© Photo News

Wat mogen we verwachten van Team Belgium op Olympische Spelen in Rio?

Over precies acht dagen beginnen in Rio de Janeiro de Olympische Zomerspelen van de XXXIe Olympiade. Zo’n 10.500 atleten uit ruim 200 landen, tekenen present voor de eerste Zomerspelen op Zuid-Amerikaanse bodem. Onder hen 109 Belgen: maar wat mogen we van hen verwachten?

Voor velen is het reikhalzend uitkijken naar vrijdag 5 augustus, wanneer in het mythische Maracanastadion de openingsceremonie van de 28e Zomerspelen wordt gehouden. De Belgische delegatie bestaat uit 109 sporters (bij wie vier reserven) die zullen deelnemen in achttien sporten. Team Belgium haalde vier jaar geleden in Londen drie medailles (1x zilver en 2x brons) en hoopt in Rio op een viertal medailles.

“Vier medailles zou al een bijzonder flinke stap zijn”

“Het absolute doel voor een atleet is, om op het moment van de waarheid, een personal best te realiseren”, blikt delegatieleider Eddy De Smedt vooruit. “Voor sommigen betekent dat op de Spelen een top 16, bij anderen kom je dan bij een top 8 uit, en bij nog anderen is dan een medaille in het vizier. Als we, zoals de internationale voorspelling luidt, vier medailles zouden kunnen halen, zou dat een bijzonder flinke stap zijn. Hopelijk zit er dan ook nog een ander kleurtje bij (lees: goud).”

© belga

Verscheidene Belgen lijken alvast aanspraak te kunnen maken op eremetaal. Zeilster Evi Van Acker en judoka Charline Van Snick waren in 2012 goed voor brons en komen ook in Rio met grote ambities aan de start. “Ik ben geen reekshoofd maar ook zonder een beschermde status heb ik al grote competities gewonnen. Ik denk dat ik bij de favorieten hoor. Mijn gemiste WK van vorig jaar is vergeten. Alle sterke meisjes heb ik al geklopt en ik heb van niemand schrik”, vertelde Van Snick in aanloop naar de Spelen, waar ze al meteen de eerste zaterdag in actie komt. Karabijnschutter Lionel Cox tekende in Londen met zilver onverwacht voor het beste Belgische resultaat maar kon zich dit keer niet plaatsen. Met Maxime Mottet, brons op het WK kleiduifschieten, verrast in Rio mogelijk een andere Belgische schutter.

In de atletiek is het uitkijken naar discuswerper Philip Milanov, zilver op EK en WK, de Belgian Tornados, kersverse Europese kampioenen 4x400 meter met de ervaren Borlées, en zevenkampster Nafi Thiam. Tienkamper Thomas Van der Plaetsen start in Rio met een Europese titel op zak.

De Belgische hockeymannen nemen voor de derde opeenvolgende keer deel aan de Spelen. Na een negende plaats in Peking en een vijfde in Londen willen de Red Lions de lijn in Brazilië doortrekken. “Het podium kan, we zullen erg ontgoocheld zijn als we naast een medaille grijpen”, verwoordde aanvoerder John-John Dohmen de duidelijke doelstelling. Hun vrouwelijke tegenhangers, de Red Panthers, zijn er in tegenstelling tot 2012 dit keer niet bij.

© EPA

In het taekwondo heeft België met Raheleh Asemani (-57 kg), Si Mohamed Ketbi (-58 kg) en Jaouad Achab (-68 kg) drie troeven achter de hand. Vooral Achab, wereld- en Europees kampioen in de min 63 kg, lijkt klaar voor olympische glorie, maar hij kampt niet in zijn gewichtsklasse. Ketbi trekt als vicewereldkampioen naar Rio, al is de Brusselaar pas 18.

Baanwielrenster Jolien D’hoore werd in Londen vijfde in het omnium. Op de BOIC-stage in Lanzarote in november vorig jaar liet ze al verstaan voluit op een medaille te mikken. Als ze in de puntenkoers wat meeval kent, hoopt de 26-jarige Gentse op het podium te staan. Bij de mannen is Jasper De Buyst een outsider.

