Direct naar artikelinhoud
AchtergrondVerenigd Koninkrijk

Engelsen op dieet: hoe covid de ogen van Boris Johnson heeft geopend

Brits premier Boris Johnson.Beeld AP

Nu de brexit helemaal voltooid is, moeten de Britten op dieet. Dat is althans de wens van Boris Johnson. De premier wil serieus werk maken van de strijd tegen zwaarlijvigheid. Over ruim een jaar mag er niet langer allerlei ongezonds aangeboden worden bij de kassa’s van supermarkten.

Wachtend in de supermarktrij nog even snel een voordelige zak snoep, een vette pizza, een energiedrankje of een pak Snickers meepakken. Voor veel Britten is dat een gewoonte geworden. Vooral ‘twee-voor-de-prijs-van-één’ is een populair verdienmodel van de grote supermarkten. Het lijkt goedkoop, maar vaak zijn klanten uiteindelijk duurder af omdat ze het anders niet zouden hebben gekocht. Daar wil Johnson nu komaf mee maken.

Zijn voornaamste motief om de maatregel in te voeren vormen de hoge obesitascijfers in het Verenigd Koninkrijk. Die zouden hebben bijgedragen aan het relatief hoge aantal coronaslachtoffers in het land. Johnson zelf kampt al jaren met overgewicht en belandde in april met covidklachten op intensieve verzorging. Onder leiding van zijn jonge verloofde is hij sindsdien aan het diëten, met wisselende resultaten voorlopig.

“Ik heb altijd een erg tolerante kijk gehad op overgewicht”, zei de premier na zijn ziekte in een interview, “maar als je naar de statistieken kijkt en naar de druk op de zorg, ben ik bang dat we aanzienlijk dikker zijn dan mensen in andere Europese landen – behalve dan de Maltezen, om de een of andere reden.”

Taks op zoete drankjes

Het gebeuren heeft er ook toe geleid dat Johnson zijn libertaire voorkeuren is gaan negeren. Door de jaren heeft hij gezondheidsmaatregelen van overheidswege altijd afgedaan als betutteling. Zo ging hij ooit tekeer tegen de campagne van televisiekok Jamie Oliver, die scholieren gezonder eten wilde voorschotelen. Maar dat is na zijn ziekte en de eerste coronagolf dus veranderd. Eerder dit jaar toonde de eerste minister zich al een voorstander van een extra accijns op suikerhoudende producten, zoete drankjes voorop.

Helemaal nieuw is het offensief tegen ongezond gesnack niet. Kort nadat hij leider van de Conservatieve Partij was geworden, bekritiseerde ex-premier David Cameron de gewoonte van WH Smith, een keten waar Britten boeken en bladen kopen, om chocolade-eieren te koop aan te bieden bij het afrekenen. Sindsdien komen er regelmatig initiatieven om zulke praktijken terug te dringen.

De volgende stap is een consultatieronde, waarbij de grote supermarktketens en voedselproducenten ongetwijfeld bezwaar zullen maken. De bedoeling is om alleen de supermarkten aan te pakken, maar niet de avondwinkels, de minisupers en de dagbladhandels. Maar die drie laatste zijn juist de plekken waar vooral scholieren heengaan om zichzelf na of voor schooltijd te trakteren op wat lekkers. Chocoladewinkels zullen ook een uitzondering krijgen.