Shutterstock / Michel Wiegandt
Volledig scherm
PREMIUM
© Shutterstock / Michel Wiegandt

Belasting op bedrijfswagens verandert in 2021: wat betekent dat voor jou? Onze belastingexpert legt uit

Krijg jij een bedrijfswagen of salariswagen van je werkgever of onderneming? Dan weet je ongetwijfeld dat die belast wordt als een ‘voordeel van alle aard’. De overheid beschouwt dat immers als een extra verloning in natura, en dus moet je daar belasting op betalen. Onze belastingexpert Michel Maus licht toe hoe de ingewikkelde berekeningsmethode in elkaar zit en wat er verandert in 2021.

43 reacties

  • marina vandenborre

    3 jaar geleden
    bedrijfswagens vormen tesamen met nog andere loonsvoordelen een serieuze discriminatie ten opzichte van mensen die geen bedrijfswagen hebben. Wie zonder bedrijfswagen is, heeft elk jaar loonsafslag en krijgt een aalmoes maar men verslijt zijn wagen wel voor het werk en het risico op ongeval dat je loopt + onderhoud+winterbanden enz. Alles is voor eigen rekening en dan spreken we nog niet van de tankkaarten Ook daar hebben de werknemers zonder bedrijfswagen elk jaar méér te betalen.
  • René Verhoeven

    3 jaar geleden
    Jefke, leg mij eens het verschil uit tussen beide types bedrijfswagen aub? Volgens mij worden ze beide gebruikt om iemand ter plaatse op zijn werkplek te brengen zodat deze persoon zijn job kan doen. Ook de bestelwagen van de zelfstandige dient daarvoor, die persoon zou ook met een privé betaalde bestelwagen ter plaatse geraken, die bestelwagen zelf voert volgens mij geen werken uit. Zo ook dient de salariswagen om op de werkplaats te geraken om mijn job te doen, geen enkel verschil dus.
  • Wat niet weet Guy

    3 jaar geleden
    Maak eindelijk eens een onderscheid tussen een bedrijfswagen (werkinstrument) en bedrijfswagen (salariswagen). De kostprijs voor de werkgver op vandaag wordt omgezet in bruto verhoging, voor wat betreft salariswagens, waardoor er veel zullen afvallen. De werkgever zit niet altijd te wachten op een bedrijfswagenpark, er zijn immers veel bijkomende kosten, administ. acties te ondernemen die men niet onmiddellijk ziet. Beter voor het milieu, maar denkfout hierin is mog. minder belastinginkomsten
  • Dirk Peeters

    3 jaar geleden
    Het betekent dat we veel meer moeten betalen en samen met de Brusselse mobiliteitstax, dat we een volledig netto maandinkomen verliezen.
  • Tim Peeters

    3 jaar geleden
    beste anne ik zit nog ruim onder 2000 netto per maand maar betaal gedurende 25 jaar heel veel aan overheidsbeslag. man toch waar haal je toch dat de lagere lonen niet bijdragen aan belastingen. nee dikwijls veel meer in verhouding met hogere lonen.dit zijn de mensen die je nu verwijt niet tot sociale zekerheid bij te dragen die gedurende de coronacrisis het land draaiende hebben gehouden verpleging ,koerierdiensten,vuilnisophalers,arbeiders in alle industrietakken transport. bouw enz