Spelers tot U13 mochten blijven trainen tijdens de coronacrisis.  ©  Dick Demey

Vier op tien clubs passen lidgeld aan wegens coronacrisis

Limburgse reeksen -

Hoe zwaar zijn de Limburgse voetbalclubs nu echt getroffen door het coronavirus? Staat het water hen aan de lippen? Overwegen ze een fusie om te overleven? Wat met de lidgelden van (jeugd)spelers? En moeten de spelers nu financieel inleveren? Om het antwoord op al die vragen te kennen, stuurde onze redactie een enquête uit naar de clubleiders van alle Limburgse amateurclubs. De resultaten van deze exclusieve rondvraag bundelen we in drie delen. Na de inkomsten en toekomst van de clubs belichten we vandaag de jeugd- en vrijwilligerswerking. Morgen: deel 3: spelersvergoeding.

Rob Mertens, Arno Schepers, kj, jmi, edst, frba, jfz, matr, rusm, jmu, path, gsb, dapa, jc, gesi, bs, krth, fava, bsa, nm

LEES OOK. ENQUÊTE DEEL 1. 8 procent van Limburgse clubs vreest voor voortbestaan na halvering inkomsten

Vier op de tien (= 56 van de 142) Limburgse voetbalclubs zijn van plan om volgend seizoen hun lidgelden aan te passen naar aanleiding van de coronacrisis. Eén club op zeven (14%) wil dit seizoen nog een tegemoetkoming doen aan hun (jeugd)spelers voor de coronabreak. “Misschien moet het hele systeem van lidgelden maar eens herbekeken worden”, zegt Bocholt-voorzitter Fons Martens in een rondvraag bij de Limburgse voetbalclubs.

Bij de meeste clubs is de knoop nog niet doorgehakt, maar 14 procent van de clubleiders van alle Limburgse voetbalclubs zegt nog dit seizoen een tegemoetkoming te willen doen aan haar (jeugd)spelers voor de coronabreak. Met uitzondering van alle spelertjes tot U13 - die wel mochten blijven trainen - lag het hele jeugdvoetbal gedurende drie maanden stil.

“De spelers lidgeld laten betalen daar niks tegenover stellen, da’s not done in deze tijden”, vindt Carlo Maes van tweedeprovincialer Lindelhoeven VV (2A). “Het staat dus bij ons op de agenda, maar we moeten eerst zicht krijgen op hoe groot de impact van zo’n maatregel is.”

“Na de stopzetting van de vorige competitie hebben we al een compensatie toegepast voor dit seizoen”, zegt Sandro Campugiani van Park Houthalen (2A). “Kijk, voor ons telt een seizoen tien maanden waarin er getraind en gespeeld wordt. Vorig seizoen hebben er gedurende ongeveer anderhalve maand geen voetbalactiviteiten kunnen plaatsvinden voor de jeugdspelers. Wel, die periode van inactiviteit, wat neerkomt op ongeveer 30 euro, heeft de club gecompenseerd in het lidgeld van het huidige seizoen. We zijn van plan dezelfde formule toe te passen voor volgend seizoen, uiteraard rekening houdende met de lengte van de inactiviteit.”

“Wij hebben vorig seizoen de verloren matchweken gecompenseerd door de jeugdtrainingen de hele zomer te laten doorlopen. Dat werd wel geapprecieerd”, zegt voorzitter Roger Nijs van E. Termien (derde afdeling VV).

Geen compensatie

De ruime meerderheid van de clubs met een jeugdwerking (86%) ziet een compensatie dit seizoen echter niet zitten.

“We hebben als club al moeite om het hoofd boven water te houden”, zegt Nando Barzan van vierdeprovincialer SK Heusden 06. “Als er dan nog verwacht wordt dat we onze lidgelden gedeeltelijk zouden terugstorten, dan kunnen we ineens de boeken sluiten.”

“Dit is financieel inderdaad niet haalbaar”, zegt ook Rob Bloemen van KFC Hamont 99 (2A). “Onze vaste kosten en leningen lopen door. Ons budget staat nu al onder druk.”

“Bovendien is dit een geval van overmacht”, vindt Dirk Ramaekers, de voorzitter van KVK Wellen (derde afdeling VV). “We hopen vooral op begrip, want we hebben eigenlijk de middelen niet voor een compensatie. En ik denk dat dat voor alle sportverenigingen geldt. Onze jongere groepen - tot U13 - zijn trouwens gewoon blijven trainen, ondanks het feit dat de inkomsten wegvielen. We vonden het heel belangrijk om hen toch te laten doordoen.”

