Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Beelden van volgepakte vertrekhal luchthaven Charleroi zorgen voor ophef

Beelden van volgepakte vertrekhal luchthaven Charleroi zorgen voor ophef
Beeld RV

Er is flink wat verontwaardiging op sociale media over enkele foto’s van opeengepakte reizigers in de vertrekhal van de luchthaven van Charleroi. ‘Egoïsme’, klinkt het onder meer in de reacties.

Eén foto doet al zeker sinds zaterdag de ronde op sociale media, de andere sinds gisteren. Op beide beelden is een volle vertrekhal te zien op Brussels South Charleroi Airport.

“Het klopt dat we afgelopen weekend drie keer meer reizigers hadden dan in de maand november”, zegt marketingdirecteur Laurent Blanchart van Brussels South Charleroi Airport in Het Nieuwsblad, zonder daarbij iets te zeggen over de authenticiteit van de foto's. Wanneer en door wie die precies genomen werden is immers nog niet duidelijk.

Op vrijdag, zaterdag en zondag stegen 16.000 passagiers op in Charleroi. Ter vergelijking: vorig jaar waren dat er meer dan dubbel zo veel - 37.000 - maar toen was er natuurlijk nog geen sprake van het coronavirus.

Lees ook:

Wie zijn die coronareizigers? ‘Ik heb dit echt wel eventjes nodig’

Het beeld dat zaterdag al de ronde deed.Beeld RV

Schril contrast

Op sociale media is er vooral onbegrip. “Charleroi. Egoïsme. Mensheid”, klinkt het onder meer in een tweet. En iemand anders merkt schamper op: “Zou het luchthavengebouw van #Charleroi te huur zijn op oudejaarsavond? Ik zoek nog een locatie voor een #lockdownfeestje...”

Veel Twitteraars begrijpen niet waarom iets dergelijks is toegelaten, terwijl sommige ouders met Kerstmis hun eigen kinderen niet mogen zien en de horeca en kappers dicht zijn door de coronamaatregelen in ons land. “Horeca en restaurants gesloten, mondmaskerplicht, geen samenscholing, geen ‘funshoppen’, Kerst en Nieuwjaar vieren in uiterst beperkte kring (mijn 85-jarige mama mag niet bij mij binnen), avondklok, verhoging boetes, geen evenementen,... en dan dit #Charleroi.” En iemand anders op Facebook: “Hoe naïef van onze beleidsmensen om te rekenen op het ‘gezond verstand’ van onze landgenoten...”

Het beeld dat gisteren opdook.

Op de luchthaven zelf houden ze vol dat de regels goed worden opgevolgd. “Maskers zijn verplicht, afstand tussen bubbels moet bewaard blijven en ook de luchtvaartpolitie houdt een oogje in het zeil. Al kan die niet constant alles gezien hebben. Mensen moeten hun verantwoordelijkheid dragen”, aldus nog Blanchart.

Verplichte quarantaine?

Reizen naar een rode zone, waar bijna alle Europese landen vandaag onder vallen, is op zich niet verboden, maar wordt door de overheid wel “ten strengste afgeraden”. Afgelopen vrijdag raakte na het Overlegcomité bekend dat de regels verder aangescherpt werden en het toezicht op het Passenger Location-form meer nauwgezet zou verlopen. Ook komt er een verplichte quarantaine voor al wie langer dan 48 uur in een rode zone doorbrengt.

Daags nadien verduidelijkte Karine Moykens, de voorzitter van het interfederaal comité voor testing en tracing, de nieuwe regels. Zo zal wie met het vliegtuig reist niet sowieso in quarantaine moeten bij hun terugkeer. “Het is een combinatieverhaal. Enkel omwille van het vliegtuig zal je niet als hoog risico worden beschouwd”, klinkt het.

Karine Moykens, de voorzitter van het interfederaal comité voor testing en tracingBeeld BELGA

De zelfevaluatietest blijft immers bestaan. Via een aantal vragen op het verplicht in te vullen “Passenger Location Form” (PLF) gaat de overheid na of de reiziger voor zeven dagen in quarantaine moet en een test moet ondergaan, of niet. De berekening van deze risicoscore op het PLF zal worden verstrengd, werd aangekondigd. “Als het vliegtuig het enige hogere risico is dat je neemt, is dat geen dooddoener”, zegt Moykens. “Het is een combinatie van meerdere vragen, waarbij bijvoorbeeld ook de auto risicovol kan zijn als je er met vijf vrienden in gaat zitten.” Iemand die het vliegtuig nam, maar voor de rest in een huisje zat en ging wandelen, kan dus ontsnappen aan een quarantaine en een test.

Reizigers op de luchthaven van Zaventem.Beeld Marc Baert

Bovendien zal vanaf 4 januari een onderscheid gemaakt worden tussen zakenreizen en vrijetijdsreizen. Dat zal gebeuren via extra vragen op het PLF. Zakenreizigers zullen een attest nodig hebben van hun werkgever. Mogelijk zal voor zakenreizigers minder streng geoordeeld worden, maar daarover moet nog beslist worden.

Belangrijk is nog dat wie minder dan 48 uur naar het buitenland gaat of als buitenlander minder dan 48 uur naar België komt, geen rekening moet houden met PLF, quarantaine of test. Dat is bijvoorbeeld van belang voor mensen in grensgebieden die de grens oversteken om boodschappen te doen.