Coronavaccin van AstraZeneca dicht bij goedkeuring in VK

Het coronavaccin van farmabedrijf AstraZeneca en de universiteit van Oxford lijkt dan toch sneller dan verwacht goedgekeurd kunnen worden. De CEO van AstraZeneca, Pascal Soriot, heeft laten weten dat zijn bedrijf ‘de winnende formule’ heeft gevonden. Daardoor kan het Verenigd Koninkrijk mogelijk al op 4 januari beginnen met vaccineren met dit nieuwe vaccin.

Eind november kwamen AstraZeneca en Oxford met veelbelovende resultaten over hun coronavaccin. Het vaccin zou 70 procent doeltreffend zijn en ook bij ouderen werken. Iets later was er echter twijfel over de testmethode die gebruikt was om tot de resultaten te komen.

AstraZeneca en Oxford hadden namelijk twee onderzoeken gecombineerd. In die eerste correcte test met twee volledige dosissen bleek hun vaccin 62 procent effectief. Een andere test haalde wel een effectiviteit van 90 procent, maar daar kregen de testpersonen de eerste keer per toeval maar een halve dosis. Die goede resultaten zouden volgens sommigen dus niet betrouwbaar zijn en enkel en alleen behaald zijn omdat die testgroep vooral uit jonge mensen bestond.

Even efficiënt

Daardoor moesten AstraZeneca en Oxford opnieuw naar het labo en leek hun vaccin veel later beschikbaar te zijn dan gehoopt. Maar nu komt topman Pascal Soriot dus toch sneller dan verwacht met goed nieuws. Met twee volledige dosissen zou het vaccin even efficiënt zijn als de coronavaccins van Pfizer/BioNTech en Moderna. Dat zegt hij in The Sunday Times en The Telegraph.

Nu het vaccin van AstraZeneca en Oxford die resultaten kan voorleggen, zou het wel eens snel kunnen gaan. De Britse media verwachten dat het middel een van de komende dagen al zal goedgekeurd worden in het Verenigd Koninkrijk. Op 4 januari zouden de eerste mensen er dan al mee kunnen ingeënt worden.

Goed nieuws voor België

Als dat het geval is, ligt het voor de hand dat niet veel later de Europese gezondheidswaakhond EMA zich ook over het AstraZeneca/Oxford-vaccin zal buigen. Indien zij ook hun goedkeuring geven, is dat goed nieuws voor België. Ons land bestelde namelijk 7,5 miljoen dosissen van dit vaccin, goed voor 3,75 miljoen inentingen. Van geen enkel ander vaccin deed ons land zo’n grote bestelling. Bovendien is het met 1,78 euro per dosis met voorsprong het goedkoopste vaccin.

Lees ook:

Meer