Koppel in levensgevaar en drie kinderen gewond na brand in flat

 ©  jve

Blankenberge -

In de Koning Albert I-laan in Blankenberge woedde zondagnacht een hevige brand in een appartementsgebouw. Alle bewoners werden naar het ziekenhuis overgebracht. Twee van hen waren in levensgevaar. De drie appartementen zijn wellicht onbewoonbaar.

Tim Lescrauwaet en Junior Verbeeke

Het vuur ontstond zondagnacht in het appartement op de eerste verdieping in de Koning Albert I-laan in Blankenberge, vlak tegenover het station. Buren werden wakker door de geur en het loeiende brandalarm. Zij verwittigden de hulpdiensten rond 3.30 uur.

Toen de brandweer arriveerde, sloegen de vlammen al uit het pand. De bewoners – onder wie ook drie kinderen – raakten op eigen kracht uit het gebouw en kregen ter plaatse de eerste zorgen toegediend. De ouders van de kinderen werden in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht.

Grote ravage

De brandweer slaagde erin de aanpalende woningen te vrijwaren, maar de ravage in het appartementsgebouw zelf is zeer groot. Het parket stelde een branddeskundige aan om de precieze oorzaak van het vuur te onderzoeken. Volgens de eerste vaststellingen ontstond de brand op de eerste verdieping. Daar woont een man die zondagavond een vriend over de vloer had. Die laatste was op het moment van de brand niet meer aanwezig in het gebouw.

Het waren de rookmelders die de bewoners op tijd wekten. Op de bovenste verdieping woont een gezin met drie kinderen. De twee ouders waren er het ergst aan toe. Zij kregen heel wat rook binnen en werden in kritieke toestand naar het ziekenhuis overgebracht. Ook de kinderen zijn momenteel nog in het ziekenhuis. Een jongeman die op het gelijkvloers woont, is ook meegenomen. De man die in het appartement woont waar het vuur ontstond, bleef ongedeerd.

Zware brandgeur bij buren

Bij buurvrouw Soens is de brandgeur alvast niet te harden. ‘Ik sliep zelf niet thuis, maar kreeg vannacht plots heel wat oproepen. Meteen ben ik naar huis gereden’, zegt ze. ‘Als buren hebben we geluk gehad dat de brandweer zo snel en goed heeft ingegrepen. Ik zal alles moeten wassen om de brandgeur weg te krijgen, maar dat is klein bier in vergelijking met wat de slachtoffers meemaken.’

Maandagvoormiddag waren experts al bezig met het zoeken naar de oorzaak van de brand. Het pand werd afgezet en er staat politie. Het verkeer in de drukke Koning Albert I-laan moet ter hoogte van het station over één rijstrook.

‘Rookmelders waren cruciaal’

Burgemeester Daphné Dumery (N-VA) kwam zondagnacht ook ter plaatse. ‘Ze hebben daar veel geluk gehad’, zegt ze. ‘Het is nog maar eens bewezen hoe cruciaal rookmelders zijn. Ik kan nu enkel hopen dat die mensen die er erg aan toe zijn er snel weer doorkomen. Ondertussen zijn wij met het OCMW en de sociaal assistente oplossingen aan het bekijken. De ravage in de appartementen is groot, dus we moeten voor opvang en begeleiding zorgen.’