©  BELGA

Wout van Aert: “Het is niet Van der Poel zijn gewoonte om mij zomaar ruimte te geven”

Een absolute demonstratie, een voorsprong van 2 minuten en 49 seconden en de nieuwe leider in de Wereldbeker. Wout van Aert kan terugblikken op een geslaagde zondag. Van Aert reed in de veldrit van Dendermonde, de derde manche van de Wereldbeker, de tegenstand op een hoopje. Mathieu van der Poel incluis.

Maarten Vanhoof

LEES OOK: Wout van Aert wint met veel overmacht Wereldbekerveldrit Dendermonde, Mathieu van der Poel tweede op ruime afstand

“Het was een enorm lastige cross,” stak Wout van Aert vol modder van wal. “Op een parcours als dat van vandaag heeft het niet veel zin om een tactiek uit te stippelen. Het was gewoon op eigen tempo zo hard mogelijk op de pedalen stampen. Eenmaal ik de goede tred te pakken had, kon ik blijven rijden.”

Van Aert, die zijn tweede zege van het veldritseizoen boekte, kende nochtans een oponthoud in de eerste ronde. “Op een parcours als dit is een achterstand snel weggewerkt”, zei hij daarover. “Ik heb me bovendien goed aangekleed vandaag, wat door de harde wind echt wel nodig was. Op het einde was ik blij dat ik zoveel laagjes aanhad.”

Ondanks zijn voorsprong van bijna drie minuten plaatste Van Aert zijn demonstratie in perspectief. “Het is een cross waar iedereen constant alles geeft. Het feit dat ik zo’n grote voorsprong had, komt door het zware parcours. Het is niet Van der Poel zijn gewoonte om mij zomaar ruimte te geven. Dus dan weet je dat het afzien is. Toen ik eenmaal mijn voorsprong had, liep ik snel uit. Dat is natuurlijk goed voor de moraal.”

 ©  BELGA

Van der Poel: “Geen mentale tik”

Mathieu van der Poel finishte op bijna drie minuten van Wout van Aert. “Of het nu één of drie of tien minuten is, dat maakt me niet uit”, aldus de wereldkampioen na afloop. “Dit is geen mentale tik. De volgende cross start de teller weer op nul.”

Van der Poel maakte al voor de start kenbaar dat het parcours in Dendermonde niet echt spek voor zijn bek was en in de tweede ronde werd al snel duidelijk dat hij niet zou juichen na afloop. “Zo’n parcours is echt iets voor Wout en ik had al snel door dat hij een goede dag had. Misschien heb ik me iets te snel gesetteld in die tweede plaats, maar ik denk gewoon dat hij vandaag, op dit parcours, niet te kloppen was.”

“Ik heb me niet geamuseerd vandaag”, ging hij verder. “Ik vind er helemaal niets aan. Of dat mentaal speelt? Goh, iets wat je graag doet, doe je altijd beter. Ik doe dit niet graag en andersom hij wel. Een uur lang stoempen, dat gaat misschien wel in je kop spelen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Veldrijden