© BELGA

Onderzoeksrechter 45 minuten te laat: kindermoordenaar komt vrij

Philippe Rouffaer, die op de voorlaatste dag van 2016 zijn twee dochtertjes vermoord heeft, is vrij wegens procedurefouten. De onderzoeksrechter was 45 minuten te laat om zijn aanhoudingsmandaat af te leveren. En dus kon de kamer van inbeschuldigingstelling niet anders dan de man vrij te laten.

tg

Het drama speelde zich op vrijdagochtend 30 december 2016 af in Soumagne (Luik). De brandweer was opgeroepen voor een woningbrand in de rue Rosa Luxembourg. Maar al snel werd duidelijk dat het om een gezinsdrama ging. De vader, die gescheiden leefde van zijn vrouw, had eerst zijn kinderen Loana (8) en Naora (11) vermoord en stak daarna de woning in brand. Hij had zijn aders doorgesneden om zelfmoord te plegen. De man kon gered worden.

Op 1 januari werd hij een eerste keer verhoord door de politie. Op 2 januari in de namiddag werd hij voor de onderzoeksrechter geleid met het oog op zijn aanhouding. Alleen moest dat aanhoudingsbevel voor 14 uur ondertekend worden om de wettelijke termijn van 24 uur niet te overschrijden. Helaas, de onderzoeksrechter was 45 minuten te laat. En dus vroeg de verdediging de vrijlating van de vader op basis van procedurefouten.

© *

Vandaag, donderdag, liet de kamer van inbeschuldigingstelling hem vrij. Hij zal zich later wel voor de rechtbank moeten verantwoorden voor de moord op zijn twee dochtertjes en voor opzettelijke brandstichting.

Dodelijke brand blijkt gezinsdrama: vader doodde zijn dochters

© BELGA

De twee meisjes van 8 en 11 jaar die dood gevonden werden na een brand in Soumagne, zijn door hun vader gedood. Dat zegt het parket in Luik. Daarna probeerde de man zich van het leven te beroven.

De brandweer werd om iets voor 10 uur gealarmeerd voor een brand in de rue Rosa Luxemburg in Soumange in de provincie Luik. Op de eerste verdieping van de woning vonden de hulpdiensten de lichamen van twee meisjes van 8 en 11 jaar. De vader van de meisjes werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. Hij verkeert nog altijd in levensgevaar.

© BELGA

Volgens het parket van Luik is het vuur in de woning niet accidenteel. Het onderzoek heeft uitgewezen dat de vader zijn twee dochter gedood heeft en daarna de woning in brand gestoken heeft. Vervolgens probeerde hij zich van het leven te beroven, zegt het parket. Daarmee worden de eerste vaststellingen bevestigd die al aangaven dat de meisjes niet door het vuur om het leven kwamen.

Wie vragen heeft rond zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn via het gratis nummer 1813 of op www.zelfmoord1813.be

© BELGA

Dit zijn de laatste, wanhopige, sms’en van vader die zijn kinderen vermoordde en het huis in brand stak

© BELGA

© Facebook

thumbnail: null
thumbnail: null

Op 30 december om 7.36 uur verstuurde Philippe Roufflaer een laatste sms naar een familielid. Enkele uren later vermoordde hij zijn twee jonge dochtertjes, alvorens zijn huis in Soumagne in brand te steken en zichzelf van het leven proberen te beroven. Zijn laatste sms’jes geven een inzicht in wat de man tot de wanhoopsdaad dreef.

© Facebook

Vrijdag werd de brandweer rond 10 uur opgeroepen voor een brand in een huis in Soumagne. Binnen vonden de brandweermannen twee lichamen, die van Naora (11) en Loana (8). Na wat onderzoek bleek dat de jonge meisjes al voor de brand werden vermoord door hun vader Philippe Roufflaer.

Een familielid kreeg die ochtend nog drie berichtjes van de man. “Het is tijd om me bij mijn familie te voegen. Om afscheid te nemen en me te excuseren voor morgen”, zo klinkt het in de eerste sms.

Een minuutje later volgt nog een berichtje. “Zorg ervoor dat ik word begraven samen met mijn dochters”, smeekt hij.

De laatste sms geeft een beter inzicht in wat de man bezielde. “Vanessa (zijn ex-partner, nvdr.) heeft te veel met mijn voeten gespeeld. Dat duurt nu al vijf jaar en ik kan niet meer lijden en mijn meisjes zien lijden. Ik hou van jullie. Vaarwel”, zo schrijft Roufflaer.

De scheiding van Roufflaer en zijn ex-vrouw was uitgedraaid op een echte vechtscheiding. Beide families leven in onmin, wat afgelopen weekend erg duidelijk werd op sociale media.

“Veroordelen is gemakkelijk”

De drie sms’en werden op Facebook geplaatst door een familielid van Roufflaer. “We keuren op geen enkele manier zijn daden goed. Het is onvergefelijk. Maar... kritiek geven is gemakkelijk, veroordelen ook”, klinkt het.

“’Vermoord die man, ja, hij daar, hij die zijn dochters heeft vermoord zonder reden.’ Ik schaam me voor jullie. Ik schaam me om mens te zijn. Hier een boodschap van Philippe, verzonden die ochtend. Ik praat in naam van zijn vrienden en familie, mensen die weten hoe hij écht is”, gaat het verder. Volgens de familie van Roufflaer heeft zijn ex-vrouw hem tot wanhoop gedreven en is ze medeverantwoordelijk.

Aangeklaagd

Maandag werd Roufflaer aangeklaagd voor dubbele moord en brandstichting. Voorlopig verblijft Roufflaer nog in het ziekenhuis, maar wanneer zijn gezondheid het toelaat zal hij worden overgebracht naar de gevangenis van Lantin.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer