Direct naar artikelinhoud
Van energie tot loonsverhoging: dit verandert vanaf vandaag voor uw bankrekening
Voor u uitgelegdNieuw in 2021

Van energie tot loonsverhoging: dit verandert vanaf vandaag voor uw bankrekening

Beeld Getty Images

Jazeker, de jaarwisseling is meer dan een banale kalenderkwestie. Op 1 januari 2021 verandert een en ander met gevolgen voor uw bankrekening. Wij bundelen de meest opvallende nieuwigheden.

Geld

- Ongeveer 470.000 bedienden zien door de indexering hun loon met 0,95 procent stijgen.

- De minimumpensioenen voor bijna 815.000 burgers gaan geleidelijk omhoog. De verhoging tot 1.500 euro netto voor een volledige loopbaan geldt voor werknemers, zelfstandigen en statutaire ambtenaren. Het gaat over ruim 706.000 begunstigden.

- De minimumwerkloosheidsuitkeringen worden met 1,125 procent opgetrokken. Voor een samenwonende met personen ten laste zal de minimale uitkering maandelijks met 15,1 euro worden verhoogd, tot 1.357,22 euro per maand. Voor alleenwonenden komt er 12,37 euro bij tot 1.111,9 euro per maand.

- Alle leerkrachten zien hun salaris met 1,1 procent stijgen ten opzichte van augustus 2018.

- De regeling van onbelast bijverdienen vervalt. Er is wel een tijdelijke regeling die het mogelijk maakt om in 2021 tot 6.000 euro per jaar onbelast bij te verdienen als verenigingswerker in een sportclub.

- Vlaanderen gaat nieuwe wagens anders belasten, volgens de CO2-meting. Sommige wagens zullen zwaarder worden belast, andere lichter. De vrijstellingen voor plug-in hybrides en cng-wagens (aardgas onder druk) verdwijnen.

- Non-priorzegels worden 9 procent duurder, priorzegels zelfs een derde. Brieven voor het buitenland worden tot een vijfde duurder. Je zult geen postzegel meer kunnen kopen voor minder dan een euro.

Energie

- Door het verdwijnen van het exclusief nachttarief zien bijna 150.000 gezinnen hun stroomfactuur stijgen. Voor gezinnen die verwarmen met accumulatoren stijgen de distributienettarieven volgend jaar gemiddeld met 113 euro. Het nachttarief voor elektriciteit en het daarbij horende voordeeltarief worden afgebouwd.

- Het sociaal tarief voor elektriciteit stijgt met 10 procent, dat van aardgas wordt 15 procent duurder.

- De distributienettarieven, die een groot deel uitmaken van de energiefactuur, dalen. Voor een gemiddeld gezin dalen de distributienettarieven met 16 euro per jaar. Voor aardgas komt er jaarlijks 2 euro bij.

- Wie in Vlaanderen zonnepanelen plaatst, kan geen aanspraak meer maken op de terugdraaiende teller. Er komt wel een investeringspremie.

- De Vlaamse regering lanceert de renteloze energielening voor nieuwe eigenaars die binnen vijf jaar hun woning of appartement energiezuiniger maken.

Een installateur plaatst zonnepanelen. Vlamingen kunnen vanaf 2021 geen aanspraak meer maken op de terugdraaiende teller.Beeld ANP

Gezondheid

- De prijs van een pakje van twintig sigaretten stijgt van 6,80 naar 7,50 euro. Die van een pakje rooktabak van 50 gram gaat van 9,70 naar 11,17 euro.

Verkeer

- Zowat het hele Brusselse gewest wordt ‘Stad 30', waar 30 kilometer per uur de norm is. Hoofdwegen zoals tunnels en de belangrijke toegangswegen vormen uitzonderingen, waar wel nog 50 of 70 per uur gereden mag worden.

- Bedrijfswagens worden zwaarder belast. Wie zijn bedrijfswagen ook voor woon-werkverkeer en privéverplaatsingen mag gebruiken, wordt op dat voordeel belast. De belasting wordt niet berekend op het werkelijke voordeel, maar op een forfait. Een van de elementen in die berekeningsformule is de CO2-uitstoot.

Wonen

- Bij bouwwerken waarvoor een omgevingsvergunning nodig is, mag geen gebruik meer worden gemaakt van stookolieketels.

- De Vlaamse sloop- en heropbouwpremie wordt verhoogd van 7.500 naar 10.000 euro. De federale btw-verlaging voor afbraak en heropbouw, van 21 naar 6 procent, wordt uitgebreid naar het hele land.

Werk

- Het geboorteverlof voor vaders en meemoeders wordt verlengd van tien naar vijftien dagen. In 2023 komen daar nog eens vijf dagen bij. Ook voor Vlaamse ambtenaren en het Vlaams onderwijzend personeel wordt het geboorteverlof uitgebreid.

Brexit

De Britten verlaten op 1 januari de Europese douane-unie en interne markt. Dankzij een op de valreep bereikt akkoord zal de schok minder groot zijn dan gevreesd. Zo komen er voor de handel tussen de EU en het VK geen douanerechten of quota. Wel kan een reeks formaliteiten en papierwerk tot wachtrijen aan de grens leiden. Voor mensen die voor een vakantie of verblijf van minder dan zes maanden het Kanaal oversteken, verandert er nog niets. Tot 1 oktober kunnen EU-burgers met een identiteitskaart het Verenigd Koninkrijk binnen, daarna zal een paspoort nodig zijn.