Koninklijk Besluit dat de registratie van de vaccinatiecampagne regelt. Wie een vaccin kreeg, wie het toediende, welk vaccin er werd gebruikt, zijn allemaal gegevens die de overheid wil bijhouden. 

Ook als een vaccin eventueel bijwerkingen geeft, wil de overheid dat weten. De overheid wil daarvoor gebruikmaken van een databank. De registratie van de vaccins zou verlopen via Vaccinnet – een systeem dat in Vlaanderen al bestaat, maar in Wallonië en Brussel nu moet uitgerold worden. 

Maar bij het Koninklijk Besluit plaatst de Gegevensbeschermingsautoriteit grote vraagtekens. 

In het advies zegt de GBA onomwonden dat een databank “een aanzienlijke inmenging op het recht op bescherming van persoonsgegevens” vormt. De GBA merkt op dat de voorziene bewaarduur van de gegevens – tot aan het overlijden van wie het vaccin kreeg – “uitermate lang” is en dat de exacte doelstellingen onvoldoende gedetailleerd omschreven zijn. 

Meer nog, aangezien de overheid ook toegang wil geven tot andere instanties, die het “algemeen belang” dienen, kan er een risico op discriminatie ontstaan. Als er van iemand geweten is dat hij niet gevaccineerd is, kan dat in theorie gevolgen hebben. Misschien mag die persoon dan niet mee op jeugdkamp of wordt hem de toegang ontzegd tot een overheidsdienst.  

Er wordt zeker rekening gehouden met het advies van de GBA, zegt Dirk Ramaekers, hoofd van de taskforce vaccinatie. Maar we moeten zeker niet vrezen voor een “Big Brother-databank”. 

“Om de werking van de vaccins op te volgen zullen waarschijnlijk wel een aantal geanonimiseerde gegevens uit Vacinnet gedeeld worden”, zegt Ramaekers. “Daarvoor zullen we waarschijnlijk nog een aantal koppelingen toevoegen aan dat systeem. Maar dat zal steeds onder toezicht van verschillende comités gebeuren, zoals de GBA.”