Direct naar artikelinhoud
Coronavirus

Rusland geeft toe: driemaal zoveel coronadoden als eerder gemeld

Rusland geeft toe: driemaal zoveel coronadoden als eerder gemeld
Beeld EPA

Rusland heeft maandag toegegeven dat het driemaal zoveel coronadoden heeft als de officiële cijfers tot nog toe lieten zien. In plaats van de gerapporteerde 55.000 slachtoffers stierven er in werkelijkheid ruim 186.000 Russen. 

Daardoor heeft het land in een klap het op twee na hoogste sterftecijfer ter wereld. Alleen in de Verenigde Staten en Brazilië vielen vooralsnog meer officiële coronadoden.

De nieuwe cijfers werden maandag bekend gemaakt door Tatyana Golikova, een van de Russische vicepremiers. Ze zei zich te baseren op de algemene sterftecijfers van het staatsbureau voor de statistiek over het jaar 2020. Daaruit blijkt immers dat er tot december dit jaar 229.700 meer Russen zijn overleden in dezelfde periode vorig jaar. Die stijging zou volgens Golikova voor 81 procent te wijten zijn aan het virus.

Koerswijziging

Waar deze opmerkelijke koerswijziging van het Kremlin vandaan komt, is onduidelijk. President Vladimir Poetin sprak de laatste maanden juist meermaals trots over het lage Russische sterftecijfer. Zo zei hij eerder deze maand nog dat Rusland het virus veel beter onder controle heeft dan westerse landen. 

Een mogelijke reden is het Russische vaccinatieprogramma, dat eerder deze maand van start ging, maar niet niet bepaald naar wens verloopt. Reden: het vertrouwen van de bevolking in het in eigen land ontwikkelde Sputnik V-vaccin is dusdanig laag dat slechts 38 procent van de Russen van plan is zich te laten vaccineren, aldus de meest recente peilingen. Het naar buiten brengen van deze nieuwe, beduidend ernstigere cijfers, zou een poging van het Kremlin kunnen zijn om die lage vaccinatiebereidheid wat op te krikken.

Zondag zei een woordvoerder van het Kremlin dat ook de 68-jarige Poetin zelf binnenkort gevaccineerd zal worden. In augustus zei hij al dat een van zijn dochters het vaccin in de testfase toegediend had gekregen, en zich daarna volledig gezond voelde.