Michel Verhoeven (RC Hades, tweede afdeling VV): “Dit seizoen gaat een compensatie niet lukken. De betaalde lidgelden zijn reeds volledig geïnvesteerd. Bij Hades gaan de lidgelden van 350 euro tot 510 euro. Wij bieden kwaliteit en dat kost geld. Als je letterlijk alle kosten bij elkaar telt (nutsvoorzieningen, kledij, materiaal, trainers, enzovoort) kost een jeugdspeler ons ongeveer 1.200 euro per seizoen. Een zeer hoog bedrag en daarom organiseert Hades een heel seizoen lang evenementen. Al die eetdagen, jeugdtornooien, events zijn er niet voor niets. Ook nu proberen we coronaproof met pasta-afhaaldagen en gourmet-afhaal wat geld in het laatje te brengen.”

Verschillende manieren

Intussen is wel 40 procent van alle Limburgse clubs van plan om - naar aanleiding van de coronacrisis - haar lidgelden voor volgend seizoen aan te passen. Dat kan op verschillende manieren: het tarief effectief verlagen of een korting voor wie blijft of sleutelen aan het kledingpakket.

“Minder lidgeld betalen kan, gratis eetbonnen bij eenzelfde lidgeld is een alternatief. We denken nog na over volgend seizoen”, stelt Jan Geukens van Genk VV (3A).

“Voor de spelers die bij onze club blijven, zal een bedrag in mindering gebracht worden per maand dat er niet gespeeld wordt”, legt Francis Aerts van DH Jeuk (2B) uit.

“Het is duidelijk dat de coronacrisis er bij iedereen flink inhakt”, stelt voorzitter Fons Martens van Bocholt VV (tweede afdeling VV). “Niet alleen bij de clubs, maar ook bij sommige ouders. Ik kan me best inbeelden dat er vragen rijzen over de gestorte lidgelden. Tenslotte hebben de spelers betaald voor een gans seizoen voetbalplezier en daarvan is nog niet veel in huis gekomen. Ik ben alvast blij dat we op veel begrip kunnen rekenen van onze ouders. Maar dit is zeker een thema in onze bestuurskamer. We wachten de evolutie nog even af om te kijken welke stappen - ik denk bijvoorbeeld aan een korting op het lidgeld van volgend seizoen - we kunnen ondernemen. Misschien moeten we het hele systeem van lidgelden maar eens herbekijken.”

Dat overweegt men ook bij derdeprovincialer Boxberg (3A). Voorzitter Christine Ramaekers: “Nu bieden we een totaalpakket aan, met inbegrip van een uitrusting. Misschien moeten we eens nadenken om het lidgeld te verlagen en de uitrusting in vrije verkoop aan te bieden.”

Patro (1nat.) geeft in onze enquête als één van de enige clubs aan haar lidgeld volgend seizoen wellicht te… verhogen. Salar Azimi (op het moment van onze rondvraag nog voorzitter): “Da’s nodig om te kunnen overleven. Of ik dan niet vrees voor een vertrek van jeugdspelers? Neen, omdat wij over één van de beste jeugdopleidingen in de streek beschikken en op heel wat sympathie kunnen rekenen.”

Extra belasting?

Intussen vreest de Vlaamse Sportfederatie dat meerdere clubs hun lidgeld straks noodgewongen moeten verhogen. Aanleiding daartoe is een wetsvoorstel om onbelast bijverdienen aan banden te leggen. Dat zou een einde maken aan het verenigingstatuut voor vrijwilligers in de sportclubs, die bovenop solidariteitsbijdragen dan ook RSZ-bijdragen zouden moeten betalen voor trainers, scheidsrechters….

“Wie haalt het in zijn hoofd om de al kleine vergoedingen van de coaches en vrijwilligers financieel extra te belasten”, vraagt Patrick Nulens van Zonhoven United (1prov.) zich af. “Het betekent dat de amateurclubs 20 procent extra belastingen moeten betalen, want wij willen die kleine vergoedingen aan die mensen contant houden en dus zouden we de lidgelden moeten gaan verhogen. En dat terwijl wij de lidgelden zo laag mogelijk willen houden, omdat er door corona veel inkomsten weggevallen zijn. Onbegrijpelijk. Wie verzint het?”

Eén club op zeven ziet vrijwilligers afhaken

Lanklaar-voorzitter Salvatore Bono werd zelf getroffen door corona. Als zelfstandig kapper staat hij nu opnieuw op non-actief. ©  Dick Demey

Na een coronabreak van meer dan drie maanden mogen de amateurclubs vanaf half januari normaal gezien weer opstarten. Maar heel wat vrijwilligers zien dat niet zitten. Zo geeft één Limburgse voetbalclub op zeven in onze rondvraag aan dat er binnen haar werking vrijwilligers afgehaakt hebben door de coronacrisis.

