©  AFP

Totale kostprijs van de Olympische Spelen in Tokio is bekend (en hoger dan voorzien)

De Olympische Spelen in Tokio, vanwege de coronacrisis met een jaar uitgesteld tot de zomer van 2021, zullen in totaal 1.644 miljard yen (13 miljard euro) kosten. Dat hebben de organisatoren dinsdag aangekondigd. Het budget is opgelopen omwille van het uitstel en de gezondheidsmaatregelen.

Bron: BELGA

Het nieuwe budget komt 294 miljard yen (2,3 miljard euro) hoger uit dan het budget dat een jaar geleden werd bekendgemaakt. Volgende zomer staan bijgevolg de duurste Zomerspelen ooit op het programma. Tokio 2020 stoot Londen 2012 (12,2 miljard euro) van de troon, zo bleek al uit een studie van de universiteit van Oxford die in september werd gepubliceerd. Als de Winterspelen worden meegerekend, dan blijven de Spelen van 2014 in Sotsji recordhouder, met kosten die opliepen tot naar schatting 17,9 miljard euro.

De organisatoren van Tokio 2020 hoopten de factuur te verlichten door te mikken op minder bombastische Spelen, met minder gratis tickets, genodigden, ceremonies, mascottes en vuurwerk. Het uitstel van de Spelen zorgde echter voor een pak extra logistieke en financiële rompslomp. Er moesten heel wat nieuwe reservaties gemaakt worden, de contracten van het personeel van het organisatiecomité werden verlengd en de overeenkomsten met de sponsors moesten heronderhandeld worden.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer