Professor Dominique Vandijck.
Volledig scherm
PREMIUM
Professor Dominique Vandijck. © Shutterstock

“Ook een barbecue in de veranda of garage zetten kan gevaarlijk zijn”: expert waarschuwt voor CO-vergiftiging en geeft advies

In Hooglede zijn een vader en zijn zoon thuis overleden na een geval van CO-intoxicatie. Zeker nu het kouder wordt en de verwarming op vele plaatsen weer aan gaat, zijn de hulpdiensten bezorgd over de risico’s van CO. Maar wat is die CO precies? Hoe voorkom je een vergiftiging? Welke toestellen zijn het gevaarlijkst en zijn CO-melders betrouwbaar? Professor Dominique Vandijck, adjunct-algemeen directeur van het Antigifcentrum, vertelt over de gevaren van CO en hoe je jezelf kan beschermen.

50 reacties

  • Karel van Velzeke

    1 jaar geleden
    zorg er wel voor dat de schoorsteen proper is .
  • Gio Van Gavere

    1 jaar geleden
    Het enige advies dat nuttig is: koop een CO melder! 50€ of uw leven, keuze snel gemaakt.
  • Conny Bury

    1 jaar geleden
    Controle doen op rookmelders...nu ?
  • Freddy De Vos

    1 jaar geleden
    Allemaal makkelijk gezegd, klimaat en gezondheid. Maar vele gezinnen zitten financieel aan de grond en hebben geen andere optie. Als men echt begaan is met ons klimaat dan zouden alle landen moeten meewerken i.p.v. Europa altijd een schuldgevoel aan te praten.
  • Jan Dhooghe

    1 jaar geleden
    Een expert of vakman laten komen om een simpele, betrouwbare CO-melder tegen de muur te plakken? Je zal meer betalen aan verplaatsingskosten en BTW dan wat een goede, eenvoudige meter kost. Vandijck laat wellicht ook een elektricien komen als een lamp moet ingedraaid worden? Wereldvreemd, een kluns in huis of geld teveel? Het is tegenwoordig erg gesteld.
  1. ▶ Mogelijk eerste sterfgevallen door eten van vlees van ‘zombieherten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?
    PREMIUM
    HLN legt uit

    ▶ Mogelijk eerste sterfgeval­len door eten van vlees van ‘zombieher­ten’: om welke ziekte gaat het en wat is het risico voor ons?

    In de Verenigde Staten zijn twee jagers gestorven nadat ze vlees hadden gegeten dat vermoedelijk afkomstig was van zogenaamde ‘zombieherten’. Het zou dus mogelijk om de eerste overdracht ooit kunnen gaan van de dodelijke ziekte naar mensen. Dat melden onderzoekers van de Universiteit van Texas via een nieuwe publicatie in het wetenschappelijke tijdschrift Neurology. Maar wat staat er precies in hun wetenschappelijke publicatie? Waaraan lijden die ‘zombieherten’? En wat is het gevaar voor ons? HLN-wetenschapsexpert Martijn Peters beantwoordt vijf vragen in deze HLN legt uit podcast.
  2. Onderzoekers analyseren duizenden uitzaaiingen: “Sommige bacteriën zitten kankertherapieën in de weg”
    PREMIUM

    Onderzoe­kers analyseren duizenden uitzaaiin­gen: “Sommige bacteriën zitten kankerthe­ra­pieën in de weg”

    “Dit helpt ons de complexe omgeving van tumoren te begrijpen.” Onderzoekers uit Nederland slaagden erin om een databank te creëren van de bacteriën die in uitzaaiingen leven. Hun werk kan een grote impact hebben op kankertherapieën in de toekomst. Zeker op immuuntherapie. Medisch oncoloog prof. Emile Voest verheldert: “Hoe actiever de tumoren, hoe bonter het bacteriële gezelschap, merkten we.”