Verenigd Koninkrijk bijna volledig afgesneden van de buitenwereld wegens gemuteerd coronavirus

Het is sinds vannacht nagenoeg onmogelijk om vanuit het Verenigd Koninkrijk naar andere landen te reizen. Steeds meer landen hebben hun grenzen gesloten vanwege de nieuwe variant van het coronavirus in Engeland. Veel reizigers zijn gisteren nog halsoverkop teruggekeerd. De transportsector verwacht een grote impact. En in het Verenigd Koninkrijk wordt gewaarschuwd voor verkeerschaos en tekorten.

Meerdere landen, niet enkel Europese, hebben het vliegverkeer vanuit het Verenigd Koninkrijk aan banden gelegd. Ook passagiers van veerboten worden geweerd en de Kanaaltunnel is zeker 48 uur dicht voor verkeer richting het Europese vasteland. De haven van Dover is aan het begin van de nacht gesloten voor alle vrachtwagens en personenauto's.

Vrachtwagenchauffeurs stranden in de haven van Dover
(lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Nederland was het eerste land dat vluchten uit het VK verbood, gevolgd door ons land, nadien hebben ook Italië, Duitsland, Frankrijk, Ierland, Denemarken en Bulgarije dat aangekondigd. Buiten de EU zijn Zwitserland, Canada, Noorwegen, Israël, Turkije, Jordanië, Rusland en Argentinië en territoria zoals Hongkong op die kar gesprongen. Wellicht volgen nog meer landen. Vanmiddag beraadt de EU-ministerraad van Binnenlandse Zaken zich over eenvormige maatregelen.

Zwitserland voerde bovendien een terugwerkende quarantainemaatregel in. Reizigers uit het Verenigd Koninkrijk (en Zuid-Afrika) die sinds 14 december in Zwitserland zijn aangekomen, zullen tien dagen in quarantaine moeten. Tot 31 december komt er ook een algemeen inreisverbod voor mensen die uit het Verenigd Koninkrijk komen.

Transportfederatie Febetra verwacht dat het inreisverbod vanuit het Verenigd Koninkrijk grote gevolgen zal hebben. Ook al mogen er strikt genomen nog altijd vrachtwagens vanuit België inreizen in het Verenigd Koninkrijk, "maar de transporteurs zullen ook niet vertrekken als ze niet zeker zijn of ze kunnen terugkeren". Voor de sector heeft dat een grote impact, denken ze.  

Stef Meerbergen vanuit Calais: "Men vreest voor enorme chaos" (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

De transporteurs zullen niet vertrekken als ze niet zeker zijn of ze kunnen terugkeren

Isabelle De Maeght van Febetra

"Door de naderende brexit waren de transporten richting Verenigd Koninkrijk de voorbije weken met vijftig procent gestegen", zegt Isabelle De Maeght van Febetra. "Dat valt nu allemaal weg natuurlijk. Voor bedrijven die gespecialiseerd zijn in transport naar het Verenigd Koninkrijk zal dit omzetverlies veroorzaken, en dat komt bovenop de onzekerheid die de brexit al met zich meebrengt."

In het Verenigd Koninkrijk wordt dan ook gevreesd voor verkeerschaos en tekorten, zegt correspondent Lia Van Bekhoven in "De ochtend" op Radio 1: "Vrachtorganisaties waarschuwen dat er een vernietigend gevolg zal zijn voor de goederentoevoer naar het VK. Die toevoer is de afgelopen weken al ontwricht. Er wordt verwacht dat er op grote schaal gehamsterd zal worden."

Door de moeilijke onderhandelingen over een handelsakkoord waren supermarkten al bezig en masse goederen vanuit de EU in te slaan, maar dat wordt allicht alleen maar erger: "Er staan al weken files van vrachtvervoer vanuit de EU naar Engeland. Die worden alsmaar langer en worden veroorzaakt door supermarkten die hamsteren in verband met brexit, maar ook door COVID-19 en door de gewone kerstdrukte. En daar komt nu nog dat inreisverbod bovenop."

Lia van Bekhoven vanuit Londen: "Alle containers, opslagruimten en loodsen zitten vol met eten dus er is geen reden voor angst voor tekorten" (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Halsoverkop vertrokken

Gisterenavond is ook de voorlopig laatste Eurostartrein vanuit Londen aangekomen in Brussel. Die zat overladen vol. Veel van de laatste reizigers zijn halsoverkop vertrokken. "Deze ochtend heb ik last minute alles moeten pakken", zegt reiziger Kristina Armahoutova. "Er waren geen tickets, dus ik heb eerste klasse moeten nemen", zegt reiziger Gala Gosset. "Ik heb 500 euro betaald voor twee personen."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal" over de laatste Eurostartrein vanuit Londen (en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines vraagt meer duidelijkheid aan de regering nu reizigers uit het Verenigd Koninkrijk ons land niet meer binnen mogen. Alle vluchten vandaag zijn daardoor geannuleerd, maar de meeste reizigers op die vluchten zijn eigenlijk transitpassagiers, mensen die doorreizen naar andere landen.

We hopen vandaag meer te weten te komen

Kim Daenen van Brussels Airlines

"Het is onduidelijk of zij wél nog mogen inreizen vanuit Groot-Brittannië", zegt Kim Daenen, woordvoerder van Brussels Airlines. "Voor ons is het redelijk belangrijk, omdat het merendeel van de passagiers op de UK-vluchten, 75 procent zelfs, doorreist naar onze Afrikaanse bestemmingen. We hopen vandaag meer te weten te komen", aldus de woordvoerder. De luchtvaartmaatschappij wacht verdere details af.

Straks overleg

De Britse regering houdt vandaag crisisoverleg. Deze voormiddag is er ook Europees spoedoverleg over een gezamenlijke aanpak van de nieuwe variant van het coronavirus die is opgedoken in het Verenigd Koninkrijk. Het is een overleg van experten die de situatie zullen evalueren en bekijken wat de beste aanpak is, alvorens de politiek verdere beslissingen neemt.

Riadh Bahri geeft vanuit de Wetstraat meer uitleg over het crisisoverleg (lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

Een periode van 1 of 2 weken is voor mij realistisch, maar we moeten eerst onderzoeken welke impact die nieuwe variant heeft

Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V)

Er zijn oplossingen op korte en middellange termijn nodig "zodat iedereen weet waar hij voor staat en zijn organisatie, activiteiten en reizen kan aanpassen", zegt minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in "De ochtend". Her en der circuleert al de datum van 6 januari, om tot dan het vliegverkeer stil te leggen. "Een periode van 1 of 2 weken is voor mij realistisch, maar we moeten eerst onderzoeken welke impact die nieuwe variant heeft", benadrukt Verlinden.

We gaan Belgen die gestrand zijn in het Verenigd Koninkrijk niet in de steek laten, zegt Verlinden. "Zij kunnen contact opnemen met Buitenlandse Zaken om zo een oplossing te zoeken. Wij gaan die bezorgdheden vandaag ook verder opvolgen."

Tientallen landen hebben hun vluchten van en naar bestemmingen in het Verenigd Koninkrijk opgeschort. Bekijk hieronder het verslag uit “Het Journaal”:

Videospeler inladen...

Meest gelezen