Direct naar artikelinhoud
Politiek

PS-voorzitter Paul Magnette: ‘Ik was graag premier geworden’

PS-voorzitter Paul Magnette: ‘Ik was graag premier geworden’
Beeld © Stefaan Temmerman

In een interview met De Zondag blikt PS-voorzitter Paul Magnette terug op het jaar 2020, de coronacrisis en de regeringsvorming. Magnette, zelf een van de architecten van de Vivaldi-regering, geeft toe dat hij graag premier was geweest. ‘Ik heb het daar toch twee weken moeilijk mee gehad.’

en

Volgens Magnette was het een rationale overweging om geen premier te worden. “De regering heeft geen meerderheid in Vlaanderen. Het akkoord is eerder centrumlinks, terwijl Vlaanderen eerder centrumrechts is. De drie vorige premiers waren ook al Franstaligen. Opnieuw een Waalse premier, een linkse socialist dan nog, zou te veel van het goede zijn. Ik wou geen makkelijke munitie geven aan N-VA en Vlaams Belang.”

“Was ik premier geworden, dan zouden zij vier jaar lang op mijn persoon schieten. Dat risico wou ik niet nemen. Je moet aan de stabiliteit van het land denken. Wat als N-VA en Vlaams Belang een meerderheid halen in 2024, daarna een Vlaamse regering vormen en vervolgens het land blokkeren? Dat wil ik niet op mijn geweten hebben.”

Lees ook:
Siegfried Bracke: ‘Feiten zijn feiten: Paul Magnette (PS) is op zijn Vlaams gezegd ‘ne klasbak’’

Nog volgens Magnette is N-VA “een andere partij geworden”. “Ze bleek plots bereid om meer te investeren in de sociale zekerheid én om een extra bijdrage te vragen aan de sterkste schouders. Zonder corona was dat akkoord er nooit gekomen”. 

Magnette zegt ook nog dat hij niet “zo plots” een staatshervorming wilde. “België moet eindelijk een volwassen federale staat worden. Dat betekent vier volwaardige gewesten en vooral: duidelijke bevoegdheidspakketten. Want dat is het probleem van ons land: dat alle bevoegdheden verdeeld zitten.

“We moeten dat eens grondig herschikken en dat mag wat mij betreft in de twee richtingen. Géén taboes. Ik hoop dat er tegen 2024 een blauwdruk op tafel ligt voor een modern land”, besluit de PS-voorzitter.