Voor de Belgische ruiters draaide Londen 2012 uit op een grote ontgoocheling. In een team met anciens als eventingruiters Joris Vanspringel en Karin Donckers (die al voor de zesde keer deelneemt aan de Spelen) valt er in Brazilië mogelijk wel een appel uit de kast.

Golf staat in Rio voor het eerst sinds 1904 op het olympisch programma. België vaardigt met Nicolas Colsaerts, Thomas Pieters en Chloé Leurquin drie deelnemers af. Vooral Pieters liet in aanloop naar de Spelen al meermaals zijn ambities blijken. Hij en Colsaerts hoeven alvast geen concurrentie te vrezen van wereldtoppers als Jason Day, Dustin Johnson, Jordan Spieth en Rory McIlroy, die uit vrees voor het zikavirus thuis blijven.

© was

In het zwemmen, traditioneel een van dé olympische sporten, mag de Belgische aflossingsploeg 4x100 en (zeker) 4x200 vrij op een finaleplaats hopen. Individueel is het afwachten hoe WK-finalisten Pieter Timmers en Louis Croenen presteren.

David Goffin, Kirsten Flipkens en Yanina Wickmayer verdedigen de Belgische kleuren in het tennistoernooi. Mits wat meeval bij de loting hoort een uitschieter van Goffin, ‘s werelds nummer 11, zeker tot de mogelijkheden op het hardcourt in Rio. Het goud van Justine Henin in Athene dateert inmiddels al van twaalf jaar geleden. Op diezelfde Spelen reed Axel Merckx in de wegrace naar het brons. Op het zware parcours dat de renners dit keer wacht, lijkt er voor de Belgische renners weinig eer weggelegd. Bondscoach Kevin De Weert selecteerde met mannen als Tim Wellens, Greg Van Avermaet en Philippe Gilbert wel klasbakken die in een begenadigde dag altijd meespelen voor de knikkers.

Sabelschermer Seppe Van Holsbeke sluit in Rio zijn carrière af en wil dat uiteraard in schoonheid doen. “Op de Spelen zal ik de underdog zijn. Maar ik kan heel gevaarlijk uit de hoek komen tegen de zogenaamde favorieten, nu ik mijn ‘zenzone’ gevonden heb”, liet hij al optekenen.

In het judo is Charline Van Snick (-48) de Belgische medaillehoop maar ook Toma Nikiforov (-100) is gebrand op een olympische medaille. Hij won in april zilver op het EK, zijn derde eremetaal na brons op het WK en EK van 2015. “Ik ben geen outsider en evenmin een favoriet”, zegt Nikiforov. “Ik weet dat er veel van mij wordt verwacht, maar daar ben ik niet mee bezig.” Jasper Lefevere (-66), Dirk Van Tichelt (-73) en Joachim Bottieau (-81) vervolledigen het Belgische vijftal.

Verder wordt België in Rio ook nog vertegenwoordigd in het roeien, badminton, kano-kajak, MTB en BMX, turnen, boogschieten en triatlon maar in die sporten lijkt de kans op Belgisch medaillegewin gering.

De Belgische selectielijst: 109 atleten (onder wie vier reserven)

Atletiek (25)

Bashir Abdi, 5.000m, 10.000m - m

Cynthia Bolingo, 200m - v

Dylan Borlée, 4x400m - m

Jonathan Borlée, 200m, 400m, 4x400m - m

Kevin Borlée, 400m, 4x400m - m

Olivia Borlée, 200m - v

Michael Bultheel, 400m horden - m

Florent Caelen, marathon - m

Louise Carton, 5.000m - v

Axelle Dauwens, 400m horden - v

Veerle Dejaeghere, marathon - v

Jeroen D'hoedt, 3000m steeple - m

Renée Eykens, 800m - v

Antoine Gillet, 4x400m - m

Pieter-Jan Hannes, 1.500m - m

Philip Milanov, Discus - m

Koen Naert, marathon - m

Els Rens, marathon - v

Manuela Soccol, marathon - v

Nafissatou Thiam, zevenkamp, hoogspringen - v

Robin Vanderbemden, 4x400m - m

Thomas Van der Plaetsen, tienkamp - m

Willem Van Schuerbeeck, marathon - m

Julien Watrin, 4x400m - m

Anne Zagré, 100m horden - v

Badminton (2)