Van spelers over clubleiders en vrijwilligers tot toeschouwers, ze snakken allemaal naar het oude normaal. Drie maanden zonder voetbalwedstrijden of open kantines laten duidelijk hun sporen na. Niet alleen op sportief of financieel vlak.

“Eén van de grote problemen van de coronacrisis ligt op organisatorisch vlak”, zegt voorzitter Luc Janssen van Sp.-Mopertingen (tweede afdeling VV). “Heel wat medewerkers - vooral de zeventigplussers - hebben schrik om besmet te raken en haken af. Daardoor dreigt niet alleen het voetbal, maar het hele verenigingsleven forse klappen te krijgen.”

“Die algemene omkadering van voetbalclubs baart ook mij zorgen”, zegt Roger Verpoorten, de voorzitter van vierdeprovincialer GT Kolonie (4B). “Wij hebben een jong, dynamisch bestuur, maar een club is meer dan dat. We hebben ook veel vrijwilligers en hopen hen ook allemaal aan boord te kunnen houden. Maar misschien hebben sommige mensen tijdens die lange periode van inactiviteit wel andere interesses gekregen? Of stoppen sommige vrijwilligers omwille van het risico op besmetting? Dat zijn vragen, waarop we momenteel nog geen antwoord kunnen geven, maar die de werking van een club wel danig kunnen beïnvloeden.”

Voorzitter gestopt

Bij KFC Diepenbeek (3A) kunnen ze daarover meespreken. Zo zette voorzitter Marc Aerts tijdens de eerste coronagolf in het voorjaar zelfs een stap opzij.

“Door die gedwongen stop is er iets gebroken”, zegt de 64-jarige dierenarts, die gedurende zestien jaar clubvoorzitter was. “Ik heb al die tijd mee aan de kar getrokken. Mijn leven en dat van mijn vrouw, die zelf jarenlang penningmeester was van Rooierheide, stond volledig in het teken van het voetbal. Maar dan kwam corona. Ik heb in die eerste lockdown het voetbal helemaal niet gemist en dan weet je dat het goed geweest is. En omdat er met jeugdvoorzitter Yves Peeters een bekwame opvolger klaarstond, was de stap snel gezet. Maar helemaal doorgeknipt is de band met de club zeker niet.”

Zelf corona gehad

Salvatore Bono, de voorzitter van Lanklaar VV (4B), werd zelf ook getroffen door het coronavirus. “Ik heb nog wel last van vermoeidheid, maar ben intussen weer grotendeels hersteld”, reageert Bono. “Maar het was geen lachertje. Ik heb twee weken serieus last gehad van koorts en spierpijn. Ik begrijp dus maar al te goed dat sommige vrijwilligers hun gezondheid niet in gevaar willen brengen en overwegen om te stoppen. Zelf heb ik daar echter geen moment aan gedacht. Het voetbal is voor mensen ook een echte uitlaatklep.”

Als zelfstandig kapper staat de 57-jarige Maasmechelaar op dit moment ook beroepshalve op non-actief. “Ik krijg ongelofelijk veel vragen van mijn klanten, maar moet hen met pijn in het hart zeggen dat ik hen niet mag helpen. Ik hoop snel op betere tijden.”

Dat doet ook Benny Mazur, de secretaris-generaal van Voetbal Vlaanderen. “Eén club op zeven die één of meerdere vrijwilligers verliest, dat klinkt misschien niet bijzonder veel”, reageert Mazur. “Maar voor wie al krap in medewerkers zit, kan het afhaken van zo’n mensen echt wel een probleem zijn. In het verleden maakten al zo’n tachtig clubs gebruik van onze bijscholing hoe vrijwilligers rekruteren, motiveren, betrekken en behouden. We plannen nieuwe initiatieven om onze clubs hieromtrent te inspireren.”

Meer helpende handen

Inspireren doet ook Hechtel FC (2A). “Het klinkt misschien vreemd, maar tijdens de coronacrisis hebben net heel wat mensen hun diensten aangeboden om de club op een of andere manier te helpen”, zegt secretaris Johan Vrinzen. “We waren al langer op zoek naar vrijwilligers om de club draaiende te houden bij activiteiten. Deze helpende handen hebben ons de laatste maanden flink geholpen - zoals bij het aanleggen van de terreinen of het meewerken aan de afhaaleetdag - en willen zich blijven inzetten. Op dat vlak heeft de corona-problematiek onze club een boost gegeven.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer