Dierenartsen werken samen met specialisten van UZ Gent voor openhartoperatie puppy Theo: "Geslaagde primeur" 

Primeur voor de faculteit Dierengeneeskunde van de Universiteit van Gent: een gespecialiseerd team van professoren van het UZ en dierenartsen voerden een geslaagde openhartoperatie uit op puppy Theo. “Hij kan zich nu eindelijk gedragen zoals een puppy hoort te doen”, zegt professor en cardiologe Pascale Smets.

Theo is een Sheltie van vijf maanden oud die geboren werd met een ernstige hartafwijking. Een sterke vernauwing onder de longslagader (infundibulaire stenose) en een gaatje tussen zijn hartkamers (VSD) zorgden ervoor dat Theo snel vermoeid was en zijn rechterdeel van het hart begon te falen. “Theo kon enkel gered worden door openhartchirurgie aan de hart-longmachine”, zegt professor Pascale Smets, specialist Cardiologie binnen de faculteit Diergeneeskunde. Theo belandde op 2 december op de operatietafel voor een ingreep die echt heel zeldzaam was. 

(Lees verder onder de foto.)

"Wereldprimeur"

“Er zijn slechts een viertal centra wereldwijd die soortgelijke ingrepen in het verleden gedaan hebben. In de wetenschappelijke literatuur vonden we slechts één soortgelijke operatie terug, waarbij een ballon werd geplaatst. Die ingreep mislukte, waarbij achteraf geadviseerd werd om te opereren via openhartchirurgie aan de hart-longmachine. De operatie die Theo moest ondergaan is dus effectief een wereldprimeur, maar wel een die risico’s inhield. Daarom hebben we goed met zijn baasje besproken dat de kans bestaat dat hij er de volgende dag niet meer zou zijn.” 

(Lees verder onder de foto.)

Humane hartchirurg

Pascale Smets en haar team kregen hulp uit onverwachte hoek: “We hebben de handen in elkaar geslagen met drie professoren van het UZ in Gent. We kregen onder meer de hulp van hartchirurg prof. dr. Thierry Bové, perfusionist prof. dr. Filip De Somer en cardioanesthesist Dr. Stefaan Bouchez. Zo ontstond een mooie symbiose, waarbij toch wel erg verschillende disciplines met elkaar samenwerkten. Ook na de operatie mochten we hen altijd bellen, waarvoor dank. Uiteindelijk hebben drie artsen, twaalf dierenartsen uit vier verschillende disciplines en een laborante samengewerkt om deze grensverleggende uitdaging tot een goed einde te brengen.” 

Theo werd gedurende de eerste kritieke 48 uren dag en nacht verzorgd

Pascale Smets, professor en cardiologe faculteit Dierengeneeskunde

Omdat er bij een operatie altijd iets kan fout lopen, was er ook een grote hoeveelheid hondenbloed nodig. Theo kreeg hierbij hulp van familie. “De hond van de schoonzus van Theo’s eigenares heeft bloed gedoneerd”, aldus Smets. Na een operatie die enkele uren duurde, volgden nog 48 zeer kritieke uren, waarbij Theo dag en nacht werd verzorgd. Ondertussen stelt de Sheltie het zeer goed. “Twee weken geleden is hij nog op controle geweest en alles zag er goed uit. Hij kan zich eindelijk gedragen zoals een puppy. Hij is erg speels en nieuwsgierig en zijn baasje kan eindelijk lange wandelingen met hem maken. Zo heeft hij samen met zijn familie een mooie Kerst kunnen beleven.”

De uiterst zeldzame ingreep zal Pascale Smets met haar team uitgebreid toelichten in een wetenschappelijke paper, die dan als leidraad zal dienen voor andere faculteiten in de wereld.

Meest gelezen