© TDK, Joris Herregods

 

Jos Hermans (96) uit Puurs krijgt als eerste Vlaming coronavaccin: “Ik voel me 30 jaar jonger”

Puurs -

De eerste Vlaming die het coronavaccin heeft gekregen, is Jos Hermans, een 96-jarige bewoner van woonzorgcentrum Sint-Pieters in Puurs (Puurs-Sint-Amands). “Ik voel me nu dertig jaar jonger”, zei hij na zijn vaccinatie.

De vaccins voor het woonzorgcentrum waren maandagochtend omstreeks 8.40u vertrokken vanuit campus Gasthuisberg van het UZ Leuven. Daar waren ze zaterdag aangekomen vanuit de productiefaciliteit van Pfizer in Puurs, slechts op enkele kilometers van het woonzorgcentrum.

Om 10.45u werd het vaccin opgetrokken en verdund, de inenting gebeurde om 11u. “Laat maar komen!”, zei Jos net voor hij het vaccin kreeg. En na afloop: “Ik voel me nu dertig jaar jonger.” Hij vertelde ook dat de inenting geen pijn deed.

 ©  BELGA

Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke (CD&V) keek van buiten mee door het raam. Hij kon vooraf ook even spreken met Jos. Die vertelde de minister dat hij zich goed voelde en niet te zenuwachtig was. Jos Hermans greep de gelegenheid aan om de medewerkers van het woonzorgcentrum te bedanken. “Ik wil het personeel hartelijk bedanken voor alle zorgen. Dat wordt te weinig gezegd.”

Minister Beke noemt Jos een belangrijk voorbeeld voor alle mensen die nog twijfelen om gevaccineerd te worden. “Ik wil iedereen oproepen om mee te doen”, zegt Jos. “Als iedereen een spuit laat zetten, krijgen we onze vrijheid terug. Dan kunnen mijn kinderen en kleinkinderen weer op bezoek komen.”

 ©  BELGA

Het vaccin werd toegediend door Hermans’ persoonlijke huisarts, dokter Saskia Wille. “Hier in de buurt is het gebruikelijk dat de huisartsen bij de bewoners langskomen om bijvoorbeeld ook het griepvaccin te zetten”, zegt ze. “Voor dit vaccin doen we hetzelfde.”

Vanaf maandagmiddag 13u zullen de andere bewoners van Sint-Pieter gevaccineerd worden. Dat gebeurt door de Coördinerend en Raadgevend Arts (CRA) en twee huisartsen, bijgestaan door medewerkers van de verpleegkundige dienst. De drie artsen nemen elk een van de drie afdelingen voor hun rekening.

Jos en Josepha

Jos Hermans was dus de eerste gelukkige. Hij zei eerder al in een reactie “heel blij” te zijn met die primeur. “Waarom? Ik zal het u zeggen. Ik ben 96 jaar, en ik hoop 100 jaar te worden, niet meer of niet minder.”

LEES OOK: Jos Hermans (96) uit Puurs krijgt eerste vaccin: “Gelukkig, want ik wil 100 jaar worden”

 ©  BELGA

De gelukkige in Wallonië is Josepha Delamotte (102) uit het woonzorgcentrum La Bonne Maison de Bouzanton in Bergen.

Jos Hermans is de coronacrisis naar eigen zeggen goed doorgekomen. “Ik heb mijn telefoon en mijn televisie, daar hou ik mij mee bezig. Ik heb het bezoek gemist, maar vind dat er hier nog te veel bezoek langskomt. Zij brengen de ziekte binnen.” Voor degenen die twijfelen over het vaccin heeft Hermans een duidelijke boodschap: “Absoluut meedoen.”

Jos verblijft al zes jaar in het woonzorgcentrum en is er de oudste bewoner. Hij werd door de directie uitgekozen om als eerste het vaccin te krijgen. “Jos heeft zich altijd strikt aan de maatregelen gehouden en is zeer gemotiveerd om gevaccineerd te worden”, zegt directeur Fred Rogier. “Daarom hebben we hem gekozen.”

 ©  BELGA

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Coronavirus