Direct naar artikelinhoud
Weerbericht

Brandweer heeft handen vol met storm Bella: rukwinden, veel regen en sneeuw in de Ardennen

(Archiefbeeld)Beeld © Bart Leye

De Brusselse brandweer heeft zondag de handen vol gehad met interventies die te wijten waren aan de storm Bella. In totaal moest de brandweer 85 keer uitrukken. Grote ongelukken waren er niet.

en

De actieve storing trok van van west naar oost door het land. In de Ardennen, wellicht boven de 400 à 500 meter, viel er (natte) sneeuw. 

Op de Ardense hoogten kan er 15 tot 20 centimeter extra sneeuw vallen en door de forse wind is er ook gevaar voor extra sneeuwophopingen. Op het einde van de namiddag wordt het droger in de kuststreek. De maxima schommelen tussen 1 graad op de Ardense hoogten en 7 à 8 graden aan de kust. Er waait een overwegend krachtige of hier en daar zelfs zeer krachtige zuidzuidwestenwind met rukwinden van 80 tot 100 kilometer per uur.

Officiële storm

Volgens weerman David Dehenauw van het KMI is er vanmorgen op de meetpaal Westhinder 9 Beaufort gemeten, waarmee storm Bella ook officieel een Belgische storm is geworden. “Het is dit jaar de 11de dag met stormweer”, aldus Dehenauw, wat al van 2015 geleden is. In de namiddag neemt de wind verder in kracht af vanuit het westen.

Door het stormweer is het nummer 1722 geactiveerd door Binnenlandse Zaken. De bedoeling van dat telefoonnummer is om niet-dringende schade te melden aan de brandweer. Op die manier kunnen de noodnummers 112 (brandweer, ambulance) en 101 (politie) worden vrijgehouden voor levensgevaarlijke situaties. Het nummer 1722 wordt preventief geactiveerd wanneer een storm of wateroverlast wordt aangekondigd. 

Schade op verschillende plaatsen

In heel het land geldt code geel, waardoor onder andere parken gesloten zijn. In West-Vlaanderen is er op verschillende plaatsen schade door de rukwinden, zoals in Ieper en andere plaatsen in de provincie. In Antwerpen kreeg de brandweer een 30-tal oproepen voor schade, in Zwalm kwam een plat dak los.

Het treinverkeer tussen de stations Antwerpen-Berchem en Sint-Niklaas is eveneens onderbroken, omdat het stormweer heeft geleid tot schade aan de bovenleiding. Dat meldt spoornetbeheerder Infrabel. Ook tussen Eeklo en Waarschoot is het treinverkeer tijdelijk stilgelegd, al is de situatie daar intussen hersteld.

Storm Bella heeft daarnaast ook op andere plaatsen in België geleid tot incidenten die het treinverkeer korte tijd hinderden. Zo zijn er ook tussen Puurs en Willebroek takken op de sporen terechtgekomen en is tussen Kortemark en Lichtervelde een zeil op de sporen beland. Op drie verschillende plaatsen - in Blankenberge, Tollembeek en Moeskroen - is ook een trampoline op de sporen gewaaid. 

Record aan windenergie

Bella heeft ook een positief effect: de storm zorgt voor een record aan geproduceerde windenergie in ons land. Zaterdagavond werd door de windmolens 3,80 GW aan stroom geproduceerd, zegt Mattias Detremmerie, stroomhandelaar voor leverancier Elindus. Ter vergelijking: dat komt overeen met driekwart van de totale geproduceerde kernenergie, die 5 GW bedraagt.

Detremmerie verwacht geen verdere records, hoewel de wind pas vanaf 14 uur zou afnemen. Ook voor de rest van het jaar verwacht de handelaar geen records inzake geproduceerde windenergie, klinkt het.

De jongste jaren kwamen er heel wat windmolens bij in ons land, wat verklaart waarom er steeds meer windenergie wordt geproduceerd. Maar de beoogde doelstelling voor groene energie werd voor 2020 niet gehaald. Ons land moest dit jaar van Europa 13 procent van zijn energie uit hernieuwbare bronnen (zon, wind,...) halen, maar strandde op 11,68 procent. Vooral in Vlaanderen is het moeilijk om alle geplande projecten te realiseren.