Liveblog - Tempo leveringen zal vaccinatiemoment bepalen, ziekenhuispersoneel gevaccineerd in maart, 65-plussers in mei

In heel Europa zijn ladingen coronavaccins aangekomen in ziekenhuizen. Ook het UZ Leuven heeft de eerste lading van het coronavaccin van Pfizer-BioNTech ontvangen. Daar zullen de vaccins bij ijskoude temperaturen bewaard worden en vervolgens verdeeld. Volgens Vlaams minister Wouter Beke zal het moment van de vaccinatie vooral afhangen van het leveringstempo. Het aantal bevestigde coronabesmettingen gaat opnieuw achteruit. Tussen 16 en 22 december werden elke dag gemiddeld 2.378 besmettingen bevestigd, 6 procent minder dan de week ervoor. Ook de ziekenhuisopnames en de overlijdens blijven dalen. Volg het coronanieuws in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Vlaams minister Beke: "Tempo van levering vaccins bepaalt wanneer we kunnen vaccineren"

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) relativeert de berichten over de veranderde vaccinatiestrategie. Zo is vanmiddag gemeld dat 65-plussers pas in mei zouden worden gevaccineerd, en niet in maart. "Het is vooral het tempo van het leveren van de vaccins dat zal bepalen wanneer we de mensen kunnen vaccineren", zegt Beke in "Het Journaal". "Wij zijn klaar om de vaccins te kunnen toedienen, maar het hangt af van de leveringen die zullen komen."

Lees voort onder het videofragment:

Videospeler inladen...

"Als er sneller leveringen zouden zijn, zullen wij ook sneller kunnen vaccineren", aldus Beke. Hij wijst erop dat alleen het vaccin van Pfizer-BioNTech voorlopig beschikbaar is, maar er zijn ook nog andere leveranciers die nog wachten op goedkeuring door het Europees geneesmiddelenagentschap.

Beke en vaccinologe Isabel Leroux-Roels (UGent) gaven in "Het Journaal antwoord op een aantal kijkersvragen over vaccinatie. Beke wees erop dat de bewoners in de woonzorgcentra eerst aan bod komen omdat zij de meest kwetsbare groep vormen, die bovendien de afgelopen maanden erg zwaar getroffen is. 

65-plussers met een onderliggende aandoening of met twijfels raadt de minister aan om contact op te nemen met hun huisarts. Zij die niet prioritair zijn, zullen door de lokale overheid worden benaderd in verband met vaccinatie. Dat zou bijvoorbeeld kunnen via sms, zei de minister. Wie mobiel genoeg is, zal volgens hem terecht kunnen in een vaccinatiecentrum. Voor wie niet mobiel is, zal via de thuisverpleging worden bekeken wat mogelijk is.  

Bekijk hieronder de toelichting door Isabel Leroux-Roels en Wouter Beke:  

Videospeler inladen...

Vaccinatiestrategie: ziekenhuispersoneel in maart, 65-plussers in mei

De experten die de vaccinatiestrategie mee uitwerken, hebben zaterdag in een Zoom-sessie meer duidelijkheid gegeven over de fasering van de vaccinatiestrategie. De bewoners van de woonzorgcentra worden maandag en nadien vanaf 5 januari als eerste gevaccineerd en dat zal mogelijk tot eind februari duren. Vanaf maart is het dan de beurt aan het ziekenhuispersoneel en het personeel in de eerstelijnszorg.

De fase 1A van de vaccinatiestrategie omvat het beschermen van de bewoners in de woonzorgcentra en het zorgpersoneel. Maandag worden symbolisch de eerste personen in drie geselecteerde woonzorgcentra in de drie gewesten gevaccineerd. Vanaf 5 januari start de echte vaccinatiestrategie. Tegen eind februari hoopt de taskforce operationalisering van de vaccinatiestrategie rond te zijn in de woonzorgcentra, wat betekent dat vanaf maart het ziekenhuispersoneel en het personeel in de eerstelijnszorg aan de beurt is. Deze fase omvat ook de tehuizen voor gehandicapten.

In fase 1B worden de risicopatiënten zoals mensen met chronische ziektes en 65-plussers gevaccineerd. Qua timing wordt hier gemikt op de maand mei, maar de snelheid hangt ook af van de bevoorrading van de vaccins. Momenteel is in Europa enkel het Pfizer-vaccin goedgekeurd.

"We hopen snel info te hebben over de beperking van de circulatie en daar kunnen we dan op voortbouwen voor versoepelingen. We verwachten dat de gevaccineerde persoon snel zal willen terugkeren naar een normaal leven. Dat fenomeen zullen we moeten beheren. We zullen hen moeten overtuigen om zich te laten vaccineren, maar tegelijkertijd om de verspreiding te blijven tegengaan en anderen te beschermen", stelt Yvon Englert van het expertenteam.

De experten geloven dat een aangepast testbeleid daarbij belangrijk kan zijn. Het toepassen van sneltesten bij bezoekers van bijvoorbeeld woonzorgcentra kan een versoepeling in de hand werken. Een combinatie van een toenemende dekking door de vaccinaties en het inzetten van sneltesten op grotere schaal kan de maatschappij adem en perspectief geven, klinkt het.

Wereldwijd meer dan 80 miljoen coronabesmettingen

Wereldwijd hebben meer dan 80 miljoen mensen een besmetting met het coronavirus opgelopen, blijkt zaterdag uit cijfers van de Amerikaanse universiteit Johns Hopkins. De grens van 40 miljoen werd op 19 oktober overschreden.

