©  Photo News

Hoopgevende coronacijfers, maar verschillen per regio zijn groot: “Heel voorzichtig zijn”

De hoopgevende evolutie van de coronacijfers in ons land zet zich door. Het aantal dagelijkse nieuwe besmettingen stagneert, terwijl de andere tellers dalen. “De curve staat stil en dat is goed nieuws”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs. Hij verwacht dat morgen of de komende dagen de algemene daling ingezet wordt, al zijn er wel regio’s waar de cijfers nog zorgwekkend zijn.

Guy Stevens

De cijfers: tussen 14 en 21 december werden gemiddeld 2.452,4 nieuwe besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is ongeveer evenveel als de dagen ervoor. “De curve staat stil en dat is goed nieuws”, zegt biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt en KU Leuven). “We zijn naar een stijging van 15% qua besmettingen gegaan, en dat hebben we nu al een kleine week dag na dag afgebouwd. Als dat zich doorzet, zullen we vanaf morgen of de daaropvolgende dagen een daling zien.”

Fier zijn

Die daling is er wel wat alle andere cijfers betreft. De overlijdens - gemiddeld 88,4 per dag - daalden met 7,2% en de ziekenhuisopnames - 181,1 - daalden met 2%. Op dit moment liggen nog 2.448 met Covid-19 in het ziekenhuis, van wie 514 op intensieve zorg.

Geert Molenberghs. ©  BELGA

“De bedoeling was om op intensieve nooit boven de 800 te zitten, dus ook dat is positief. Maar we zitten er wel nog dicht tegen”, zegt Molenberghs. “En wat de ziekenhuisopnames betreft: dat moeten we nog veel lager krijgen, de ziekenhuizen zitten nog altijd in de verdrukking. Maar als je dat bekijkt tegenover de achtergrond van Nederland, waar de reguliere zorg gestopt is en patiënten naar Duitsland gestuurd worden, mogen we wel trots zijn op waar we staan in deze moeilijkste periode van het jaar.”

Brussel blijft probleem

Wanneer we de cijfers per provincie bekijken, gaat de blik door de situatie in onze buurlanden vooral naar de grensgebieden. “En dan zie je dat de nieuwe besmettingen in Antwerpen en West-Vlaanderen stabiliseren en in Oost-Vlaanderen zelfs fors dalen”, zegt de biostatisticus. “Maar in Limburg zien we wel nog een stijging van 8%, dus daar moeten we heel voorzichtig zijn. Het is natuurlijk een provincie met zeer veel grens met Nederland, dat zal dat wel verklaren.”

Over de taalgrens is de situatie in de provincie Namen zorgwekkend, al verliest de stijging daar aan kracht. “Opmerkelijk is dat Luxemburg een daling met 13% laat optekenen terwijl de situatie in het Groothertogdom heel slecht is. Dat bewijst dat daar toch weinig contact is over de grens heen, of dat de contacten die er zijn met de nodige voorzichtigheid gebeuren.”

De grootste stijging zien we in Brussel. “20%”, zegt Molenberghs. “Maar Brussel heeft een eigen timing in deze pandemie. Toen de cijfers overal stegen daalden ze in Brussel en omgekeerd. Ze hinken daar wat achterop. Goed is wel dat de positiviteitsratio daar vrij laag blijft. De stijging betekent vooral dat Brussel het testbeleid heeft opgeschaald en daardoor meer gevallen vindt. Dat betekent dat we de pandemie daar heel goed in kaart aan het brengen zijn.”

Aarzelende curve

Maar voor er euforie is: door de feestdagen is het heel moeilijk om voorspellingen op lange termijn te doen. “We zitten met een aarzelende curve die in de goeie richting gaat, maar het is moeilijk te zeggen wanneer we welk doel gaan bereiken. Vergeet niet dat na de vakantie mensen weer gaan werken en de scholen heropenen, het is afwachten wat de impact daarvan zal zijn. Het is zeker dat we onze huidige inspanningen nog een tijdje zullen moeten volhouden.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Keuze van de Redactie

MEER OVER