Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

▶ Steven Van Gucht: ‘Aan dit tempo bereiken we tegen midden februari kaap van 75 ziekenhuisopnames per dag’

Beeld Photo News

Het aantal coronabesmettingen in ons land blijft dalen, aan een versneld tempo. ‘Op kerstdag hebben we een kantelpunt bereikt in de epidemie. Mogelijk zien we een eerste gunstig effect van de kerstvakantie’, zei viroloog Steven Van Gucht op de persconferentie van het Nationaal Crisiscentrum en Sciensano.

Video wordt geladen...

Tussen 18 en 24 december werden elke dag gemiddeld 2.171 nieuwe besmettingen geregistreerd, een daling met 15 procent ten opzichte van de zeven dagen ervoor. Volgens Van Gucht zien we mogelijk een eerste gunstig effect van de kerstvakantie. “Maar door de feestdagen moeten we deze cijfers met de nodige voorzichtigheid interpreteren. Mogelijk hebben minder mensen zich laten testen”, klinkt het. De viroloog waarschuwt wel dat we een mogelijk nadelig effect van de feestdagen, waarbij mensen zich mogelijk niet helemaal aan de coronamaatregelen hebben gehouden, pas in januari zullen merken.

Ook het aantal ziekenhuisopnames blijft dalen. Tussen 20 en 27 december werden elke dag gemiddeld 160 mensen opgenomen in het ziekenhuis, een daling met 11 procent. “Aan dit tempo zitten we tegen midden februari onder de 75 ziekenhuisopnames per dag”, aldus Van Gucht. In Oost-Vlaanderen, Limburg, Vlaams-Brabant en Waals-Brabant stijgt het aantal ziekenhuisopnames nog wel.

Reizen

Recent werden de maatregelen verscherpt voor mensen die naar ons land reizen. Yves Stevens zette alle regels nog eens op een rijtje. “Iedereen die langer dan 48 uur in het buitenland heeft verbleven of langer dan 48 uur in ons land zal verblijven, moet het Passenger Locator Form binnen de twee dagen voor aankomst invullen. Het formulier berekent op basis van jouw antwoorden of je een hoog risico loopt op corona. Bij een hoog risico moet je zeven dagen in quarantaine. Je zal hiervan via sms op de hoogte gebracht worden. Deze sms bevat ook een code om je te laten testen. Krijg je geen sms, dan hoef je niet in quarantaine.”

Alle niet-inwoners vanaf twaalf jaar die vanuit een rode zone naar België reizen, moeten een recent negatief testresultaat kunnen voorleggen. In dit geval gaat het om een periode van 72 uur. Deze maatregel geldt niet voor reizigers die niet via lucht- of zeevervoer naar België komen en maximum 48 uur in België blijven. Ook voor mensen in transit vervalt deze verplichting. “Bij een negatieve test moet het PLF-formulier nog steeds ingevuld worden, met eventueel een quarantaine en een test op de zevende dag na aankomst in België.”

Microbioloog Herman Goossens waarschuwt intussen voor de dreiging die uitgaat van de nieuwe Britse mutatie. “Blijkbaar worden we nog niet wakker geschud. Een ezel stoot zich toch geen tweemaal aan dezelfde steen?”, klinkt het. 

Epidemioloog Pierre Van Damme lanceerde daarnaast het idee om zo veel mogelijk landgenoten een eerste dosis te geven. Pas veel later zou het tweede spuitje volgen. Onder meer viroloog Johan Neyts sluit zich aan bij die piste. “Het is oorlog, we moeten creatief zijn.”