Direct naar artikelinhoud
CoronavirusUpdate

‘We hebben het gevoel dat we februari en maart opnieuw aan het beleven zijn’: Erika Vlieghe bezorgd

Erika Vlieghe.Beeld n

Elke Belg die terugkomt van vakantie moet een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Dat zegt infectiologe Erika Vlieghe in ‘De Ochtend’ op Radio 1. Vlieghe stelt voor om ‘coronahotels’ te organiseren, waar mensen geïsoleerd kunnen worden. Later vandaag beslist de regering of ze het advies van de experten volgt. 

Nu de coronacijfers in ons land dalen, kijken politiek en experts met een bang hart naar vakantiegangers. De grote vrees is dat zij het virus - bijvoorbeeld de recent opgedoken Britse variant - opnieuw importeren en verspreiden. Om die reden pleit adviesorgaan GEMS ervoor om Belgen die uit een rode zone terugkeren niet enkel in quarantaine te plaatsen, maar ook een coronatest te laten afleggen.

De Europese Commissie vraagt de lidstaten om terugkerende reizigers ofwel een negatieve coronatest te vragen, ofwel een quarantaineperiode op te leggen. “Vraag is of of-of dan wel én-én beter zou zijn”, zegt infectiologe en GEMS-voorzitter Erika Vlieghe in ‘De Ochtend’.

Vlieghe begrijpt dat mensen graag reizen maar kan er maar moeilijk bij dat ze dat ook nu, op een moment dat de coronacijfers in heel Europa torenhoog zijn, doen. “Ik steek mijn frustratie niet onder stoelen of banken”, klinkt het. 

“Het is niet het moment om te reizen. We hebben nu redelijke cijfers waarvoor we als maatschappij voor gewerkt hebben dus laat ons mensen verder ontmoedigen om te reizen.” Volgens Vlieghe is er een “heel grote bezorgdheid” onder de experts. “We hebben het gevoel dat we februari en maart opnieuw beleven, en dat willen we voorkomen.”

Het systeem van het passenger location form, dat terugkerende reizigers moeten invullen, is onvoldoende, meent Vlieghe. “Dat systeem is op poten gezet in de zomer, op een moment dat er veel minder virale circulatie was.” Vandaag is de situatie echter anders, benadrukt ze. “Het is een heel kwetsbaar systeem voor fout gebruik, zeker als het niet gecontroleerd wordt. We kunnen in deze fase van de pandemie niet rekenen op een systeem dat rekent op de goodwill van de mensen.”

‘Coronahotels’

Omdat testen volgens Vlieghe niet voldoende is, pleit ze ervoor om hotelkamers te voorzien voor wie naar België terugkeert maar thuis niet in isolatie kan blijven. “In bepaalde landen worden al kamers gereserveerd in hotels”, zegt ze in Het Nieuwsblad. “Dit kan een oplossing zijn om mensen die positief testen te scheiden van anderen. We hadden dat eerder ook al gesuggereerd, maar dat moet natuurlijk ook georganiseerd worden.”

 Later vandaag beslist de regering over het advies van de GEMS.