Direct naar artikelinhoud
CoronavirusUpdate

Pfizervaccin nu ook officieel door Europa goedgekeurd: ‘Een beslissend moment’

Pfizervaccin nu ook officieel door Europa goedgekeurd: ‘Een beslissend moment’
Beeld REUTERS

De Europese Commissie geeft formeel groen licht voor het vaccin van Pfizer en BioNTech: het vaccin wordt toegelaten tot de Europese markt. Dat heeft voorzitter Ursula von der Leyen bekendgemaakt. Daarmee wordt de deur geopend voor de lancering van de vaccinatiecampagnes in de EU-lidstaten. Von der Leyen sprak van ‘een beslissend moment’.

en

Het vaccin van het Duitse biotechnologiebedrijf en de Amerikaanse farmareus kreeg eerder op de dag de zegen van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA). Het middel is veilig en werkt goed, oordeelde EMA. De toezichthouder bevestigde nog eens dat het voor 95 procent effectief is.

De eerste EU-landen willen zondag met inenten beginnen. De commissie heeft namens de EU-landen 300 miljoen doses van het vaccin besteld. Voor België zijn er uiteindelijk net geen 5,1 miljoen doses beschikbaar. Diverse landen gingen de EU voor in de markttoelating. Het vaccin is al goedgekeurd in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk, Canada, Zwitserland, Israël, Singapore en Bahrein. Er zijn al miljoenen mensen ingeënt.

Twitter bericht wordt geladen...

Het EMA acht het vaccin van Pfizer niet alleen veilig, maar ook werkzaam: op papier beschermt het mensen die ermee worden ingeënt tegen 95 procent van de ziektegevallen. In de VS en Engeland, waar het vaccin al eerder werd goedgekeurd, hebben al enkele honderdduizenden mensen hun eerste prik gehad.

Het vaccin van Pfizer heeft als meest voorkomende bijwerkingen pijn rond de prikplek, vermoeidheid, hoofdpijn en, bij ongeveer een op de zeven, verhoging. Stuk voor stuk bijwerkingen die zijn te verhelpen met wat paracetamol en na een paar dagen wegtrekken, bleek al eerder uit veiligheidsbeoordelingen in de VS.

Werkt voor iedereen

De gemelde 95 procent werkzaamheid in de praktijk zal iets lager uitpakken, verwachten vaccinologen, als het vaccin in de dagelijkse praktijk wordt ingezet. Groot voordeel van het vaccin is dat het op het oog voor iedereen even goed werkt: jong en oud, wit en gekleurd, man en vrouw. Zo ziet een rapport met tienen er voor een vaccin uit, jubelden onafhankelijke experts toen die cijfers in de VS werden bekendgemaakt.

In Europa wordt het vaccin, dat werd getest op 22.000 mensen, ingezet voor alle doelgroepen behalve minderjarigen, op wie de inenting nog niet is getest. Een uitzondering komt er mogelijk voor mensen met een geschiedenis van allergische reacties tegen geneesmiddelen. In de VS en het Verenigd Koninkrijk zijn inmiddels gevallen bekend van mensen met een bekende medicijnallergie, die het vaccin niet goed verdroegen.