Direct naar artikelinhoud
InterviewBert De Somviele

‘Het moeten niet altijd pralines zijn: leg eens een boom onder de boom’

Bert De Somviele.Beeld RV

Origineel en nog goed voor het milieu ook, een boom als eindejaarsgeschenk. Bij de organisatie BOS+ zien ze het aantal geschonken bomen verdubbelen. ‘Het budget voor bedrijfsfeesten die niet doorgaan wordt nu al eens voor bomen gebruikt’, zegt Bert De Somviele, directeur van BOS+.

Hoe kun je een boom schenken?

“Wij hebben een aanbod dat je op onze website kunt vinden. Je kunt je boom zelfs personaliseren met een wens, dan hangen we er een label aan. Wie als particulier een boom koopt of krijgt, ontvangt van BOS+ een attest, eventueel met een foto van de boom. Met het geld plaatsen wij bomen op zowel privédomein als op grond van lokale overheden. Als vzw doet BOS+ aan bosuitbreiding.” 

Wie koopt die bomen allemaal?

“Zowel particulieren als bedrijven. Bij bedrijven zijn bomen populair als relatiegeschenk of als personeelsgeschenk. Veel bedrijfsfeesten kunnen nu niet doorgaan en dat budget wordt al eens gedeeltelijk voor de aankoop van bomen gebruikt. Maar ook particulieren die eens iets anders willen schenken dan de obligate doos pralines kunnen bij ons terecht voor een boom als geschenk onder de kerstboom.”

Wat kost een boom eigenlijk?

De gewone aanplant van een boom kost 4 tot 5 euro. Voor een gepersonaliseerde boom is de kostprijs 20 euro per stuk. Een label met je wens uitprinten, er aanhangen, een foto nemen: dat vergt net iets meer werk, vandaar. Maar vanaf vijf bomen is er een fikse korting. En giften aan BOS+ zijn fiscaal aftrekbaar vanaf 40 euro.”

Ben ik dan eigenaar van mijn boom?

“Neen, dat zou iets te complex worden. Daarvoor zouden we een coöperatieve vennootschap moeten oprichten. Bovendien zijn wij zelf ook geen eigenaar van de bomen. Omdat we werken via lokale overheden of op privédomein is dat niet mogelijk. Je krijgt wel de gemeente of het bos meegedeeld waar je boom staat. Op privédomein kun je niet gaan kijken. Op openbare plaatsen is het wel mogelijk, maar ook dan maken we niet de exacte locatie bekend. Je moet begrijpen dat we meerdere bomen planten en niet alle bomen blijven daar voor de eeuwigheid staan. Sommige bomen overleven niet en als het dan uitgerekend jouw boom is die het niet haalt, zou dat wat sneu zijn. Het is de achterliggende idee die telt: jij helpt mee om aan bosuitbreiding te doen.”

Hoeveel bomen komen er zo bij?

“We werken met een algemeen cijfer. Als alles verloopt zoals het er nu uitziet, dan zullen we ruim 40 hectare bos kunnen bijplanten. Dat zijn omgerekend zo’n 100.000 bomen. Het vorige plantseizoen, dat loopt van eind november tot maart, konden we iets meer dan 17 hectare aanplanten. Dit jaar is dus meer dan een verdubbeling. Het zijn allemaal inheemse soorten die we aanplanten, de soort is afhankelijk van de locatie. De ondergrond bepaalt welk soort boom waar komt.”

Dit is dus een succes?

“Ja, absoluut. Er is meer bewustzijn voor het klimaat bij bedrijven én bij particulieren. Ook de politieke ambities liggen hoog. De Vlaamse regering wil er deze legislatuur 4.000 hectare bos bij. De voorbije jaren waren lastig, maar vandaag zien we een hernieuwde dynamiek in de Vlaamse regering. Dat vertaalt zich nu ook in een bredere interesse bij de bevolking. Er is een momentum hiervoor.”