Van Gucht voorzichtig ondanks ‘kantelpunt’

De coronacijfers in ons land zitten allemaal in dalende lijn. Maar viroloog Steven Van Gucht roept op om die cijfers met de nodige voorzichtigheid te interpreteren: ‘We zien nu mogelijk al een eerste gunstig effect van het begin van de kerstvakantie, maar een negatief effect van familiebijeenkomsten zullen we pas in januari kunnen opmerken.’

wle

Dat zegt Van Gucht op de toelichting van de coronacijfers door het Crisiscentrum. Toch spreekt hij van ‘een kantelpunt’, omdat alle cijfers sinds vrijdag weer in dalende lijn zijn.

De viroloog wijst uitdrukkelijk op het belang van het begin van de kerstvakantie. Niet alleen doordat de scholen nu al ruim een week dicht zijn, maar ook omdat veel mensen vakantie hebben en dus niet op de werkvloer komen. Familiebijeenkomsten zouden daarentegen negatief op de cijfers kunnen wegen, maar dat zal pas vanaf januari merkbaar zijn in de data, klinkt het.

Algemene daling

Van Gucht merkt ook op dat er minder tests zijn uitgevoerd, vooral bij personen jonger dan 65 jaar. Het is volgens hem wel ‘een gunstig teken’ dat het percentage positieve tests ook afneemt.

De daling van het aantal besmettingen doet zich in het hele land voor en in alle leeftijdscategorieën. De meest recente cijfers wijzen op een daling van 15 procent op weekbasis. De daling is het sterkst in het Vlaams Gewest, waar er sprake is van een afname van 19 procent. Opgesplitst per leeftijd is de sterkste daling bij kinderen jonger dan tien, met 33 procent minder besmettingen.

LEES OOK. Scholen waren niet de aanjagers van Brusselse tweede golf

‘Midden februari’

Ook het aantal ziekenhuisopnames stemt optimistisch. ‘In dit tempo kunnen we midden februari onder de 75 nieuwe opnames per dag zakken.’ In totaal verblijven nu 2.363 covid-patiënten in het ziekenhuis. Daarvan liggen er 492 op intensieve zorg, van wie 70 procent beademing nodig heeft. ‘Ook deze cijfers blijven traag dalen. Dat is normaal: het gaat om patiënten die lang in het ziekenhuis moeten verblijven.’

‘Tweede dosis nodig’

Over het mogelijk uitstelvoor het toedienen van een tweede dosis vaccin, zegt Van Gucht dat dit ‘op zijn minst wetenschappelijk een interessante vraag’ is. Hij wijst erop dat de bescherming dan wel veel lager is en er nog veel onzekerheid bestaat over deze denkpiste. ‘Het toedienen van de tweede dosis blijft cruciaal, omdat onze afweerrespons veel sterker en langduriger zal zijn.’

Net als minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) eerder vandaag, merkt het Crisiscentrum ook op dat er nog juridische onduidelijkheid is: het vaccin is immers door Europa vergund op voorwaarde dat er twee dosissen worden toegediend.