Direct naar artikelinhoud
Media

▶ ‘Op de BBC heb ik niet altijd vrijuit kunnen spreken’: opvallende ‘deepfake’ kerstboodschap van de Queen

Het zag er verbluffend echt uit, maar de inhoud van deze satirische kersttoespraak deed vast wenkbrauwen fronsen.Beeld Channel 4 screenshot

De Britse zender Channel 4 heeft een vernuftige kersttoespraak bedacht. Gisteren zond de zender een ‘deepfake’ toespraak uit van Queen Elizabeth, waarin het staatshoofd bepaald markant uit de hoek komt. Onder meer de Canadezen en het tekort aan tv-papier in 2020 krijgen een veeg uit de pan. Met de satirische video wil Channel 4 wijzen op de gevaren van ‘fake news’.

en

Twitter bericht wordt geladen...

In de uitzending, die op hetzelfde moment op de buis verscheen als de officiële kerstboodschap van de Queen, is een virtueel nagemaakte koningin in beweging te zien en te horen. “Ik ben zo blij dat Channel 4 mij de kans geeft om te zeggen wat ik wil, zonder dat iemand de woorden in mijn mond legt”, zegt de virtuele Elizabeth in de trailer, die te zien is op het Twitteraccount van de zender.

“Als er een thema is van mijn boodschap vandaag, is het wel vertrouwen. Vertrouwen in wat echt is - en wat niet”, zegt de deepfake Queen nog in de videoclip. Ze ging op Channel 4 onder meer in op het vertrek van Harry en Meghan, die eerder dit jaar aankondigden een stapje terug te zetten binnen de koninklijke familie. “Er zijn maar weinig dingen pijnlijker dan iemand die je vertelt het gezelschap van Canadezen boven dat van jou te verkiezen.”

Ook voor haar zoon prins Andrew, in de VS opgejaagd wild wegens zijn vermeende betrokkenheid in het seksschandaal rond Jeffrey Epstein, zit er een sneer in. “Ik denk niet dat hij snel naar Noord-Amerika zal afreizen”, klinkt het in de neptoespraak.

Niet iedereen is even blij met de stunt. “Dit is walgelijk. Voor een zender die de gevaren van nepnieuws onderstreept, is het erg teleurstellend om het dezelfde methoden te zien gebruiken als grap. Dit draagt bij aan het normaliseren van de vervaagde grenzen”, reageert iemand. “Dit zou illegaal moeten zijn”, schrijft een ander. Sommige royalty-fans roepen zelfs op om Channel 4 te boycotten, melden Britse media.

Channel 4 zendt sinds 1993 een satirische alternatieve kerstboodschap uit. Voorheen voerden Britse sterren de toespraak uit. Onder meer Sacha Baron Cohen, Rory Bremner en Katie Piper hebben de afgelopen jaren aan de alternatieve kersttoespraak bijgedragen.