©  MARC HERREMANS - MEDIAHUIS

Dertigtal oproepen bij Antwerpse brandweer door wind: “Gebruik e-formulier bij schade”

Bron: BELGA

Er trekt zondag een actieve storing door het land met veel regen en wind. In de Ardennen valt de neerslag onder de vorm van (natte) sneeuw. De wind is krachtig tot zeer krachtig met rukwinden van 80 tot 100 kilometer per uur. De Antwerpse brandweer kreeg al een dertigtal oproepen over schade en vraagt om het e-formulier te gebruiken in geval van schade.

De actieve storing trekt van west naar oost door het land. Het is betrokken met vrij veel regen in Laag- en Midden-België. In de Ardennen, wellicht boven de 400 à 500 meter, valt er (natte) sneeuw. Op de Ardense hoogten kan er 15 tot 20 centimeter extra sneeuw vallen en door de forse wind is er ook gevaar voor extra sneeuwophopingen.

Noodnummer

Intussen activeerde Binnenlandse Zaken het noodnummer. De bedoeling van het telefoonnummer 1722 is om niet-dringende schade te melden aan de brandweer. In Antwerpen gebruikt u echter beter het e-formulier, want binnen Brandweer Zone Antwerpen (BZA) is het nummer niét actief door de coronacrisis.

“Sinds vannacht kregen we ongeveer 30 oproepen over de wind en we konden die steeds heel vlot afhandelen”, zegt Jasmien O van BZA. “Het gaat vooral over zaken die gaan vliegen, zoals hekken en kerstverlichting, en over bomen op de rijbaan. Tot nu toe vielen daarbij volgens onze informatie geen gewonden.”

Het e-formulier vindt u hier.

Droger op het eind van de namiddag

Op het einde van de namiddag wordt het droger in de kuststreek. De maxima schommelen tussen 1 graad op de Ardense hoogten en 7 à 8 graden aan de kust. Er waait een overwegend krachtige of hier en daar zelfs zeer krachtige zuidzuidwestenwind met rukwinden van 80 tot 100 kilometer per uur. In de namiddag neemt de wind in kracht af vanuit het westen.

‘s Avonds en ‘s nachts valt er nog neerslag in het oosten van het land. Het wordt snel droger in het westen en het centrum maar enkele buien blijven mogelijk, eventueel ook met wat winterse neerslag in Vlaanderen. Op de Ardense hoogten verwachten we nog perioden van smeltende sneeuw of sneeuw. De minima liggen tussen 0 graden in de Hoge Venen en 3 graden in Vlaanderen. De wind wordt matig vanaf het westen uit zuidzuidwest.

Maandag is het eerst wisselend bewolkt met kans op enkele lokale buien. In de loop van de namiddag bereikt een storing vanaf de Franse grens ons land. Er valt dan opnieuw sneeuw in de Ardennen en ook elders kan de neerslag soms een winters karakter aannemen. De maxima schommelen tussen 0 of 1 graad in de Ardennen en 4 of 5 graden in Vlaanderen. De wind is matig uit zuidzuidwest, maar wordt zwak en krimpt naar zuid tot zuidoost.

Dinsdag wordt het wisselend tot zwaarbewolkt met soms nog regen, korrelhagel of smeltende sneeuw. Woensdag wordt het waarschijnlijk droger met nog enkele lokale winterse buien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER