Experts pleiten voor versnelde vaccinatiecampagne om Britse coronavariant te counteren: “De vijand staat voor de deur, het is oorlog”

 ©  AFP

Om de opmars van de besmettelijkere Britse variant te counteren, pleiten wetenschappers uit binnen- en buitenland ervoor om de vaccinatiecampagne aanzienlijk te versnellen. Dat kan door zo veel mogelijk mensen alvast één dosis van het Pfizervaccin te geven. De tweede dosis zou dan niet na drie weken, maar later worden gegeven. Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) laat de piste onderzoeken.

Zowel het vaccin van Pfizer en BioNTech als het nog goed te keuren vaccin van Moderna zouden na één dosis al veel bescherming bieden. In een opiniestuk in De Standaard houdt professor microbiologie Herman Goossens (UA) dan ook een pleidooi om de tweede dosis voorlopig achterwege te houden. “Het vaccin van Pfizer is zeer doeltreffend en zelfs na één dosis bereik je al bijna 90 procent bescherming”, schrijft hij. “De Britse variant van het virus lijkt hier nog niet wijdverspreid. En dat is goed nieuws, want het betekent dat we dit nog kunnen stoppen als we snel handelen.”

LEES OOK. Maar één prikje van coronavaccin in plaats van twee: experts willen snellere aanpak, maar beschermt middel dan wel goed genoeg?

Goossens maakt zich, net als zijn Britse collega’s, het meeste zorgen over het hoge aantal besmettingen bij kinderen. “De bewijzen zijn flinterdun dat deze variant zich makkelijker verspreidt bij kinderen, maar als dat zo is, zijn de gevolgen dramatisch, en zullen scholen maanden dicht moeten blijven”, zegt de microbioloog, die verwacht dat de huidige vaccins ons ook zullen beschermen tegen de nieuwe variant. “Onze enige hoop is zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen vaccineren om deze varianten voor te zijn. Daarom moeten we zelfs overwegen om met één dosis te starten.”

“We moeten creatief zijn”

Ook vaccinoloog Pierre Van Damme (UA) en viroloog Johan Neyts (REGA Instituut - KU Leuven) vinden het een verdedigbare optie. “Het zou ons land nog voor de zomer groepsimmuniteit opleveren”, zegt Van Damme. “Als die nieuwe variant hier voet aan land zet, moeten zo veel mogelijk mensen gevaccineerd zijn”, zo verklaarde Neyts maandag in De ochtend op Radio 1. “Door een ontdubbeling van de vaccinaties kunnen we veel meer mensen vaccineren. De tweede dosis dient om de bescherming optimaal te maken en het geheugen van ons lichaam te activeren voor een maximaal effect, maar daar kan je zes maanden mee wachten. We moeten overwegen wat we willen. Gaan we voor een maximale uitrol en nemen we een klein risico? De vijand staat voor de deur, het is oorlog. We moeten creatief zijn.”

LEES OOK. KAART. Ondanks het sluiten van grenzen is Britse corona-variant al in zeker 10 landen aanwezig

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) heeft aan de taskforce vaccinatiestrategie intussen de opdracht gegeven om te bekijken of het - vanuit medisch standpunt - een goed idee is om (in eerste instantie) maar één dosis toe te dienen. “Daarnaast heb ik ook aan het FAGG (het federaal agentschap voor geneesmiddelen en gezondheidsproducten, nvdr.) gevraagd om het juridisch te evalueren”, zo verklaarde Vandenbroucke maandag op Radio 1. “Want hierin is Europa baas. Dit vaccin werd Europees erkend, een goedkeuring die gebeurde op basis van de afspraak dat het vaccin in twee keer zou worden toegediend. Eerst een eerste dosis en 21 dagen later een tweede. Als de medici zouden zeggen dat het verstandig is om dat schema te veranderen - en ik hoop dat daar snel duidelijkheid over is - moeten we bekijken welke stappen we kunnen nemen richting Europese Commissie.”

Op welke termijn dat kan gebeuren, kon de minister nog niet zeggen.(agg, mtm)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen