Direct naar artikelinhoud
Coronamaatregelen

Sven De Leijer ontvangt 9 gasten in zijn chalet: moet de VRT niet het goede voorbeeld geven?

Vrede op Aarde, Sven De LeijerBeeld VRT

Terwijl de bevolking nauwelijks gasten mag uitnodigen, trekt Sven De Leijer met negen gasten naar de Ardennen voor het nieuwe seizoen van Vrede op aarde. Geeft de VRT met haar warme eindejaars-tv niet het verkeerde signaal? 

Gezellig met zijn allen rond het kampvuur, klinken met een glas witte wijn. Zo begint de intro van Vrede op aarde, een programma waarmee de VRT terugblikt op 2020. Daarvoor werd een negenkoppige jury – met onder anderen Jef Neve, Jonas Geirnaert en Maaike Cafmeyer – naar een chalet in de Ardennen gestuurd. 

Op de zolder van de chalet in Vielsalm staat een grote tafel, waaraan de juryleden debatteren over wie dit jaar de Vrede op aarde-prijzen krijgt. De juryleden zijn twee keer getest op het coronavirus en zitten aan de tafel op anderhalve meter van elkaar, verzekert presentator Sven De Leijer. Hij is zelfs enkele dagen vroeger vertrokken om de chalet “helemaal virusvrij” te maken. 

Coronamanager

Ook al valt het woord corona in haast elke zin die uitgesproken wordt in de show, toch lijkt het alsof Vrede op aarde er een eigen logica op nahoudt wat de maatregelen betreft. De juryleden aan het kampvuur houden nauwelijks afstand terwijl ze een glaasje drinken. En met een klein dozijn mensen onder een dak kruipen, kan voor de gewone stervelingen onder ons eindigen in een fikse boete. 

Tijdens de opnames, die midden november hebben plaatsgevonden, zijn alle regels voor tv-producties in acht genomen, benadrukt de VRT. “Er was zelfs een coronamanager op de set om erop toe te zien dat alle regels werden nageleefd”, zegt VRT-woordvoerster Anne Stroobants. De reden waarom de omroep het programma graag wil uitzenden? “Vrede op aarde is een warm programma”, zegt Stroobants. “Dat is iets waar veel mensen momenteel behoefte aan hebben.” 

Maar met een nieuwe stijging in de curve wil de regering net te allen prijze vermijden dat mensen in real life ook mensen gaan uitnodigen. “Als een gezin op de vijf vier mensen uitnodigt met Kerstmis, dan zitten we tegen januari met een joekel van een derde golf”, zei premier Alexander De Croo (Open Vld) in De zevende dag. 

In deze context van stijgende besmettingscijfers vindt VTM het niet gepast om haar eindejaarsprogramma Kerst met ballen te vertonen. Daarin zouden Nora Gharib, Conner Rousseau, Sean Dhondt en Natalia samenzitten in een knus huis en persoonlijke vragen en dilemma's voorgelegd krijgen. 

“Van elke Vlaming worden grote inspanningen gevraagd, we moeten de feestdagen in zeer kleine kring doorbrengen”, zegt Maarten Janssen, channel manager van VTM, aan Het Laatste Nieuws. “Dan voelt het niet juist om het programma uit te zenden.” In de plaats komt er een special met fragmenten uit Hoe zal ik het zeggen?

Motivatiebarometer

De groep die in Vrede op aarde samen rond het kampvuur zit, kan weleens de verkeerde boodschap overbrengen, denkt ook motivatiepsycholoog Maarten Vansteenkiste (UGent). “De bevolking mag maximaal met vier naar buiten”, zegt Vansteenkiste. “Dit helpt niet. Mensen gaan zich dan eerder afvragen: waarom kan dat niet voor ons?” 

Volgens Vansteenkiste hebben de media een belangrijke rol te spelen om de bevolking te motiveren. De motivatiebarometer, de enquête waarin de UGent peilt naar de bereidheid van mensen om de coronamaatregelen op te volgen, gaat wel in de goede richting. Er is nog wat tegenzin, maar door de stijgende cijfers zijn we ons opnieuw meer bewust van de risico’s, aldus de psycholoog. 

“74 procent van de deelnemers wil voor Kerstmis de strenge regels in acht nemen en 10 procent aarzelt”, zegt Vansteenkiste. “Eind november wilde maar 51 procent zich aan de maatregelen houden. Het is belangrijk die stijging in de verf te zetten. De VRT zou beter het goede voorbeeld geven.”