Lianne Tan, enkel - v

Yuhan Tan, enkel - m

Boogschieten (1)

Robin Ramaekers, recurve - m

Golf (3)

Nicolas Colsaerts - m

Chloé Leurquin - v

Thomas Pieters - m

Hockey (16 + 3)

Mannen

Gauthier Boccard, Tom Boon, Thomas Briels, Cédric Charlier, Tanguy Cosyns, Felix Denayer, Sébastien Dockier, John-John Dohmen, Simon Gougnard, Loick Luypaert, Emmanuel Stockbroekx, Jérôme Truyens, Vincent Vanasch, Florent van Aubel, Arthur Van Doren, Elliot Van Strydonck. Reserven (3): Alexandre de Paeuw, Jeremy Gucassoff, Alexander Hendrickx

Judo (5)

Charline Van Snick (-48 kg) - v

Jasper Lefevere (-66 kg) - m

Dirk Van Tichelt (-73 kg) - m

Joachim Bottieau (-81 kg) - m

Toma Nikiforov (-100 kg) - m

Kajak (sprint) (1)

Artuur Peters (K1 1000) - m

Kleiduifschieten (1)

Maxime Mottet, trap - m

Roeien (1)

Hannes Obreno (skiff) - m

Ruitersport (5)

Jérôme Guéry (Grand Cru vd Rozenberg), jumping

Nicola Philippaerts (H&M Zilverstar T), jumping

Karin Donckers (Fletcha van 't Verahof), eventing

Joris Vanspringel (Lully des Aulnes), eventing

Jorinde Verwimp (Tiamo), dressuur

Schermen (1)

Seppe Van Holsbeke, sabel, individueel - m

Taekwondo (3)

Raheleh Asemani (-57 kg) - v

Si Mohamed Ketbi (-58 kg) - m

Jaouad Achab (-68 kg) - m

Tennis (3)

Kirsten Flipkens - vrouwen enkel

David Goffin - mannen enkel

Yanina Wickmayer - vrouwen enkel

Triatlon (4)

Jelle Geens - m

Claire Michel - v

Marten Van Riel - m

Katrien Verstuyft - v

Turnen (6 + 1)

Senna Deriks, invidueel en per ploeg - v

Nina Derwael, individueel en per ploeg - v

Rune Hermans, individueel en per ploeg - v

Gaelle Mys, individueel en per ploeg - v

Laura Waem, individueel en per ploeg - v

Dennis Goossens, individueel - m

Reserve:

Cindy Vandenhole, individueel en per ploeg - v

Wielrennen (14)

Jasper De Buyst, baan: Omnium - m

Laurens De Plus, wegrit - m

Jolien d'Hoore, baan: Omnium - v

Ann-Sophie Duyck, weg: wegrit en tijdrit - v

Philippe Gilbert, wegrit - m

Lotte Kopecky, weg: Wegrit en tijdrit - v

Serge Pauwels, wegrit - m

Anisha Vekemans, weg: Wegrit - v

Ruben Scheire, mountainbike - m

Jens Schuermans, mountainbike - m

Githa Michiels, mountainbike - v

Greg Van Avermaet, wegrit - m

Elke Vanhoof, BMX - v

Tim Wellens, weg- en tijdrit, m

Zeilen (4)

Evi Van Acker (Laser Radial) - v

Wannes Van Laer (Laser) - m

Yannick Lefèbvre (49er) - m

Tom Pelsmaekers (49er) - m

Zwemmen (10)

Jasper Aerents, 50m vrij, 4x100m - m

Kimberly Buys, 100m vlinder - v

Basten Caerts, 200m school - m

Louis Croenen, 200m vlinder, 4x100 en 4x200m vrij - m

Dieter Dekoninck, 4x100 en 4x200m vrij - m

François Heersbrandt, 50m vrij - m

Fanny Lecluyse, 100 en 200m school - v

Glenn Surgeloose, 100m vrij, 200m vrij, 4x100 en 4x200m vrij - m

Pieter Timmers, 100m vrij, 200m vrij, 4x100 en 4x200m vrij - m

Emmanuel Vanluchene, 200m wissel, 4x100 en 4x200m vrij - m

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer