©  AFP

Experts willen vaccinaties versnellen om besmettelijkere Britse coronavariant tegen te houden

Om de opmars van de besmettelijkere Britse variant te counteren, pleiten wetenschappers uit binnen- en buitenland ervoor om de vaccinatiecampagne aanzienlijk te versnellen. Dat kan door zo veel mogelijk mensen alvast één dosis van het Pfizer-vaccin te geven. De tweede dosis zou dan niet na drie weken, maar later worden gegeven.

Zowel het vaccin van Pfizer en BioNTech als het nog goed te keuren vaccin van Moderna zouden na één dosis al veel bescherming bieden. In een opiniestuk in De Standaard houdt professor microbiologie Herman Goossens (UAntwerpen) dan ook een pleidooi om de tweede dosis voorlopig achterwege te houden. “Het vaccin van Pfizer is zeer doeltreffend en zelfs na één dosis bereik je al bijna 90% bescherming”, schrijft hij. “De Britse variant van het virus lijkt hier nog niet wijdverspreid. En dat is goed nieuws, want het betekent dat we dit nog kunnen stoppen als we snel handelen.”

Herman Goossens. ©  ISOPIX

Goossens maakt zich, net als zijn Britse collega’s, het meeste zorgen over het hoge aantal besmettingen bij kinderen. “De bewijzen zijn flinterdun dat deze variant zich makkelijker verspreidt bij kinderen. Maar als dat zo is, zijn de gevolgen dramatisch. Dan zullen scholen maanden dicht moeten blijven”, zegt de microbioloog, die verwacht dat de huidige vaccins ons ook zullen beschermen tegen de nieuwe variant. “Onze enige hoop is zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen vaccineren om deze varianten voor te zijn. Daarom moeten we zelfs overwegen om met één dosis te starten.”

“We moeten creatief zijn”

Ook vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) en viroloog Johan Neyts (REGA Instituut - KU Leuven) vinden het een verdedigbare optie.

Pierre Van Damme. ©  BELGA

“Het zou ons land nog voor de zomer groepsimmuniteit opleveren”, zegt Van Damme. “Als die nieuwe variant hier voet aan land zet, moeten zo veel mogelijk mensen gevaccineerd zijn”, zo verklaarde Neyts maandag in ‘De ochtend’ op Radio 1.

“Door een ontdubbeling van de vaccinaties kunnen we veel meer mensen vaccineren. De tweede dosis dient om de bescherming optimaal te maken en het geheugen van ons lichaam te activeren voor een maximaal effect, maar daar kan je zes maanden mee wachten. We moeten overwegen wat we willen. Gaan we voor een maximale uitrol en nemen we een klein risico? De vijand staat voor de deur, het is oorlog. We moeten creatief zijn.”

De taskforce voor de vaccinatiestrategie zal de strategie de komende weken bestuderen. Een besluit daarover zal wellicht wel op Europees niveau moeten gebeuren. Vandaag beveelt het EMA de twee dosissen aan, en daar mag niet zomaar van worden afgeweken.(agg, mtm)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER