Kitir maakt 4 miljoen euro vrij om vaccins toegankelijk te maken in ontwikkelingslanden

 ©  BELGA

Bron: BELGA

Minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (sp.a) maakt 4 miljoen euro vrij om COVID-19-vaccins via COVAX ook toegankelijk te maken in ontwikkelingslanden. Geen enkel land ter wereld zal veilig zijn voor COVID-19, zo lang niet alle landen veilig zijn, zegt Kitir in een persbericht.

COVAX is een wereldwijde multilaterale samenwerking, met overheden én farmaceutische bedrijven, om er voor te zorgen dat COVID-19-vaccins wereldwijd beschikbaar en toegankelijk zijn voor alle landen. Het initiatief kon al 2 miljard dosissen verzekeren en wil er daarvan op zijn minst 1,3 miljard vrijmaken in 2021 om 92 lage en middeninkomenslanden toegang te verschaffen. Er zijn ook vaccins voorzien voor humanitaire organisaties.

Forse bijdrage

“Onze bijdrage - 4 miljoen euro in 2021 - is niet alleen een doordachte bijdrage, maar ook een forse. Het is een krachtig signaal, rekening houdende met onze draagkracht. Dat is de essentie van internationale solidariteit: elk land draagt naar eigen draagkracht bij”, aldus de minister.

Kitir zal verder bij de Europese collega’s het gebrek aan vaccins voor ontwikkelingslanden aankaarten. “Er kan onderzocht worden hoe bij surplus-bestellingen in de EU snel naar een herverdeling over te gaan onder andere via COVAX. Want de Europese Commissie onderhandelt dan wel over de contracten, het zijn de lidstaten die ze aankopen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen