Direct naar artikelinhoud
AnalyseVaccins

Vlaamse antivax-artsen blijven voorlopig ongemoeid

Een zorgwerker in Wenen krijgt als een van de eersten een covidvaccin toegediend.Beeld EPA

Zullen voldoende Belgen straks een coronavaccin nemen? Terwijl die vraag door vele hoofden spookt, blijft een aantal huisartsen die bekendstaan om hun antivaccinatiediscours gewoon aan de slag. ‘De Orde moet optreden.’

Hoe onschuldig is de Vlaamse antivaccinatiebeweging? De Morgen trok ruim een jaar geleden naar een symposium in Wiekevorst op zoek naar het antwoord. Een aantal bekende antivaxers nam er het woord, onder wie de Limburgse arts-homeopaat Kris Gaublomme. Tegen hem werd al eerder klacht ingediend bij de Orde der Artsen. De Orde boog zich ook over de undercoverbeelden die deze krant op de bijeenkomst maakte. Ze tonen hoe een Vlaams-Brabantse collega van Gaublomme, Jean-Luc V., op het symposium aanbiedt attesten te maken om aan het verplichte vaccin tegen polio te ontsnappen.

Vandaag lijkt er weinig veranderd voor beide artsen. Ze zien nog steeds patiënten en blijven hun controversiële ideeën delen met een breed publiek. Zowel Gaublomme als V. spraken eerder deze maand op een nieuw symposium van ‘Artsen voor Vrijheid’, een organisatie die onder meer antivaccinatieberichten bundelt en artsen aan het woord laat “die niet door de overheid gehoord worden”. Gaublomme zelf schreef recent mee aan een boek met de titel Zorgwekkende gevolgen van vaccinatie.

Ontransparant

Volgens onze informatie loopt er al meer dan een jaar een onderzoek naar Gaublomme en V. bij de Orde der Artsen. Maar wat dat tot dusver aantoont, en of en wanneer sancties volgen, kan niemand toelichten. De artsen zelf weigeren nog contact te hebben met De Morgen. Ook de Orde blijft antwoorden schuldig.  “We mogen simpelweg geen informatie geven hierover”, zegt ondervoorzitter Michel Deneyer. Die gebrekkige transparantie bij het tuchtorgaan is al langere tijd een punt van kritiek. Ook wie een klacht indient, wordt niet op de hoogte gebracht. “Daarvoor moet onze werking worden herzien”, klinkt het bij de Orde, die wijst naar een Koninklijk Besluit dat sinds 1967 amper gewijzigd is.

Moet de Orde niet sneller straffen? Nu blijven artsen van wie geweten is dat ze mensen ontmoedigen om zich te laten vaccineren lange tijd ongemoeid. Door de pandemie zit er vertraging op de tuchtprocedures, zegt Deneyer. “Bovendien voorziet het Koninklijk Besluit in een opschortend karakter wanneer de arts tegen het uitgesproken vonnis in beroep of in cassatie gaat.” De Orde bereidt volgens hem een adviestekst voor met een duidelijke waarschuwing naar dokters toe die gekant zijn tegen vaccinatie.

Cruciale rol

Zeker de huisartsen zullen een cruciale rol spelen bij het vaccineren van de bevolking. Die beroepsgroep werd door zowel vaccintwijfelaars als -weigeraars het vaakst aangeduid als de meest betrouwbare bron van informatie. Het is onduidelijk hoeveel huisartsen tegen vaccins gekant zijn. Onlangs stelde De Artsenkrant na een bevraging dat ruim een op de drie artsen zelf vragen heeft bij het coronavaccin en het niet zou gebruiken. Roel Van Giel, voorzitter van artsenvereniging Domus Medica, benadrukt dat dat cijfer niet representatief is. “Die bevraging dateert van oktober, toen er nog maar weinig over de veiligheid en effectiviteit van de vaccins geweten was. Het is heel begrijpelijk dat artsen op zo’n moment twijfelen.”

 Van Giel stelt dat die twijfel nu zoveel mogelijk wordt weggehaald, door artsen nauwgezet alle data en inzichten over de vaccins, zoals die van Pfizer, door te spelen. “Dat zal natuurlijk niet elke arts overtuigen. Maar we gaan ervan uit dat maar een hele kleine groep overblijft die echt tegen dit vaccin gekant is.” Het is moeilijk om die groep op andere gedachten te brengen, zegt Van Giel. “Als artsen wetenschappelijk onjuiste informatie verstrekken, dan is het aan de Orde om daar iets aan te doen.” 

Ook minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (sp.a) kijkt daarvoor naar de Orde.  “Zij moeten in deze periode hun wettelijke bevoegdheid met verhoogde aandacht uitoefenen en meteen optreden en sancties nemen indien artsen de regels van hun deontologie schenden.”