Dit kasteel met 35 kamers op gigantisch landgoed kost minder dan je zou denken

© fg

Voor de koop van kasteel Arcadia in Zuurbemde in Vlaams-Brabant wordt momenteel 540.000 euro geboden. Een koopje als je weet dat je er 35 kamers en een landgoed van 4,2 hectare voor krijgt. Het goede nieuws: er kan nog steeds worden geboden.

Achiel Baeken

Het vroegere woon- en zorgcentrum Arcadia in Zuurbemde staat helemaal leeg. Het pand is ook verwaarloosd. De openbare verkoop in De Kruisboog in Tienen trok veel belangstelling, maar er waren weinig bieders. Het eerste bod bedroeg amper 1.000 euro. Daarna ging het bedrag de lucht in. Twee mannen boden duchtig tegen elkaar op. De tweede kreeg via de gsm instructies en trok aan het langste eind. Notaris Stefan Smets klopte de koop op 540.000 euro af.

De koper is een jongeman uit Tessenderlo. Hij wenste zijn naam niet in de krant te vermelden, maar vertelde wel dat hij geïnteresseerd is in kastelen. Hij is zeer tevreden dat hij er nu één heeft gekocht. Wat hij ermee zal doen, weet hij nog niet. Hij heeft wel beslist om er niet in te wonen. “De bestemming is afhankelijk van hoelang de renovaties duren”, zegt hij. “Ik ben me er wel van bewust dat de kosten hoger kunnen zijn dan de koopprijs zelf. Het kasteel is namelijk vervallen. Vooral het dak is in slechte staat. Bovendien staat het in een overstromingsgevoelig gebied.”

Te hoog of te laag?

Het kasteel uit 1820 was eigendom van een vennootschap. Het pand kan niet eender welke bestemming krijgen. Het kan in aanmerking komen als hotel of opgedeeld worden in vergaderzalen. Daarvoor is het, met 35 slaapkamers en een totale perceelgrootte van 4,2 hectare best geschikt. De koper moet wel rekening houden met een fikse renovatiekost.

Het blijft echter mogelijk om binnen de vijftien dagen 6.500 euro bij de notaris bij te bieden. Dan volgt een tweede koopdag die een maand na die vijftien dagen zal plaatsvinden.

Is 540.000 euro een te hoge of te lage prijs? De meningen zijn verdeeld, onder andere bij enkele Glabbeekse politici, die bouwvergunningen moeten afleveren.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen