© dirk kerstens

Opmerkelijk: Imam roept moslims op om zich te registreren als donor

De Borgerhoutse imam Mohad el Sghiar zoekt mee naar stamceldonoren voor een Antwerpse jongen met leukemie. De imam gaat zo in tegen de weifelende houding van veel moslims tegenover dergelijke medische ingrepen en roept op om zich te registreren als donor.

kaza

Imam El Sghiar (29) werd aangesproken door Dominique (47), moeder van drie kinderen. Ze vertelde hem hoe er bij haar twintigjarige zoon in november vorig jaar leukemie werd vastgesteld. Voor het gemengde gezin – zij is Belgische, haar man is Marokkaan – kwam de diagnose keihard aan.

De imam was zo onder de indruk van haar verhaal dat hij zelf een oproep lanceerde op sociale media en via zijn persoonlijk netwerk. “Imam betekent taalkundig ‘leider’”, zegt Mohad El Sghiar. “Mijn taak is dus veel breder dan alleen prediken en lesgeven. Wanneer mensen in nood zijn, moet ik zoeken naar wat mijn bijdrage kan zijn. En met mensen bedoel ik álle mensen. Als morgen een niet-moslim me contacteert met een gelijkaardige vraag, dan zal ik ook hem of haar helpen.”

Niet evident

Het is niet zo evident dat een imam dergelijke oproep lanceert. Stamceldonatie stuit binnen de moslimwereld nog vaak op een muur van wantrouwen en onzekerheid. “Ik hoop dat het ter inspiratie kan dienen voor andere imams, moskeeën en islamitische organisaties”, zegt Mohad El Sghiar. Dominique, die zelf bekeerd is tot de islam, volgt een opleiding als islamleerkracht en heeft heel wat opzoekwerk gedaan rond stamceldonatie.

“Op basis van de Koran is het toegestaan. In de islam staat het leven van iemand centraal en moeten we ernaar streven om levens te redden. Maar ik merk toch ook dat het onderwerp heel wat discussie teweegbrengt.”

www.stamceldonor.be

Deze opmerkelijke zoektocht van imam voor Antwerpse jongen met leukemie gaat de wereld rond

© Dirk Kerstens

De Borgerhoutse imam Mohad El Sghiar: “Vaak reduceren moslims liefdadigheid tot financiële hulp, terwijl het veel meer is. Wanneer het medisch duidelijk is dat stamcellen doneren geen gevaar vormt voor de eigen gezondheid, is het islamitisch toelaatbaar en is het een prachtige vorm van liefdadigheid.” © dirk kerstens

1 / 2
thumbnail: null
thumbnail: De Borgerhoutse imam Mohad El Sghiar: “Vaak reduceren moslims liefdadigheid tot financiële hulp, terwijl het veel meer is. Wanneer het medisch duidelijk is dat stamcellen doneren geen gevaar vormt voor de eigen gezondheid, is het islamitisch toelaatbaar en is het een prachtige vorm van liefdadigheid.”

En voor hem, die iemand een leven redt, het is alsof hij de gehele mensheid het leven heeft gered. Dit vers uit de Koran prijkt bovenaan een Facebook-oproep van de Borgerhoutse imam Mohad El Sghiar, die mee zoekt naar stamceldonoren voor een Antwerpse jongen met leukemie. De imam gaat in tegen de weifelende houding van veel moslims tegenover dergelijke medische ingrepen en roept iedereen op om zich te registreren als donor.

Het leek een gewone vrijdagpreek in de Koepel-moskee in Borgerhout. Tot imam El Sghiar (29) werd aangesproken door Dominique (47), moeder van drie kinderen. Ze vertelde hem hoe er bij haar twintigjarige zoon in november vorig jaar leukemie werd vastgesteld. Voor het gemengde gezin – zij is Belgische, haar man is Marokkaan – kwam de diagnose keihard aan.

Flyers en Facebook

Drie jaar geleden kreeg hun zoon voor het eerst de bloedziekte. Chemotherapie en medicatie brachten soelaas. Dachten ze. “En een herhaling van die behandeling heeft nu nog weinig zin”, vertelt Dominique. “Om het leven van onze zoon te redden, hebben we een stamceldonor nodig. Zo niet heeft hij nog maar enkele maanden te leven.”

De imam was zo onder de indruk van haar verhaal dat hij zelf een oproep lanceerde op sociale media en via zijn persoonlijk netwerk. “Imam betekent taalkundig ‘leider’”, zegt Mohad El Sghiar. “Mijn taak is dus veel breder dan alleen prediken en lesgeven. Wanneer mensen in nood zijn, moet ik zoeken naar wat mijn bijdrage kan zijn. En met mensen bedoel ik álle mensen. Als morgen een niet-moslim me contacteert met een gelijkaardige vraag, dan zal ik ook hem of haar helpen.”

De oproep van Mohad El Sghiar werd verspreid via honderden flyers en affiches in winkels. Maar het was vooral het Facebook­bericht dat viraal ging en massaal werd gedeeld, tot ver buiten onze landsgrenzen. De oproep, opgesteld in vier talen – Nederlands, Frans, Engels en Arabisch – kreeg gehoor tot in de VS, Saudi-Arabië en Marokko.

Juiste mix

“We kregen ontzettend veel reacties binnen”, zegt imam El Sghiar. “Tot nu toe zonder resultaat. Iedereen wil op een of andere manier helpen, maar er zit voorlopig niemand bij die geschikt is als donor.”

Wat de zoektocht nog bemoeilijkt, is de genetische afkomst van de zieke jongen: een autochtone Belgische moeder en een vader van Noord-Afrikaanse origine. En dus moeten de stamcellen van de donor ook die combinatie in zich hebben, anders slaat de behandeling niet aan.

“We schreven onze zoon in bij Bone Marrow Donors Worldwide”, vertelt Dominique. “Zij zoeken over de hele wereld naar geschikte donoren. Maar een gelijkaardig profiel vinden is heel moeilijk. De meeste donoren hebben Europees bloed. De almaar groter wordende diversiteit van onze samenleving zorgt dus voor een nieuw probleem. Er is een grote behoefte aan stamceldonoren van Afrikaanse en van gemixte origine. Die zijn nu amper of helemaal niet te vinden.”

© WDK

Donald Trump

Zowel de imam als de moeder pleit voor meer informatie over het maatschappelijk belang van het afstaan van stamcellen. “In de moslimgemeenschap is stamceldonatie een grote onbekende”, meent Dominique. “Maar ik heb de indruk dat dit stilaan verandert, onder meer door oproepen zoals die van meneer Mohad.”

Wat de imam doet is niet meteen evident, gezien de terughoudende, weifelende houding van heel veel moslims ten overstaan van dergelijke medische ingrepen. En Mohad El Sghiar gaat nog een stapje verder.

“Ik raad mensen aan om zich te registreren als donor. Het gebaar van stamceldonatie toont aan dat we elkaar als mensheid nodig hebben. Dat iedereen een gelijkwaardig schepsel is van God. Stel dat de Amerikaanse president Donald Trump zou leiden aan leukemie en dat de enige donor die hem kan redden een moslim zou zijn. Zou Trump dan niet blij zijn dat die persoon zich als donor zou hebben geregistreerd, in plaats van die persoon te dwingen om zich in de VS te registreren als moslim?”

www.stamceldonor.be

mohad.el.sghiar@gmail.com

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER