Direct naar artikelinhoud
Verenigde Staten

‘Mogelijk menselijke resten gevonden na explosie in centrum Nashville’

‘Mogelijk menselijke resten gevonden na explosie in centrum Nashville’
Beeld via REUTERS

Politieonderzoekers van de politie in de Amerikaanse stad Nashville hebben mogelijk menselijke resten gevonden in de buurt van de plek waar op kerstdag ‘s ochtends een bom in een camper ontplofte. Een autopsie moet duidelijkheid brengen, meldt CNN. 

en

Video wordt geladen...

Politiechef John Drake maakte vrijdag lokale tijd bekend dat er tussen het puin mogelijk menselijke resten zijn aangetroffen. Onderzocht wordt of het daadwerkelijk gaat om menselijke resten, en of deze van de dader of een slachtoffer zijn. 

Drake zei tegen verslaggevers dat er vooralsnog geen doden zijn gevallen: het aantal slachtoffers blijft voorlopig beperkt tot drie lichtgewonden. Eén agent werd door de kracht van de knal omvergeblazen, een andere zou gehoorschade geleden hebben.

De politie stelde eerder al dat de ontploffing een opzettelijke daad was. De autoriteiten hadden vooraf geen aanwijzingen dat er een aanslag met een bom op kerstdag gepleegd zou worden. Er zijn ook geen tekenen dat er verhoogde activiteit was binnen extremistische groepen. Het onderzoek is in handen van de FBI, president Trump en aankomend president Joe Biden zijn op de hoogte gebracht.

De politie heeft intussen ook beelden vrijgegeven van de camper.Beeld EPA

Audioboodschap

Opmerkelijk: via een opgenomen audioboodschap op de camper werd aangekondigd dat er binnen vijftien minuten een bom zou ontploffen. “Het was een geautomatiseerde boodschap", zegt buurtbewoonster Betsy Williams aan de The Washington Post. ‘Evacueer nu. Dit voertuig heeft een bom en zal ontploffen’, klonk de boodschap volgens Williams. 

De dreigende aankondiging werd door een gecomputeriseerde vrouwenstem meermaals herhaald waarna het bericht veranderde in 15 minuten aftellen tot de detonatie. Politieagenten die de boodschap hoorden, lieten het gebied meteen ontruimen en gingen van deur tot deur om mensen op de hoogte te brengen.

Eén uur voor de knal was er bij de politie al een oproep voor een schietpartij binnengelopen, waardoor de politie ter plaatse was toen de dreigende boodschap te horen was. “Er volgden evacuaties, maar de bom ontplofte niet op het aangekondigde tijdstip. Daardoor waren de mensen weer aan het terugkeren. En toen volgde dus plots toch die knal”, stelt viceburgemeester Jim Shulman. Volgens de politie zijn er net dankzij die evacuaties toch levens gespaard gebleven.

Ravage

De explosie in een straat in hartje centrum van de ook bij toeristen geliefde stad veroorzaakte aanzienlijke schade. Gevels van vooral oudere gebouwen stortten in of werden zwaar beschadigd, blijkt uit beelden van de ravage. Tot ver in de omgeving sneuvelden ruiten. 

Door de explosie werden ook technische installaties van het Amerikaanse telecombedrijf AT&T beschadigd. Sommige noodnummers in Tennessee en in het aangrenzende Alabama kampten hierdoor met storingen. Ook het vliegverkeer op de luchthaven moest een tijd stilgelegd worden. 

Burgemeester John Cooper heeft de noodtoestand uitgeroepen. Die blijft zeker tot en met zondag van kracht. In het getroffen gebied is eveneens een avondklok ingesteld.

Ravage
Beeld EPA

Beloning

De Amerikaanse zakenman en televisiepersoonlijkheid Marcus Lemonis, hoofdpersoon van het tv-programma The Profit, heeft via Twitter een beloning van 250 duizend dollar uitgeloofd (zo'n 203 duizend euro) voor de tip die leidt tot de arrestatie en de veroordeling van degene die verantwoordelijk is voor de aanslag. “We kunnen onze straten niet niet zo laten terroriseren”, twitterde hij.

Aanslagen met autobommen komen niet veel voor in de Verenigde Staten. In 1995 eiste een terreurdaad in Oklahoma City 168 mensenlevens. Dader Timothy McVeigh bracht bij een overheidsgebouw een truck met onder meer chemicaliën tot ontploffing. Hij werd terechtgesteld. In 1993 ontplofte een autobom onder een toren van het World Trade Center in New York, daarbij vielen toen zes doden.ekijk ook: “Ontploffing in Nashville had mogelijk een ander doelwit”

Beloning
Beeld AP