In de Verenigde Staten zijn bijna 19 miljoen besmettingen vastgesteld. India staat met ruim 10 miljoen op de tweede plaats. Brazilië neemt de derde plaats in met 7,4 miljoen, op ruime afstand gevolgd door Rusland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Turkije, Italië, Spanje en Duitsland. België staat in de lijst op de 22e plaats met 637.246 bevestigde gevallen. Let wel: het gaat hier om absolute cijfers die niet in verhouding staan tot de bevolkingsdichtheid van de verschillende landen.

Het wereldwijde dodental door COVID-19 staat inmiddels op meer dan 1,75 miljoen. Ook hierbij voeren de VS de ranglijst aan, met ruim 330.000 sterfgevallen. Brazilië, India, Mexico, Italië, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk staan ook in de top zeven. België staat qua dodental op de 19e plaats met ruim 19.089 sterfgevallen.

Politie legt Joodse bijeenkomst met tientallen aanwezigen stil

De politie heeft vanavond een Joodse bijeenkomst stilgelegd in Antwerpen. Er werden 47 volwassenen en een 30-tal kinderen aangetroffen. "De volwassenen zijn geïdentificeerd voor de verdere afhandeling", zegt politiewoordvoerder Wouter Bruyns.

De politie kon het pand met toestemming betreden. De bijeenkomst is zonder verdere problemen stopgezet. De volwassenen zullen een klassiek corona-pv krijgen, zegt de politie.

Lees meer in het artikel:

101-jarige vrouw krijgt eerst vaccin in Duitsland

Na Hongarije is ook in Duitsland vandaag voor de eerste keer iemand ingeënt tegen het coronavirus. Het gaat om de 101-jarige Edith Kwoizalla, die in een woonzorgcentrum in Halberstadt woont, in de deelstaat Saksen-Anhalt. Het was een symbolische eerste vaccinatie, want de officiële vaccinatiecampagne tegen het coronavirus start in Duitsland pas morgen.

Aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen stijgt alweer

In de Nederlandse ziekenhuizen worden nu 2.342 coronapatiënten behandeld. Dat is het hoogste aantal sinds 7 november. In de afgelopen twee weken steeg het aantal opgenomen patiënten met bijna 700.

Het aantal coronapatiënten op intensieve zorg steeg de voorbije 24 uur met 15, van 593 tot 608. Het aantal sterfgevallen steeg met 49. 

Het officiële aantal besmettingen in Nederland is opgelopen tot boven de 750.000. Sinds het begin van de uitbraak, in februari, hebben 753.911 mensen positief getest. Van bijna 11.000 mensen is bekend dat ze aan het coronavirus zijn overleden.

Brugse politie legt lockdownfeest van 14 studenten stil in vakantiewoning

De politie van Brugge heeft vrijdagavond een kerstfeest met 14 studenten stilgelegd. De buitenlandse studenten kwamen er samen in een vakantiewoning om Kerstmis te vieren. De politie stuurde de studenten naar huis en schreef voor elk van hen een proces-verbaal uit. De studenten beweerden allen op hetzelfde adres te wonen in Gent. Als dat verhaal klopt, zullen de studenten een minnelijke schikking moeten betalen. Zo niet, moeten ze zich verantwoorden voor de rechtbank. Zo zegt West-Vlaams procureur Filip Jodts zaterdag.

De 14 studenten beweerden op eenzelfde adres te wonen waardoor ze dus tot dezelfde 'bubbel' behoren. Het parket onderzoekt momenteel of die bewering klopt. "Als zij effectief allen op één adres wonen, dan zullen ze enkel een minnelijke schikking moeten betalen. Klopt het verhaal niet, dan zullen ze worden gedagvaard", aldus procureur Jodts.

De studenten hielden geen echt feest maar kwamen wel met te veel personen samen in de woning die ze hadden gehuurd via Airbnb. Het vakantiehuis biedt bovendien maar plaats voor tien personen. De studenten werden door de politie dan ook meteen naar huis gestuurd.

Erg rustige kerstperiode in Leuven, één lockdownfeestje stilgelegd

De voorbije drie dagen in Leuven zijn erg rustig verlopen. Dat zegt perswoordvoerder Marc Vranckx zaterdag. Er is één lockdownfeestje stilgelegd, waarop zeven mensen aanwezig waren.

Op 24 december omstreeks 19.00 uur werd er een feestje stilgelegd in Leuven. De politie had een oproep over geluidsoverlast ontvangen. De zeven aanwezigen hebben allemaal een minnelijke schikking van 250 euro gekregen.

"We hebben nog een aantal andere meldingen gekregen, maar daar bleek niks speciaals aan de hand te zijn", aldus Vranckx. "En zelfs die meldingen kan ik op één hand tellen. Voor de rest is de kerstperiode heel rustig verlopen, en we hopen dat zo te houden."

Ook in politiezone Getevallei, waartoe onder meer de steden Tienen en Hoegaarden behoren, is alles heel kalm gebleven. "Wij hebben in totaal tijdens de kerstdagen vier proces-verbalen opgesteld voor mensen die zich niet aan de avondklok hebben gehouden", zegt Joeri Tossens van politiezone Getevallei. "Voor de rest zijn er geen meldingen binnengekomen, ook niet van geluidsoverlast of lockdownfeestjes."

Vandaag worden de eerste coronavaccins van Pfizer/BioNTech verdeeld over heel Europa. Het transport gebeurt door het Belgische bedrijf H. Essers uit Genk, dat de vaccins vanuit de Pfizer-fabriek in Puur naar 29 landen in Europa vervoert. 

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal": 

Videospeler inladen...

Kappers en schoonheidsspecialisten vaker besmet dan andere beroepen

Kappers en schoonheidsspecialisten raakten in het najaar opvallend vaker besmet met het coronavirus dan personen met andere beroepen. Dat blijkt uit een expertenadvies, waarop de federale regering zich baseert om de sector nog niet te heropenen.

Lees meer in het artikel:

Meest gelezen