Struik Foods wil 92 banen schrappen in Schoten

Voedingsbedrijf Struik Foods Belgium wil de operationele activiteiten van zijn fabriek in Schoten stopzetten. Daardoor komen 92 van de 107 banen op de helling te staan, zo meldt het bedrijf zelf in een persbericht.

blg

Struik Foods produceert in Schoten onder meer soepen, hotdogs, maaltijden in blik en halffabricaten voor de Europese markt. De fabriek werd in 2000 door de groep Struik Foods Europe overgenomen en het bedrijf stelde naar eigen zeggen alles in het werk om de fabriek rendabel te maken. “Ondanks alle commerciële inspanningen om nieuwe klanten en producties aan te trekken en investeringen over de jaren heen, is de fabriek structureel verlieslatend.”

“Ik besef uiteraard dat deze mededeling hard zal aankomen bij onze werknemers en hun gezin. Als onze intentie bevestigd wordt, zullen we een constructieve dialoog aangaan met onze sociale partners en we verwachten dat we de meest geschikte oplossingen kunnen vinden voor alle betrokken werknemers”, zegt Chief Operating Officer Bert Bonnema.

Harde dobber

De sluiting van de productie van Struik Foods in Schoten komt hard aan bij het personeel, mede doordat het personeel de sluiting niet zag aankomen. Dat zeggen de vakbonden unisono. Het personeel mag twee dagen thuis blijven. Woensdag starten de sociale gesprekken, waarbij de bonden snel duidelijkheid wensen.

"Vroeger was de fabriek van Unilever, tot ze in 2004 werd overgenomen. Er zijn toen bestellingen bij Struik weggehaald en sindsdien zagen we het achteruit gaan. Er waren dus signalen dat het niet zo goed ging", zegt ACV-secretaris Bram Hollanders. "De VanDrie Group, een grote Nederlandse speler op vlak van kalfsvlees, kocht zich recentelijk nog in om de zaak levensvatbaar te houden. We dachten wel aan een herstructurering, maar aan een sluiting niet."

"Dit is een harde dobber voor het personeel. De directie wou de mensen na de aankondiging laten doorwerken, maar daar zijn we toch tussenbeide gekomen. Vandaag en morgen blijft het personeel thuis, zodat men dit kan verwerken", zegt ABVV-secretaris Filip Feusels.

Tot juli

Ook volgens hem werd een sluiting niet verwacht. "Er waren wel signalen uit de verkoopcijfers, maar nog maar veertien dagen geleden hebben we vragen gesteld en heeft men die afgewimpeld."

De productie zou voorlopig tot juli aanhouden. Wat er nadien gebeurt, is nog niet duidelijk. Woensdag starten gesprekken met bonden en directie, waar de bonden zullen vragen wat er met de productie gebeurt, en of er niet nog mogelijkheden in Schoten zijn. Zo niet, dan hoopt men voor de relatief oude werknemersgroep snel een zo goed mogelijk sociaal plan uit de brand te slepen.

Er wordt ook gekeken naar Chillfis, een bedrijf op dezelfde site dat maaltijden maakt, en waar Struik Foods aan levert. "Er is wat schrik dat men daar zou uitbreiden, waarbij het personeel dan misschien overgaat aan mindere voorwaarden. Het personeel vraagt zich af wat er gaat gebeuren", zo zegt Feusels nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen